Citybranding και τοπικά προϊόντα. Η περίπτωση του κερασιού στην πόλη της Έδεσσας (Bachelor thesis)

Δήμτσης, Αθανάσιος


Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση- δημιουργία του city branding της πόλης της Έδεσσας συνδέοντας το με την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα με το κεράσι της Έδεσσας, γνωστό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μία πρώτη προσέγγιση, διερευνώντας την ιδιαίτερη συνεισφορά των τοπικών προϊόντων και την χρήση τους σαν εργαλεία για την δημιουργία της ταυτότητας και το branding ενός τόπου, μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης όπου η φύση έχει μια ξεχωριστή παρουσία. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ένα ποσοτικό ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 89 επισκέπτες της Έδεσσας και έγιναν 20 συνεντεύξεις σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης και σε στελέχη σχετικά με το θέμα προς μελέτη. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την δυνατότητα και ανάγκη σύνδεσης του κερασιού με την ταυτότητα της πόλης και την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την προετοιμασία του branding. Ακόμη την προώθηση συνέργειας των τριών τομέων της τοπικής οικονομίας αξιοποιώντας την ποιότητα των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Επισημάνθηκαν τα πιθανά οφέλη της χρήσης του branding, η ανάγκη εμπλουτισμού του τουρισμού της πόλης με νέα προϊόντα όπως οι διαδρομές σε αγροκτήματα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και συγκομιδής του κερασιού και η καλύτερη αξιοποίηση της φήμης του μέσω των μονάδων εστίασης.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού
Subject classification: Προώθηση πόλης -- Ελλάδα -- Έδεσσα
City promotion -- Greece -- Edessa
Κερασιά
Cherry
Κερασιά--Ελλάδα--Έδεσσα
Cherry--Greece--Edessa
Επώνυμα προϊόντα --Ελλάδα-- Έδεσσα
Brand name products -- Greece -- Edessa
Keywords: κεράσι;cherry;τοπικά προϊόντα;local products;Έδεσσα;Municipality of Edessa;city branding
Description: Διπλωματική εργασία - Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού,2019 (α/α 11040
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14935
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Προώθηση πόλης -- Ελλάδα -- Έδεσσα
City promotion -- Greece -- Edessa
Κερασιά
Cherry
Κερασιά--Ελλάδα--Έδεσσα
Cherry--Greece--Edessa
Επώνυμα προϊόντα --Ελλάδα-- Έδεσσα
Brand name products -- Greece -- Edessa
Submission Date: 2022-07-13T11:15:21Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού
Publication date: 2019-05-30
Bibliographic citation: Δήμτσης,Α. (2019). Citybranding και τοπικά προϊόντα . Η περίπτωση του κερασιού στην πόλη της Έδεσσας. (Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Abstract: Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση- δημιουργία του city branding της πόλης της Έδεσσας συνδέοντας το με την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα με το κεράσι της Έδεσσας, γνωστό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μία πρώτη προσέγγιση, διερευνώντας την ιδιαίτερη συνεισφορά των τοπικών προϊόντων και την χρήση τους σαν εργαλεία για την δημιουργία της ταυτότητας και το branding ενός τόπου, μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης όπου η φύση έχει μια ξεχωριστή παρουσία. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ένα ποσοτικό ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 89 επισκέπτες της Έδεσσας και έγιναν 20 συνεντεύξεις σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης και σε στελέχη σχετικά με το θέμα προς μελέτη. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την δυνατότητα και ανάγκη σύνδεσης του κερασιού με την ταυτότητα της πόλης και την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την προετοιμασία του branding. Ακόμη την προώθηση συνέργειας των τριών τομέων της τοπικής οικονομίας αξιοποιώντας την ποιότητα των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Επισημάνθηκαν τα πιθανά οφέλη της χρήσης του branding, η ανάγκη εμπλουτισμού του τουρισμού της πόλης με νέα προϊόντα όπως οι διαδρομές σε αγροκτήματα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και συγκομιδής του κερασιού και η καλύτερη αξιοποίηση της φήμης του μέσω των μονάδων εστίασης.
The aim of this study is the presentation - creation of the city branding of the city of Edessa, linking it with the quality of the agricultural products and especially with the cherry of Edessa. It is a first approach, highlighting the special contribution of local products and their use as tools for identifying and branding a site within the framework of sustainable tourism development where nature has a distinct presence. In the different chapters, concepts like, branding, place branding, branding of tourist destination, gastronomy identity and the influence of local products on tourism are being presented. Furthermore, the survey provides information about the features of the presence of cherries in Edessa and the tourists attractions and problems, while scanning the 6 potential of the municipality for a strategic city’s branding design and development based on local products and the presence of water. This survey studies the present situation and potential development based on actual questionnaires and opinions which are of prime importance as coming from people who visit and other that live, work and represent the public opinion in the municipality of Edessa. These two quantitative and qualitative survey questionnaires demonstrate that there is a really important relation between the quality of local products like cherry and the potential of tourism development. Finally, using all these elements led to specific conclusions and also formulates proposals that could lead the whole matter in clearer and better prospects for the municipality.’ The results of this study brought out the possibility and the need to relate the cherry with the city’s identity and the creation of a coordination body for the branding preparation. And also, the promotion of the three sectors of local economy making good use of the quality of local agricultural products. Furthermore, the possible benefits of the use of branding is pointed out, the necessity of enriching the city’s tourism with new products like routes to farms during the blossoming and crop season and a better exploitation of its reputation through catering businesses .
Advisor name: Βαλαχής, Ιωάννης
Examining committee: Βαλαχής, Ιωάννης
Publishing department/division: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού
Publishing institution: ihu
Number of pages: 205
Appears in Collections:Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DIMTSIS.pdf4.24 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14935
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.