Αξιολόγηση της θρέψης στην εξέλιξη της νόσου ασθενών με σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Bachelor thesis)

Τρύφωνος, Χριστίνα


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΤρύφωνος, Χριστίναel
dc.date.accessioned2022-07-02T18:36:08Z-
dc.date.available2022-07-02T18:36:08Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14897-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία -Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2019 (α/α 11133)el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΠολλαπλή σκλήρυνσηel
dc.subjectMultiple sclerosisen
dc.subjectθρέψηel
dc.subjectnutritionen
dc.subjectδιατροφήel
dc.subjectdieten
dc.subjectφλεγμονήel
dc.subjectinflammation-
dc.titleΑξιολόγηση της θρέψης στην εξέλιξη της νόσου ασθενών με σκλήρυνση Κατά Πλάκαςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationMultiple sclerosis -- Nutritional aspectsen
heal.classificationΠολλαπλή σκλήρυνση -- Διατροφικές απόψειςel
heal.classificationMultiple sclerosis -- Treatmenten
heal.classificationΠολλαπλή σκλήρυνση -- Θεραπείαel
heal.identifier.secondary11133-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2019-08-26-
heal.bibliographicCitationΤρύφωνος, Χ. (2019). Αξιολόγηση της θρέψης στην εξέλιξη της νόσου ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. (Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.el
heal.abstractΗ Πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια απομυελινωτική ασθένεια στην οποία τα περιβλήματα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης έχουν υποστεί βλάβη. Η διατροφή είναι ένας από τους πιθανούς παράγοντες που εμπλέκονται στην παθογένεση της, αλλά ο ρόλος της ως επικουρική θεραπεία για τη νόσο είναι ασαφής και επί του παρόντος, η θεραπεία της δεν συσχετίζεται με μια συγκεκριμένη δίαιτα. Στην παρούσα εργασίαδιερευνήθηκε η κατάσταση θρέψης ασθενών ΠΣ σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης της νόσου.Ειδικότερα, αξιολογήθηκαν δεδομένα από το διαιτητικό και ιατρικό ιστορικό τους σε συνδυασμό με τις μεταβολές του σωματικού τους βάρους. Τα υπάρχοντα δεδομένα αποκαλύπτουν, ότι η ασθένεια εντοπίζεται πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες, με τον RRMS(υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΠΣ)να εμφανίζεται ο συχνότερος τύπος της ΠΣ. Σε πολλές μελέτες, η κατάθλιψη έχει αναφερθεί, ως η συχνότερη συναισθηματική διαταραχήκαι αποτελεί πρώιμη εκδήλωση της νόσου όπως και το κάπνισμα, γεγονός που φαίνεται να συμφωνεί με τα δεδομένα αυτής της μελέτης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι υψηλό ποσοστό των ασθενών ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, με το 57% να έχουνυψηλό ή μέτριο κίνδυνο νοσηρότητας WHR. Με βάση το ερωτηματολόγιο MEDπροκύπτει πως οι ασθενείς με χαμηλό βαθμό υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής, ήταν και οι ασθενείς που παρουσίαζαν εντονότερη συμπτωματολογία. Επίσης, οι ασθενείς αυτοί είχαν αυξημένο ΔΜΣ και WHR, και παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα φεριττίνης, ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλβουμίνης, HDLκαι SGOT/SGPT, ενώ τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας ήταν αυξημένα.Τέλος, από τα 3 συστήματα βαθμονόμησης που χρησιμοποιήθηκαν, στην υπάρχουσα μελέτη, για την εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης των ασθενών με ΠΣ με τα ευρήματα να μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, όπου θα αναδείξουν πιο τελικά screeningtest έχει τη μεγαλύτερη ευαισθησία σε ασθενείς με ΠΣ ή αν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πιο εξειδικευμένο για την παρούσα πάθηση ερωτηματολόγιο.el
heal.abstractMultiple sclerosis (MS) is a demyelinating disease in which the insulating covers of nerve cells in the brain and spinal cord are damaged. This disorder disturbs the ability of certain centers of the nervous system to interact, leading to the emergence of a series of signs and symptoms, including physiological, mental and sometimes psychiatric disorders. Nutrition is one of the possible environmental factors involved in the pathogenesis of MS, but its role as complementary treatment for the disease is unclear. At present, MS therapy is not associated to a particular diet, probably due to lack of information on the effects of nutrition on the disease. In this study, the nutritional status in the MS patients was investigated at different stages of disease progression. Particularly, information from their dietary and medical history, were evaluated in conjunction with their body weight changes. Existing data reveal that the disease occursmore often in women than in men and the RRMS (Relapsingremitting MS) is the most common type of MS. In many studies, the depression has been reported as the most common emotional disorder and is an early manifestation of the disease, such as the smoking, which seems to be consistent with the data of this study. Of particular interest is the fact that a high percentage of MS patients were obese or overweight, with the 57% of them tohave a high or moderate risk of morbidity WHR. Based on the MED questionnaire, the patients with a low degree of Mediterranean diet use were also the patients with the most severe symptoms. Also, these patients had increased BMI and WHR, and showed low levels of ferritin, red blood cells, albumin, HDL and SGOT / SGPT, whereas fasting glucose levels were elevated. Finally, the three calibration systems had be used in the current study and had assessed the nutritional status of MS patients. The findings of them lead us to conclude that further studies are needed, which will ultimately show screening test has the highest sensitivity in patients with a CP, or whereas a new questionnaire more specific to this condition should be created.en
heal.advisorNameΒαρδάκα, Ελισάβετel
heal.committeeMemberNameΒαρδάκα, Ελισάβετel
heal.committeeMemberNameΒασιλοπούλου, Αιμιλίαel
heal.committeeMemberNameΚοκοκύρης, Λάμπροςel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages79-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TRIFONOS.pdf2.25 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14897
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.