Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα και διατροφή μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. (Bachelor thesis)

Καλαφάτη, Δανάη -Αναστασία


Introduction: Allergic proctocolitis (AP) is a type of food allergy, non immunoglobulin E (IgE) mediated, in a group of foods such as cow's milk, soy, egg, rice, fish and wheat (Marie-Julie Debuf 2017). The major allergens are cow's milk protein and/or soy associated with breastfeeding. As we know, maternal nutrition affects breast-fed infants (Ludmilla S. 2016). Aim: The association of healthy mothers' nutrition with the mothers of children with AP during pregnancy and breastfeeding, in order to to find differences that contribute to the onset of allergy. Sample/Methodology: Eighteen (18) mothers (6 mothers of children with AP, 12 mothers with healthy children) were included in this study, of which the children’s age ranged from four (4) to fifty-five (55) months. Mother interviews lasted seven (7) months starting in May to November last year (2018). Their nutritional habits were investigated using Food Frequency Questionnaire (FFQ), MedDietScore and clinical history of children in collaboration with pediatricians and an allergist. Results: A positive correlation was found between the family history of atopy and the appearance of AP. Also, the majority of children with AP were associated with the presence of asthma and eczema. The reduced duration of exclusive breastfeeding may positively affect the onset of AP. Regarding the dietary habits of mothers, the high consumption of saturated fats and dietary supplements positively affects the appearance of AP. Conversely, the increased consumption of coffee and ice cream seems to adversely affect the appearance of AP. In addition, the early introduction of solid foods negatively affects the appearance of AP. Conclusions: Maternal dietary habits during pregnancy and breastfeeding, the age of solid food introduction and the duration of exclusive breastfeeding seem to affect the appearance of AP. In addition, the family history of atopy and the existence of some type of allergy or eczema seem to play an important role.
Institution and School/Department of submitter: ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ &ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
Keywords: Διατροφή;Μητέρα;Εγκυμοσύνη;Θηλασμός;Αλλεργία;Πρωκτοκολίτιδα
Description: Πτυχιακή εργασία - ΣΤΓ&ΤΤ&ΔΔ - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2019 (α/α 10912)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14572
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Submission Date: 2022-05-23T13:30:32Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ &ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
Publication date: 2019-03-27
Bibliographic citation: Καλαφάτη, Δ. (2019). Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα και διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Abstract: Εισαγωγή: Η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα (AΠ) είναι ένας τύπος τροφικής αλλεργίας, μη μεσολαβούμενος από ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), σε μια ομάδα τροφίμων όπως το αγελαδινό γάλα, τη σόγια, το αυγό, το ρύζι, τα ψάρια και το σιτάρι (Marie-Julie Debuf 2017). Πρωτεύον αίτιο είναι η πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος (ΠΑΓ) και/ή η σόγια που συνδέονται με το θηλασμό. Όπως γνωρίζουμε η διατροφή της μητέρας επηρεάζει τα βρέφη που θηλάζουν (Ludmilla S. 2016). Σκοπός: Η συσχέτιση της διατροφής μητέρων υγιών παιδιών με τη διατροφή μητέρων παιδιών με ΑΠ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για την εύρεση διαφορών που συμβάλλουν στην εμφάνιση της αλλεργίας. Δείγμα/Μεθοδολογία: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν δεκαοκτώ (18) μητέρες (6 μητέρες παιδιών με ΑΠ, 12 μητέρες με υγιή παιδιά (ΥΠ)) εκ των οποίων τα παιδιά είχαν ηλικίες μεταξύ τεσσάρων (4) έως πενήντα πέντε (55) μηνών. Οι συνεντεύξεις των μητέρων διήρκεσαν επτά (7) μήνες ξεκινώντας από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους (2018). Η διερεύνηση των διατροφικών τους συνηθειών πραγματοποιήθηκε με την χρήση του Ερωτηματολογίου Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων (FFQ), του ερωτηματολογίου MedDietScore και του κλινικού ιστορικού των παιδιών σε συνεργασία με παιδιάτρους και μια αλλεργιολόγο. Αποτελέσματα: Διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού ατοπίας και της εμφάνισης της ΑΠ. Επίσης στο μεγαλύτερο ποσοστό των αλλεργικών παιδιών η ΑΠ συνοδευόταν από την παρουσία άσθματος και εκζέματος. Η μειωμένη διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού ενδεχομένως επηρεάζει θετικά την εμφάνιση της αλλεργίας. Ως προς τις διατροφικές συνήθειες των μητέρων, η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και συμπληρωμάτων διατροφής επηρεάζει θετικά την εμφάνιση της ΑΠ. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση καφέ και παγωτού φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση ΑΠ. Επιπλέον, η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση της ΑΠ. Συμπεράσματα: Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τον θηλασμό, η ηλικία εισαγωγής στερεών τροφίμων και η διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας. Επιπρόσθετα το ατοπικό ιστορικό της οικογένειας και η ύπαρξη κάποιου είδους αλλεργίας ή εκζέματος φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Introduction: Allergic proctocolitis (AP) is a type of food allergy, non immunoglobulin E (IgE) mediated, in a group of foods such as cow's milk, soy, egg, rice, fish and wheat (Marie-Julie Debuf 2017). The major allergens are cow's milk protein and/or soy associated with breastfeeding. As we know, maternal nutrition affects breast-fed infants (Ludmilla S. 2016). Aim: The association of healthy mothers' nutrition with the mothers of children with AP during pregnancy and breastfeeding, in order to to find differences that contribute to the onset of allergy. Sample/Methodology: Eighteen (18) mothers (6 mothers of children with AP, 12 mothers with healthy children) were included in this study, of which the children’s age ranged from four (4) to fifty-five (55) months. Mother interviews lasted seven (7) months starting in May to November last year (2018). Their nutritional habits were investigated using Food Frequency Questionnaire (FFQ), MedDietScore and clinical history of children in collaboration with pediatricians and an allergist. Results: A positive correlation was found between the family history of atopy and the appearance of AP. Also, the majority of children with AP were associated with the presence of asthma and eczema. The reduced duration of exclusive breastfeeding may positively affect the onset of AP. Regarding the dietary habits of mothers, the high consumption of saturated fats and dietary supplements positively affects the appearance of AP. Conversely, the increased consumption of coffee and ice cream seems to adversely affect the appearance of AP. In addition, the early introduction of solid foods negatively affects the appearance of AP. Conclusions: Maternal dietary habits during pregnancy and breastfeeding, the age of solid food introduction and the duration of exclusive breastfeeding seem to affect the appearance of AP. In addition, the family history of atopy and the existence of some type of allergy or eczema seem to play an important role.
Advisor name: Βασιλοπούλου , Αιμιλία
Examining committee: Βασιλοπούλου, Αιμιλία
Publishing department/division: ΣΤΓ&ΤΤ&ΔΔ/Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: teithe
Number of pages: 36 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KALAFATI DIMITRA.pdfΠτυχιακή εργασία1.05 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14572
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.