Διερεύνηση των διαπροσωπικών σχέσεων του συλλόγου διδασκόντων και των σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και διευθυντή/ντριας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Η συμβολή και ο ρόλος της διεύθυνσης στη διαμόρφωση αποτελεσματικών σχέσεων (Master thesis)

Γκέρτσιου, Δήμητρα Χ.


Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ διευθυντή/ντριας και εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, μελετάται ο ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο διευθυντής/ντρια στη διαμόρφωσή τους. Το θέμα διερευνήθηκε θεωρητικά και εμπειρικά. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το θεωρητικό κομμάτι, παρατίθενται έρευνες που αναφέρουν ότι το είδος των διαπροσωπικών σχέσεων εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των εκπαιδευτικών και ότι η επικοινωνία και το σχολικό κλίμα αποτελούν τη βάση των διαπροσωπικών σχέσεων. Ακόμη, οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, αναφέρονται στη διαφορετική ιδιοσυγκρασία, καταγωγή, πολιτισμική κουλτούρα των ατόμων και είναι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο την προδιάθεση για σύναψη σχέσεων. Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο διευθυντής/ντρια του σχολείου για την καλλιέργεια θετικών διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Περνώντας στο εμπειρικό κομμάτι, ως εργαλείο έρευνας επιλέχτηκε το ερωτηματολόγιο. Στην έρευνα πήραν μέρος 141 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, μόνιμοι και αναπληρωτές, καθώς και διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Κύριος στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση της επιρροής των διαπροσωπικών σχέσεων στη σχολική ζωή. Ειδικότερα, επιχειρήθηκε να καταγραφεί το κλίμα που επικρατεί στις σχολικές μονάδες, η συμβολή των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη συνεργατικών διαπροσωπικών σχέσεων και τα οφέλη αυτών. Μελετάται ακόμη, ο ρόλος του διευθυντή/ντριας και οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί και τέλος το πρότυπο ηγέτη που προτιμάται από τους εκπαιδευτικούς για την ανάπτυξη αποτελεσματικών σχέσεων.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Subject classification: School management and organisation
Διοίκηση και οργάνωση σχολείου
Educational leadership
Εκπαιδευτική ηγεσία
Primary school principals
Διευθυντές σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Primary school teachers--Greece--Attitudes
Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης--Ελλάδα--Στάσεις
Interpersonal relations
Διαπροσωπικές σχέσεις
Keywords: διαπροσωπικές σχέσεις;παράγοντες διαπροσωπικών σχέσεων;διευθυντής/ντρια;σχολικό κλίμα;εκπαιδευτικοί;συνεργασία
Description: Μεταπτυχιακή εργασία – Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας – Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, 2018 α.α 9562
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15151
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gkertsiou.pdf1.34 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15151
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.