Ιπποφαές: τεχνική καλλιέργειας, προβλήματα και προοπτικές (Bachelor thesis)

Βορραδάκη- Βεργουλίδου, Δέσποινα


Το ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά της γης και κατέχει διακεκριμένη θέση στον κατάλογο των φυτών αφού διαθέτει γνωστές στη σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες. Η χρήση του ήταν ευρέως διαδεδομένη στον Μέγα Αλέξανδρο και τους στρατιώτες του κατά τη διάρκεια των εκστρατειών. Από το 1929 αναγνωρίζονται οι φαρμακευτικές του ιδιότητες από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Έχουν μάλιστα πραγματοποιηθεί 5 παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια με το τελευταίο στις 28 Απριλίου 2008 στη Σαγκάη. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με τη μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Είναι το κορυφαίο συμπλήρωμα διατροφής με περισσότερες από 190 θρεπτικές και βιολογικές ουσίες. Ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου και το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου. Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει πολύτιμες ουσίες οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι κυριότερες έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Το φυτό αυτό ωστόσο δεν περιέχει μόνο πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου αλλά και τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους, έχουν συνδυαστεί από τη φύση με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε σχέση με άλλες χώρες αλλά το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα είναι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες. Γι’ αυτό θα πρέπει να εντοπίζουμε πλεονεκτήματα όπως αυτό έτσι ώστε να αναδείξουμε καλύτερα εκείνα τα προϊόντα που παράγουμε ή να εκμεταλλευτούμε περισσότερο καινοτόμες καλλιέργειες που ήταν λιγότερο γνωστές μέχρι τώρα όπως οι υπερτροφές. Σκοπός λοιπόν της συγκεκριμένης πτυχιακής είναι η παρατήρηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς απέναντι σε μία από τις υπερτροφές, το ιπποφαές, αλλά και η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με το συγκεκριμένο φυτό.
Institution and School/Department of submitter: ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ &ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
Keywords: Ιπποφαές;Υπερτροφές;Συμπεριφορά καταναλωτή;Ποικιλίες του ιπποφαούς;Καλλιέργεια του ιπποφαούς;Αξιοποίηση του ιπποφαούς
Description: Πτυχιακή εργασία - ΣΤΓ&ΤΤ&ΔΔ - Τμήμα Γεωπονίας,2019 (α/α 10829)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14846
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14846
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.