Διαχρονική διερεύνηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων (Bachelor thesis)

Ιορδανίδου, Ελισάβετ/ Σαββίδου, Τερέζα


Στην παρούσα εργασία υλοποιήθηκε μια εκτενής έρευνα όσον αφορά την απορρόφηση των αποφοίτων του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) στην αγορά εργασίας. Αρχικά, γίνεται μια αναφορά ως προς το βαθμό και την ποιότητα απορρόφησης των αποφοίτων του Τμήματος αλλά και άλλων τμημάτων με γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τον κλάδο των τροφίμων. Στη συνέχεια παρουσιάζονται και αναλύονται αποτελέσματα και συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν έπειτα από τη χρήση δεδομένων ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν από αρμόδιους φορείς του τμήματος και αφορούν την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του τμήματος που ερωτήθηκαν σε τρεις ξεχωριστές συνεντεύξεις τα έτη 2010, 2014 και 2018, με έμφαση το τελευταίο. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν συζητούνται και αναδεικνύονται τόσο ξεχωριστά για κάθε περίοδο συνέντευξης αλλά και συγκριτικά μεταξύ των ετών για καλύτερη κατανόηση και επεξήγηση της μελέτης. Για το έτος 2018 το 68,9% του δείγματος αποτελείται από τους μισθωτούς, το 10,3% από τους αυτοαπασχολούμενους, το 12,9% από τους άνεργους και το 7,9% από τους άεργους. Από τα κοινά άτομα που ερωτήθηκαν και σε προηγούμενες συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν το 2010 και το 2014 το 62,5% των ανέργων απέκτησαν δουλειά, ενώ το 94,2% των εργαζομένων κράτησαν τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί απόφοιτοι του οικείου Τμήματος εντοπίζονται κυρίως σε εταιρίες στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας σε ποσοστό περίπου 77%. Οι βασικοί τομείς απασχόλησής τους εστιάζονται στα γαλακτοκομικά, εργαστηριακές αναλύσεις, σιτηρά-ζαχαροπλαστική και γενικότερα στην παραγωγή τροφίμων. Το μεγαλύτερο ποσοστό (89,8%) απασχολείται πλήρως, με το 72,3% να εργάζεται σε αντικείμενο άμεσα σχετιζόμενο με τις σπουδές του. Από τα άτομα αυτά το 38,5% θα στρέφονταν σε αναζήτηση νέας απασχόλησης λόγω χαμηλών αποδοχών και το 17,6% λόγω δυσμενών συνθηκών εργασίας. Το 50% των αυτοαπασχολούμενων αποφοίτων εργάζεται σε οικογενειακή επιχείρηση και το 42,6% έχει δημιουργήσει τη δική του αυτοδύναμη επιχείρηση. Οικονομική ενίσχυση δέχονται κυρίως από οικογενειακά κεφάλαια (66,7%). Η πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών βρίσκονται στη Μακεδονία (51,5%) και στη Θεσσαλία (26,5%) και το 60% δε σχετίζονται με το αντικείμενο σπουδών. Οι άνεργοι απόφοιτοι αναζητούν εργασία μέσω αγγελιών και αποστολής βιογραφικών, ενώ ο χρόνος ανεργίας μετά το πέρας των σπουδών τους ανέρχεται περίπου σε 1 χρόνο. Ένα μικρό μέρος των αποφοίτων δεν ψάχνει δουλειά λόγω εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας, οικονομικής αυτοδυναμίας, μεταπτυχιακών σπουδών είτε λόγω εγκυμοσύνης.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Subject classification: Technological Educational Institute of Thessaloniki.Department of Food Technology -- Graduate students --Employment
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων -- Απόφοιτοι φοιτητές -- Επαγγελματική απασχόληση
Keywords: ΑΤΕΙΘ;ATEITH;επαγγελματική αποκατάσταση;vocational rehabilitation;επιστήμη τεχνολογίας τροφίμων;food technology science;αγορά εργασίας;labor market
Description: Πτυχιακή εργασία- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,2019 (α/α 11097)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14987
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
IORDANIDOU-SABBIDOU.pdf1.27 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14987
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.