Διατροφική συμμόρφωση και ενημέρωση ατόμων που ακολουθούν Κετογονική διατροφή (Bachelor thesis)

Χαντιώνα, Μαρία


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΧαντιώνα, Μαρίαel
dc.date.accessioned2022-06-17T00:17:06Z-
dc.date.available2022-06-17T00:17:06Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14747-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, 2019 (α/α 11114)el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectKetogenic dieten
dc.subjectΚετογονική δίαιταel
dc.subjectNutritionen
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectεναλλακτική διατροφήen
dc.subjectalternative nutritionen
dc.subjectμεταβολισμόςel
dc.subjectmetabolismen
dc.titleΔιατροφική συμμόρφωση και ενημέρωση ατόμων που ακολουθούν Κετογονική διατροφήel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationKetogenic dieten
heal.classificationΚετογονική δίαιταel
heal.classificationNutrition counselingen
heal.classificationΔιατροφική συμβουλευτικήel
heal.identifier.secondary11114-
heal.dateAvailable2022-06-17T00:18:06Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφήςel
heal.publicationDate2019-07-05-
heal.bibliographicCitationΧαντιώνα, Μ. (2019). Διατροφική συμμόρφωση και ενημέρωση ατόμων που ακολουθούν Κετογονική διατροφή (Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.el
heal.abstractΗ κετογονική διατροφή αρχικά εφαρμόστηκε για τη θεραπεία της επιληψίας και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την εφαρμογή της στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς της και της θετικής της επίδρασης που έχει στη συνολική υγεία. Είναι μια διατροφή που επάγει μια κατάσταση κέτωσης στον οργανισμό που μιμείται τη φυσιολογία της νηστείας. Οι δίαιτες αυτής της κατηγορίας έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Υπάρχουν αρκετές διακρίσεις όσον αφορά την πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης, ενδεικτικά μπορεί να είναι κετογονική δίαιτα μέτριας ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και επαρκούς ή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ανεξάρτητα από το εύρος συνδιασμών της κατανομής των ποσοστών μακροθρεπτικών συστατικών σε κάθε περίπτωση προυπόθεση είναι η δημιουργία κέτωσης. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των διατροφικών γνώσεων των ατόμων που ακολουθούν Κετογονική διατροφή, σε συνδυασμό με το βαθμό συμμόρφωσης στο συγκεκριμένο είδος διατροφής, ανεξάρτητα από το αντικείμενο σπουδών τους και το βαθμό εξειδίκευσής τους στον τομέα της διατροφής. Στην έρευνα συµµετείχαν 67 άτοµα ηλικίας 18-62 χρονών, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ανθρωποµετρικές µετρήσεις και βιοχηµικές εξετάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό που συμμετείχε στην έρευνα ήταν γυναίκες. Ο κύριος λόγος έναρξης της κετο-διατροφής είναι η απώλεια βάρους και ο υγιεινός τρόπος ζωής. Οι περισσότεροι ακολουθούν μια διατροφή υψηλή σε λίπος, χαμηλών υδατανθράκων και μέτρια έως υψηλή πρωτεΐνη όπου είναι η εικόνα που ταιριάζει σε ένα πλάνο κετογονικής διατροφής. Πολύ ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα ως προς το βαθμό ικανοποίησης των άτομων σε ψυχολογικούς και νοητικούς παράγοντες σε σχέση με την αιτία έναρξης της διατροφής, τα άτομα βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε μία ηλικιακή ομάδα που έχει εμπειρία και παρόλο τις παρενέργειες, εμπόδια και περιορισμούς που μπορεί να αντιμετωπίζουν επιλέγουν το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής πολύ πιστά. Διατροφική συμμόρφωση και ενημέρωση στο μοντέλο της κετογονικής διατροφής εφαρμόζουν κυρίως οι γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη και ΔΜΣ 23,5 kg/m2 και ανήκουν στο (10%) όπου παρακολουθούν τους λιπιδαιμικούς/βιοχημικούς δείκτες. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό του δείγματος που εφαρμόζει την κετο-διατροφή και έχει μια σφαιρική αντίληψη της υγείας του σώματος που βρίσκεται κατά την περίοδο αυτή. Αυτά τα αποτελέσµατα συμβάλλουν στο να εντοπίσουμε και να τονίσουµε τους διατροφικούς και µη διατροφικούς παράγοντες, που πιθανόν να ενοχοποιούνται περισσότερο στην μειωμένη ενημέρωση και διατροφική συμμόρφωση γύρω από το θέμα της κετογονικής διατροφής.el
heal.abstractThe ketogenic diet was initially used to treat epilepsy and neurodegenerative disorders. In recent years, there has been increasing interest in its application in the treatment of obesity due to its proven efficacy and its positive effect on overall health. It is a diet that induces a state of ketosis in the body that mimics the physiology of fasting. These diets have a common characteristic of low carbohydrate intake. There are several distinctions in fat and protein intake, but may be a keto diet of moderate or high fat and high or high protein content. Regardless of the range of combinations of the distribution of macronutrient ratios in each case, the formation of ketosis is a prerequisite. The purpose of this research is to investigate the nutritional knowledge of Ketogenic diet coupled with the degree of compliance with the particular diet, regardless of their subject matter and their degree of specialization in nutrition. The survey involved 67 people aged 18-62, who were asked to respond to anthropometric measurements and biochemical examinations. The majority of women surveyed were women. The main reason for starting the keto-wound is weight loss and a healthy lifestyle. Most follow a high fat, low carbohydrate and moderate to high protein diet where the image is matched to a ketogenic diet plan. The results were very satisfactory in terms of the degree of satisfaction of individuals with psychological and mental factors in relation to the causes of food intake; individuals are predominantly in an age group experienced and despite the side effects, obstacles and limitations that may encounter choose this particular food model very faithfully. Nutritional compliance and information on the keto diet model are mainly applied by women with an average age of 46 years and a BMI of 23.5 kg / m2 and belong to (10%) where they monitor lipidemic / biochemical markers. The percentage of the keto-nutrition sample is very small and has a global perception of body health at that time. These results help to identify and highlight the nutritional and non-nutritional factors that are likely to be more intoxicated by reduced awareness and nutritional compliance around the ketogenic diet.en
heal.advisorNameΚαλογιάννης, Σταύροςel
heal.committeeMemberNameΚαλογιάννης, Σταύροςel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages63-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
XANTIONA.pdf2.45 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14747
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.