Εισαγωγή της καινοτομίας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ο ρόλος του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων (Master thesis)

Αντωνιάδης, Σάββας


Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί ο ρόλος και τα καθήκοντα του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων στη σύγχρονη σχολική μονάδα. Στα πλαίσια αυτά, η εργασία αναπτύσσεται σε δύο μέρη και συνολικά σε τέσσερα κεφάλαια. Έτσι, το πρώτο μέρος αποτελεί τη θεωρητική επισκόπηση στην οποία μελετώνται και αναλύονται βασικές έννοιες ενώ, το δεύτερο μέρος, περιλαμβάνει την ερευνητική διαδικασία. Στα πλαίσια αυτά, στο πρώτο κεφάλαιο αποσαφηνίζονται οι έννοιες της διοίκησης και της ηγεσίας ενώ, αναφορά γίνεται και στην εκπαιδευτική διοίκηση στο σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στη συνέχεια αναλύεται εκτενώς ο ρόλος του διευθυντή στη σχολική μονάδα και μελετώνται ο ρόλος και τα καθήκοντα του όπως αυτά ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και από τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς. Παράλληλα, μελετώνται τα χαρακτηριστικά του διευθυντή ως σχολικός ηγέτης και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο μετασχηματιστικό στυλ ηγεσίας καθώς, είναι το στυλ που διερευνάται και στο ερευνητικό μέρος. Στο τρίτο κεφάλαιο μελετάται ο ρόλος και τα καθήκοντα του συλλόγου διδασκόντων όπως αυτά ορίζονται από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αλλά και τα αποτελέσματα ερευνών ενώ, έμφαση δίνεται στην εισαγωγή καινοτομιών και αλλαγών στην σχολική μονάδα μελετώντας ως περίπτωση την πρόσφατη αλλαγή στον τρόπο εκλογής του διευθυντή από το σύλλογο διδασκόντων. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας πραγματοποιείται η ερευνητική μελέτη με κύριο αντικείμενο το ρόλο του διευθυντή στη σχολική μονάδα, αλλά και τις απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τον ηγετικό του ρόλο, με έμφαση να δίνεται στην μετασχηματιστική ηγεσία.  
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Subject classification: Educational innovations--Greece
Εκπαιδευτικές καινοτομίες--Ελλάδα
Educational leadership
Εκπαιδευτική ηγεσία
School principals
Διευθυντές σχολείων
School management and organization--Greece
Διοίκηση και οργάνωση σχολείου--Ελλάδα
Keywords: καινοτομία;διευθυντής;σύλλογος διδασκόντων;εκπαίδευση;εκπαιδευτική κοινότητα;ηγεσία;διοίκηση;innovation;principal;teachers' association;education;educational community;leadership;administration
Description: Μεταπτυχιακή εργασία – Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας – Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων,2018 α.α 9547
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15167
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15167
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.