Ο Γαστρονομικός Τουρισμός ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Ελλάδας. (Master thesis)
Αλ Σααγιάχ, Αικατερίνη
Tourism creates new jobs but can also overcome a place’s carrying capacity, in its mass
form. Gastronomical tourism is related to food and eating experiences that take place
when people travel. It is also called food tourism and culinary tourism. This type of
tourism is not only associated with eating and drinking, but also taking part in events that
range from food festivals to farm visits. Those activities are categorized as part of
cultural tourism. Authentic and well prepared food can be a magnet for visitors to a
destination. The gastronomy is associated with the enjoyment of good food and drink. It
is the art of creating experiences and feelings, making the visitor a part of the culture of
the destination. Local dishes have a great influence on tourists’ decisions when choosing
their vacation destination. Quality gastronomy is a decisive factor in a visitor’s
satisfaction, as it generates a lasting memory about the experience lived by the tourist.
Gastronomic tourism has a positive impact on the economy, occupation and local
heritage, because tourists are eager to get to know not only the local food but also to its
origin and how it is produced. Greece has a long tradition of local cuisines, with
interesting flavors and is famous around the world. Regrettably, few of Greek restaurants
offer authentic traditional national or local cuisine. The problem is more heightened in
tourist areas. Food extensively plays a part in the tourists’ general impression of and
satisfaction with a destination
Institution and School/Department of submitter: | Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών |
Keywords: | Γαστρονομικός Τουρισμός;Οικονομική ανάπτυξη;Εναλλακτικός και βιώσιμος τουρισμός;Είδη εναλλακτικού τουρισμού;Γαστρονομία;Ελλάδα |
Description: | Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού,2020 (α/α 11743) |
URI: | http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15060 |
Item type: | masterThesis |
General Description / Additional Comments: | Μεταπτυχιακή εργασία |
Submission Date: | 2022-07-25T11:19:39Z |
Item language: | el |
Item access scheme: | free |
Institution and School/Department of submitter: | Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών |
Publication date: | 2020-02-18 |
Bibliographic citation: | Αλ Σααγιάχ, Κ. (2020). Ο Γαστρονομικός Τουρισμός ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Ελλάδας. (Μεταπτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας |
Abstract: | Ο τουρισμός δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά μπορεί να υπερβεί την φέρουσα
ικανότητα ενός μέρους, όταν είναι μαζικός. Ο γαστρονομικός τουρισμός σχετίζεται με τις
εμπειρίες που αποκομίζει ο τουρίστας από τις τροφές και την κατανάλωση τους όταν
ταξιδεύει. Ονομάζεται, επίσης, τουρισμός τροφών και τουρισμός υψηλής μαγειρικής.
Αυτή η μορφή τουρισμού δεν σχετίζεται μόνο με την κατανάλωση τροφών και ποτών,
αλλά και με τη συμμετοχή σε πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, από φεστιβάλ για το
φαγητό μέχρι επισκέψεις σε αγροκτήματα. Αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν μέρος
του πολιτιστικού τουρισμού. Το αυθεντικό και καλά μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να
λειτουργήσει ως μαγνήτης για τους τουρίστες σε έναν προορισμό. Η γαστρονομία
σχετίζεται με την απόλαυση καλού φαγητού και ποτού. Είναι η τέχνη που δημιουργεί
εμπειρίες και συναισθήματα, κάνοντας έναν επισκέπτη μέρος της κουλτούρας του τόπου
προορισμού. Τα τοπικά πιάτα έχουν μεγάλη επίδραση στις αποφάσεις των τουριστών
όταν επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους. Η ποιοτική γαστρονομία είναι ένας
αποφασιστικός παράγοντας για την ικανοποίηση του τουρίστα, καθώς δημιουργεί μνήμες
που διαρκούν σχετικά με την εμπειρία που βίωσε. Ο γαστρονομικός τουρισμός έχει
θετική επίδραση στην οικονομία, τις θέσεις εργασίας και την τοπική πολιτιστική
κληρονομιά, καθώς οι τουρίστες θέλουν να μάθουν όχι μόνο για την τοπική κουζίνα,
αλλά και την προέλευση της και για τον τρόπο παραγωγής της. Η Ελλάδα έχει μακρά
παράδοση τοπικών πιάτων και είναι διάσημη σε όλον τον κόσμο. Δυστυχώς λίγα
εστιατόρια προσφέρουν αυθεντική παραδοσιακή εθνική ή τοπική κουζίνα. Το πρόβλημα
αυτό είναι πιο έντονο στις τουριστικές περιοχές. Το φαγητό παίζει μεγάλο ρόλο στην
ικανοποίηση του τουρίστα και στη γενικότερη εικόνα που διαμορφώνει για έναν τόπο. Tourism creates new jobs but can also overcome a place’s carrying capacity, in its mass form. Gastronomical tourism is related to food and eating experiences that take place when people travel. It is also called food tourism and culinary tourism. This type of tourism is not only associated with eating and drinking, but also taking part in events that range from food festivals to farm visits. Those activities are categorized as part of cultural tourism. Authentic and well prepared food can be a magnet for visitors to a destination. The gastronomy is associated with the enjoyment of good food and drink. It is the art of creating experiences and feelings, making the visitor a part of the culture of the destination. Local dishes have a great influence on tourists’ decisions when choosing their vacation destination. Quality gastronomy is a decisive factor in a visitor’s satisfaction, as it generates a lasting memory about the experience lived by the tourist. Gastronomic tourism has a positive impact on the economy, occupation and local heritage, because tourists are eager to get to know not only the local food but also to its origin and how it is produced. Greece has a long tradition of local cuisines, with interesting flavors and is famous around the world. Regrettably, few of Greek restaurants offer authentic traditional national or local cuisine. The problem is more heightened in tourist areas. Food extensively plays a part in the tourists’ general impression of and satisfaction with a destination |
Advisor name: | Καπίκη, Σουλτάνα |
Examining committee: | Καπίκη, Σουλτάνα |
Publishing department/division: | Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων |
Publishing institution: | ihu |
Number of pages: | 102 |
Appears in Collections: | Μεταπτυχιακές Διατριβές |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΑΛ ΣΑΑΓΙΑΧ ΚΑΤΙΑ.pdf | Μεταπτυχιακή Εργασία | 1.53 MB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
This item is a favorite for 0 people.
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15060
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.