Επίδραση της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό στην εμφάνιση αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας (Bachelor thesis)

Δουλγέρη, Λαμπρινή


Introduction: Allergic proctocolitis (AP) is a benign inflammation called colitis and is characterized by the appearance of rectal bleeding, primarily affecting breastfeeding infants and is related to the mother’s diet. The treatment, usually, is the exclusion of the allergens from a mother’s diet. The most common allergen is cow’s milk. Purpose: The purpose of this study is to investigate the correlation between the mother’s dietary habits whose child had AP during pregnancy and breastfeeding to analyze relevant predisposing factors. Methodology: A total of 60 mothers participated in the study. After calling all the participants, the mothers, were informed about the study and the protocol and they completed the FFQ during the period of their pregnancy and breastfeeding. Results: The main allergen in this study is the cow’s milk (73,3%) following eggs (63,3%) and nuts (53,3%). The gender, the age and the month that the infants start to eat solid food were not found to affect the appearance of AP. Generally, the eating habits of the mothers during pregnancy and breastfeeding also, were different in many parts but without a statistically significance in total. Conclusions: Despite the fact that the mother’s eating habits weren’t statistically significant in total, in some parts there were differences. For example, in certain food lists and in some supplements during breastfeeding.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Subject classification: Κολίτιδα
Colitis
Κύηση -- Διατροφικές απόψεις
Pregnancy -- Nutritional aspects
Θηλασμός
Breastfeeding
Νεογνά -- Ασθένειες
Newborn infants -- Diseases
Τροφική αλλεργία
Food allergy
Keywords: Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα;Allergic proctocolitis;εγκυμοσύνη;pregnancy;θηλασμός;breastfeeding;διατροφή;diet
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2019 (α/α 11320)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14730
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Κολίτιδα
Colitis
Κύηση -- Διατροφικές απόψεις
Pregnancy -- Nutritional aspects
Θηλασμός
Breastfeeding
Νεογνά -- Ασθένειες
Newborn infants -- Diseases
Τροφική αλλεργία
Food allergy
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2019-10-14
Bibliographic citation: Δουλγέρη, Λ. (2019). Επίδραση της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό στην εμφάνιση αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας (Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Abstract: Εισαγωγή: Η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα (ΑΠ) είναι μία καλοήθης φλεγμονώδης κολίτιδα, η οποία εμφανίζεται συνηθέστερα σε υγιή θηλάζοντα βρέφη τους 2 πρώτους μήνες ζωής τους. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η εμφάνιση βλέννας και αίματος στα κόπρανα και συνδέεται άρρηκτα με την διατροφή της μητέρας καθώς τις περισσότερες φορές η αποχή της μητέρας από πιθανά αλλεργιογόνα τρόφιμα συστήνεται ως θεραπεία. Σκοπός: Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι να εντοπίσει τυχόν συσχετίσεις όσον αναφορά το διαιτολόγιο και τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας βρέφους με ΑΠ και της μητέρας υγιούς βρέφους. Μεθοδολογία: Συνολικά 60 μητέρες συμμετείχαν στην μελέτη. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία οι μητέρες τόσο των υγιών βρεφών όσο και των βρεφών με ΑΠ, ενημερώθηκαν σχετικά με το πρωτόκολλο της μελέτης και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων FFQ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού συλλέγοντας έτσι όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Αποτελέσματα: Το κυριότερο αλλεργιογόνο τρόφιμο που εντοπίστηκε στην παρόν μελέτη ήταν το αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 73,3% , εν συνεχεία το αυγό σε ποσοστό 63,3% και μετά οι ξηροί καρποί σε ποσοστό 53,3%. Το φύλο, η ηλικία αλλά και ο μήνας εισαγωγής στερεών τροφών στο βρέφος δεν βρέθηκε ότι επηρεάζει την παρουσία συμπτωμάτων ΑΠ. Συνολικά, οι διατροφικές συνήθειες των μητέρων στις 2 ομάδες (υγιή και με ΑΠ) διέφεραν σε επιμέρους κατηγορίες όχι όμως στατιστικά σημαντικά όπως φαίνεται από την στατιστική ανάλυση στο σύνολο. Συμπεράσματα: Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας δεν άλλαζαν στατιστικά σημαντικά στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, παρατηρήθηκαν όμως διαφορές σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων καθώς και σε κάποια συμπληρώματα που έλαβαν οι μητέρες κατά την διάρκεια του θηλασμού.
Introduction: Allergic proctocolitis (AP) is a benign inflammation called colitis and is characterized by the appearance of rectal bleeding, primarily affecting breastfeeding infants and is related to the mother’s diet. The treatment, usually, is the exclusion of the allergens from a mother’s diet. The most common allergen is cow’s milk. Purpose: The purpose of this study is to investigate the correlation between the mother’s dietary habits whose child had AP during pregnancy and breastfeeding to analyze relevant predisposing factors. Methodology: A total of 60 mothers participated in the study. After calling all the participants, the mothers, were informed about the study and the protocol and they completed the FFQ during the period of their pregnancy and breastfeeding. Results: The main allergen in this study is the cow’s milk (73,3%) following eggs (63,3%) and nuts (53,3%). The gender, the age and the month that the infants start to eat solid food were not found to affect the appearance of AP. Generally, the eating habits of the mothers during pregnancy and breastfeeding also, were different in many parts but without a statistically significance in total. Conclusions: Despite the fact that the mother’s eating habits weren’t statistically significant in total, in some parts there were differences. For example, in certain food lists and in some supplements during breastfeeding.
Advisor name: Βασιλοπούλου , Αιμιλία
Examining committee: Βασιλοπούλου, Αιμιλία
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών Υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολόγιας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 67 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14730
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.