Η ανάγνωση και κατανόηση της διατροφικής ετικέτας ως αποτέλεσμα βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων (Bachelor thesis)

Κουσανδάς, Θεόδωρος-Οδυσσέας/ Σωτηριάδης, Σπυρίδων


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚουσανδάς, Θεόδωρος-Οδυσσέαςel
dc.contributor.authorΣωτηριάδης, Σπυρίδωνel
dc.date.accessioned2022-09-05T15:05:07Z-
dc.date.available2022-09-05T15:05:07Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15244-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία – Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας,2018 α.α 9497el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectδιατροφική ετικέταel
dc.subjectνομοθεσία Ε.Ε.el
dc.subjectΔ.Μ.Σ.el
dc.subjectηλικίαel
dc.subjectεισόδημαel
dc.subjectμορφωτικό επίπεδοel
dc.subjectτρόφιμαel
dc.subjectισχυρισμός υγείαςel
dc.subjectδιατροφικός ισχυρισμόςel
dc.subjectφύλοel
dc.subjectnutrition labelen
dc.subjectE.U. legislationen
dc.subjectB.M.I.en
dc.subjectageen
dc.subjectincomeen
dc.subjecteducationen
dc.subjectfooden
dc.subjectnutritional claimen
dc.subjecthealth claimen
dc.subjecthealth nutritionen
dc.subjectgenderen
dc.titleΗ ανάγνωση και κατανόηση της διατροφικής ετικέτας ως αποτέλεσμα βιολογικών και κοινωνικών παραγόντωνel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationFood--Labelingen
heal.classificationΤρόφιμα--Επισήμανσηel
heal.classificationFood--Labeling--Law and legislation--Europe Union countriesen
heal.classificationΤρόφιμα--Επισήμανση--Δίκαιο και νομοθεσία--Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσηςel
heal.classificationConsumers--Attitudesen
heal.classificationΚαταναλωτές--Στάσειςel
heal.classificationConsumer behavioren
heal.classificationΚαταναλωτική συμπεριφοράel
heal.identifier.secondary9497-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2018-03-09-
heal.bibliographicCitationΚουσανδάς Θ., Σωτηριάδης Σ. (2018). Η ανάγνωση και κατανόηση της διατροφικής ετικέτας ως αποτέλεσμα βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων (Πτυχιακή εργασία).Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.el
heal.abstractΣκοπός: Η διαπίστωση του τρόπου επιρροής των παραγόντων που εξετάζονται στην χρήση της διατροφικής ετικέτας και η σύγκρισή του με την βιβλιογραφία. Μεθοδολογία: Αρχικά έγινε βιβλιογραφική επισκόπηση του θέματος. Εφαρμόστηκε περιγραφική ανάλυση των 800 ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν, καθώς και στατιστικοί έλεγχοι x2 και AN.O.VA. για την εύρεση πιθανών συσχετισμών επιλεγμένων παραγόντων με την χρήση της διατροφικής ετικέτας σε επίπεδο σημαντικότητας p value=0.05 με τη βοήθεια του στατιστικού πακέτου I.B.M. Statistical Package for the Social Sciences, (S.P.S.S.) V20. Αποτελέσματα: Η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας την πρώτη φορά αγοράς ενός τροφίμου επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία και τη μόρφωση. Η ανάγνωση της σύστασης σε μεγαλοσυστατικά των τροφίμων εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο, ενώ η ανάγνωση των στοιχείων των μικροσυστατικών και των διατροφικών ισχυρισμών εξαρτάται από το φύλο. Συζήτηση: Οι γυναίκες έχουν μάλλον μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους άνδρες στην επίτευξη ποιοτικής διατροφής. Επίσης χρειάζεται εμβάθυνση της έρευνας στον τρόπο με τον οποίο το μορφωτικό επίπεδο μπορεί να αυξάνει το ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή και τις γνώσεις πάνω σε αυτήν, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη χρήση της διατροφικής ετικέτας. Επιπλέον, πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της ηλικίας στη χρήση της διατροφικής ετικέτας και η διευκρίνηση του τρόπου που την επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα. Η αποτελεσματικότητα της διατροφικής ετικέτας στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του καταναλωτή, θα μειώσει τον επιπολασμό ασθενειών σχετικών με αυτές και άρα η περαιτέρω σχετική μελέτη είναι επιβεβλημένη.el
heal.abstractPurpose: Finding the way the factors examined can influence the usage of nutritional labels and comparing them with the bibliographic data. Methodology: First a review of relevant papers was conducted. The data from the 800 questionnaires answered was processed with descriptive statistics and statistical tests in order to reveal factors of possible relevance to the nutrition label usage. The tests were the x2 and AN.O.VA. They were ran on a level of significance of p value = 0.05 with the I.B.M. Statistical Package for the Social Sciences, (S.P.S.S.) V20, Results: The frequency of reading the nutrition label during the first time a product is bought is affected by gender, age and education. Examining the content of macronutrients is affected by education. Examining content of micronutrients and nutritional claims is dependent on gender. Discussion: It appears that women tend to have more interest in achieving greater levels of quality of their nutrition than men. There is also a need of more in depth research in order for the ways in which education can affect level of interest in healthy eating and nutritional knowledge which is a predicting factor of nutrition label usage. Moreover the effect of age on nutrient label usage must get evident along with the ways it may work directly or indirectly. The effectiveness of nutrition label usage on the diet quality of consumers can lower the prevalence of nutrition related deceases, which makes further research a necessity.en
heal.advisorNameΚυρανάς, Ευστράτιοςel
heal.committeeMemberNameΚυρανάς, Ευστράτιοςel
heal.academicPublisherΣχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages164 σ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15244
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.