Διατροφική αξιολόγηση των παιδιών σε σύγκριση με τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας (Bachelor thesis)

Ματζαρίδου, Αβρακόμη-Αικατερίνη/ Μπερνταλλί, Μαρίνα/ Πατελίδα, Μαρία


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜατζαρίδου, Αβρακόμη-Αικατερίνηel
dc.contributor.authorΜπερνταλλί, Μαρίναel
dc.contributor.authorΠατελίδα, Μαρίαel
dc.date.accessioned2022-09-05T17:32:31Z-
dc.date.available2022-09-05T17:32:31Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15246-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία – Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας,2018 α.α 9495el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectμητέρεςel
dc.subjectπαιδιάel
dc.subjectμεσογειακή διατροφήel
dc.subjectδιατροφική πρόσληψηel
dc.subjectmothersen
dc.subjectchildrenen
dc.subjectmediterranean dieten
dc.subjectdietary assessmenten
dc.titleΔιατροφική αξιολόγηση των παιδιών σε σύγκριση με τις διατροφικές συνήθειες της μητέραςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή Εργασίαel
heal.classificationChildren--Nutritionen
heal.classificationΠαιδιά--Διατροφήel
heal.classificationMothers--Nutritionen
heal.classificationΜητέρες--Διατροφήel
heal.classificationFood habitsen
heal.classificationΔιατροφικές συνήθειεςel
heal.identifier.secondary9495-
heal.dateAvailable2022-09-05T17:33:31Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2018-03-08-
heal.bibliographicCitationΜατζαρίδου Α., Μπερνταλλί Μ., Πατελίδα Μ. (2018). Διατροφική αξιολόγηση των παιδιών σε σύγκριση με τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας (Πτυχιακή εργασία).Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.el
heal.abstractΣκοπός: Η έρευνα είχε ως σκοπό να αξιολογήσει την διατροφική κατάσταση των παιδιών σε αλληλεξάρτηση με τις συνήθειες και τις διατροφικές συμπεριφορές της μητέρας. Δείγμα/Μέθοδος: Συνολικά χρησιμοποιήθηκε ένα σύνολο 179 παιδιών, εκ των οποίων τα 92 ήταν αγόρια και τα 87 ήταν κορίτσια ηλικίας εννέα έως έντεκα ετών καθώς και ο αντίστοιχος αριθμός μητέρων. Το δείγμα συλλέχθηκε από σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η αξιολόγηση της προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή έγινε με το ερωτηματολόγιο KIDMED και MedDietScore για τα παιδιά και τις μητέρες, αντίστοιχα. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα SPSS. Αποτελέσματα: Tα παιδιά που ζούσαν μόνο με τη μητέρα τους παρουσίασαν χαμηλότερη κατανάλωση σε ψάρι. Επίσης τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν ανώτερο μορφωτικό επίπεδο ήταν καλύτερα σιτισμένα αφού είχαν μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη καθώς και αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, λίπους, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και φρούτων, αντίθετα η πρόσληψη των φυτικών ινών ήταν χαμηλότερη συγκριτικά με τα παιδιά που οι μητέρες ήταν χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Παράλληλα βρέθηκε ότι τα παιδιά των καπνιστριών εμφανίζουν αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Συμπεράσματα: Παρατηρήθηκε αλληλεξάρτηση μεταξύ των παιδιών και των μητέρων τους όσων αφορά τις διατροφικές συνήθειες και την προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή, παρόλα αυτά περαιτέρω μελέτες είναι αναγκαίες.el
heal.abstractPurpose: The research aimed to evaluate the nutritional association between children and their mother's life style and eating habits. Sample/Method: A total of 179 pairs of mother and children were used. Of the total sample of children, 92 were boys and 87 were girls aged nine to eleven years. The adherence to Mediterranean diet of children and their mothers’ was evaluated with KIDMED and MedDietScore questionnaire, respectively. Statistical analysis was performed using SPSS. Results: Children who only lived with their mother showed lower consumption in fish. Furthermore, children whose mothers had a higher educational level were better fed since they had higher caloric intake as well as increased intake of protein, fat, monounsaturated fatty acids and fruits. On the other hand, fiber intake was lower compared to children whose mothers were at a lower educational level. At the same time it was found that children of smokers have an increased consumption of fiber and dairy products. Conclusions: There has been interdependence between children and their mothers’ regarding eating habits and adherence to the Mediterranean diet, yet further studies seem necessary.en
heal.advisorNameΓραμματικοπούλου, Μαρίαel
heal.committeeMemberNameΓραμματικοπούλου, Μαρίαel
heal.academicPublisherΣχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages41 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Matzaridou, Patelida, Mperntalli.pdf977.25 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15246
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.