Η αντιμικροβιακή δράση της 2,2,5,5-τετραμεθυλ-ιμιδαζολιδίνη-4-θειόνη, της 4-φαινυλιμιδαζόλη-2-θειόνη και των συμπλόκων τους (Bachelor thesis)

Μπάτσικας, Κωνσταντίνος/ Τσαβέα, Ελένη


Η ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά έχει οδηγήσει στην ανάγκη για εύρεση νέων αντιμικροβιακών ουσιών και στην κατανόηση των μηχανισμών δράσης τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει παρουσιάσει η δυνατότητα ορισμένων ουσιών, όπως οι ετεροκυκλικές θειόνες, να σχηματίζουν σύμπλοκα με μέταλλα, παρουσιάζοντας ισχυρή αντιμικροβιακή δραστικότητα ενάντια σε μικροοργανισμούς. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο προσδιορισμός της αντιμικροβιακής δράσης δύο ετεροκυκλικών θειονών, της 2,2,5,5-τετραμεθυλ-ιμιδαζολιδίνη-4-θειόνη(tmimdtH) και της 4-φαινυλιμιδαζόλη-2-θειόνη(phenimtH), καθώς και των συμπλόκων τους με τον άργυρο, ενάντια σε τέσσερα βακτήρια, τον Staphylococcus aureus, τον Bacillus subtilis, την Escherichia coli και την Xanthomonas campestris. Για την μελέτη της αντιμικροβιακής δραστικότητας, έγινε προσδιορισμός της ελάχιστης ανασταλτικής συγκέντρωσης (MIC) χρησιμοποιώντας την μακρό- μέθοδο αραίωσης σε ζωμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τη μεγαλύτερη δραστικότητα εμφάνισαν τα σύμπλοκα που περιείχαν στη δομή τους φαινυλοφωσφίνη, ([Ag(PPh3)4] και [Ag(μ phenimtH) (phenimtH) (PPh3)]2), και τριο-τολυλφωσφίνη, ([Ag(μ phenimtH)(totp)(NO3)]2), ενάντια στην Ε. coli και την X. campestris. Ο S. aureus και ο B. subtilis αποδείχθηκαν περισσότερο ανθεκτικοί απέναντι στα σύμπλοκα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι ενώσεις tmimidtH και phenimtH δεν παρουσίασαν καθόλου αντιμικροβιακή δράση, σε αντίθεση με τα σύμπλοκα τους τα οποία παρουσίασαν μέτρια προς καλή δραστικότητα. Η αντιμικροβιακή αυτή δράση των συμπλόκων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η φύση του μετάλλου, η φύση του ligand καθώς και η φύση του πυρήνα του μετάλλου.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Subject classification: Ενώσεις συναρμογής
Coordination compounds
Σύμπλοκες ενώσεις
Complex compounds
Αντι-μολυσματικοί παράγοντες
Anti-infective agents
Μικροοργανισμοί -- Επίδραση των αντιβιοτικών στους
Microorganisms -- Effect of antibiotics on
Keywords: ετεροκυκλικές θειόνες;heterocyclic thions;σύμπλοκα μετάλλων;metal complexes;παθογόνοι μικροοργανισμοί;pathogens microorganisms;αντιμικροβιακή δραστικότητα;antimicrobial activity
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2019 (α/α 11311)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14769
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Ενώσεις συναρμογής
Coordination compounds
Σύμπλοκες ενώσεις
Complex compounds
Αντι-μολυσματικοί παράγοντες
Anti-infective agents
Μικροοργανισμοί -- Επίδραση των αντιβιοτικών στους
Microorganisms -- Effect of antibiotics on
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2019-10-15
Bibliographic citation: Μπάτσικας, Κ. (2019). Η αντιμικροβιακή δράση της 2,2,5,5-τετραμεθυλ-ιμιδαζολιδίνη-4- θειόνη, της 4-φαινυλιμιδαζόλη-2-θειόνη και των συμπλόκων τους (Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Τσαβέα, Ε. (2019). Η αντιμικροβιακή δράση της 2,2,5,5-τετραμεθυλ-ιμιδαζολιδίνη-4- θειόνη, της 4-φαινυλιμιδαζόλη-2-θειόνη και των συμπλόκων τους (Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Abstract: Η ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά έχει οδηγήσει στην ανάγκη για εύρεση νέων αντιμικροβιακών ουσιών και στην κατανόηση των μηχανισμών δράσης τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει παρουσιάσει η δυνατότητα ορισμένων ουσιών, όπως οι ετεροκυκλικές θειόνες, να σχηματίζουν σύμπλοκα με μέταλλα, παρουσιάζοντας ισχυρή αντιμικροβιακή δραστικότητα ενάντια σε μικροοργανισμούς. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο προσδιορισμός της αντιμικροβιακής δράσης δύο ετεροκυκλικών θειονών, της 2,2,5,5-τετραμεθυλ-ιμιδαζολιδίνη-4-θειόνη(tmimdtH) και της 4-φαινυλιμιδαζόλη-2-θειόνη(phenimtH), καθώς και των συμπλόκων τους με τον άργυρο, ενάντια σε τέσσερα βακτήρια, τον Staphylococcus aureus, τον Bacillus subtilis, την Escherichia coli και την Xanthomonas campestris. Για την μελέτη της αντιμικροβιακής δραστικότητας, έγινε προσδιορισμός της ελάχιστης ανασταλτικής συγκέντρωσης (MIC) χρησιμοποιώντας την μακρό- μέθοδο αραίωσης σε ζωμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τη μεγαλύτερη δραστικότητα εμφάνισαν τα σύμπλοκα που περιείχαν στη δομή τους φαινυλοφωσφίνη, ([Ag(PPh3)4] και [Ag(μ phenimtH) (phenimtH) (PPh3)]2), και τριο-τολυλφωσφίνη, ([Ag(μ phenimtH)(totp)(NO3)]2), ενάντια στην Ε. coli και την X. campestris. Ο S. aureus και ο B. subtilis αποδείχθηκαν περισσότερο ανθεκτικοί απέναντι στα σύμπλοκα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι ενώσεις tmimidtH και phenimtH δεν παρουσίασαν καθόλου αντιμικροβιακή δράση, σε αντίθεση με τα σύμπλοκα τους τα οποία παρουσίασαν μέτρια προς καλή δραστικότητα. Η αντιμικροβιακή αυτή δράση των συμπλόκων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η φύση του μετάλλου, η φύση του ligand καθώς και η φύση του πυρήνα του μετάλλου.
Advisor name: Καλογιάννης, Σταύρος
Examining committee: Καλογιάννης, Σταύρος
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών Υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολόγιας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 50 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14769
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.