Βελτιστοποίηση του προγραμματισμού συντήρησης και βαθμονόμησης αναλυτών αερίων στην πετροχημική βιομηχανία με σκοπό την προστασία περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων (Bachelor thesis)

Μικρόπουλος, Νικόλαος


Την τελευταία δεκαετία στα διυλιστήρια και στη χημική βιομηχανία η ανάλυση προϊόντος δε γίνεται αποκλειστικά στο εργαστήριο-χημείο, αλλά πραγματοποιείται και στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο (on–line μέτρηση) με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή και άμεσο έλεγχο ποιότητας, μέσω των αναλυτών. Η ανάγκη για περισσότερους και καλύτερους αναλυτές βρίσκεται τόσο στην περιβαλλοντική νομοθεσία που έχει θεσπιστεί σε όλα τα εργοστάσια / διυλιστήρια από τα κράτη όσο και στα μεγάλα οφέλη και κέρδη που αποκομίζονται με τη χρήση τους. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας έχει τεθεί, η λειτουργία του ως ένα εγχειρίδιο συντήρησης και ελέγχου για νέους τεχνίτες σε εργοστασιακές μονάδες της εταιρείας των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και σε άλλες εργοστασιακές μονάδες που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες πάνω στο αντικείμενο των αναλυτών διαφόρων αερίων. Δίνεται έμφαση στους αναλυτές οξυγόνου, υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικοί τόσο για την κρισιμότητα τους στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου των Ελληνικών Πετρελαίων όσο και για τον μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων που γίνεται σε αυτούς. Αναλύεται ο τρόπος συντήρησης της λειτουργίας τους, ο τρόπος βαθμονόμησης τους καθώς και οι διάφορες βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τρόπο λειτουργίας τους. Επίσης σκοπός είναι να ενημερώσει για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία αλλά και για τα μεγάλα οικονομικά οφέλη προς το συμφέρον του εργοστασίου κάνοντας σημαντική μείωση / εξοικονόμηση ενέργειας, πρώτων υλών και πόρων. Τέλος η χρήση αναλυτών επιφέρει αναβάθμιση στο βιοτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού και βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του εργοστασίου και κατ’ επέκταση και του διυλιστηρίου.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών - Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού
Subject classification: Έλεγχος χημικών διεργασιών
Chemical process control
Βιομηχανία και εμπόριο πετρελαίου -- Διατήρηση ενέργειας
Petroleum industry and trade -- Energy conservation
Βιομηχανία και εμπόριο πετρελαίου -- Κατανάλωση ενέργειας
Petroleum industry and trade -- Energy consumption
Keywords: διυλιστήρια;refineries;αναλυτές οξυγόνου;oxygen analyzers;Ελληνικά Πετρέλαια;Hellenic Petroleum;περιβάλλον;environment
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών - Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού, 2019 (α/α 11067)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15014
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MIKROPOULOS.pdf4.67 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15014
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.