Συσχέτιση μεταξύ διατροφικών παραγόντων κατά την προετοιμασία και την διάρκεια του αγώνα και της σύστασης σώματος πριν και μετά τον αγώνα σε έμπειρους μαραθωνοδρόμους (Bachelor thesis)

Μουρατίδης, Αζάριος


Εισαγωγή: Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στους μαραθώνιους αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό αποδεικνύεται από την αυξημένη συμμετοχή ερασιτεχνών αθλητών και επαγγελματιών σε πολλούς μαραθώνιους. Η διατροφή είναι μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή των αθλημάτων αντοχής όπως ο μαραθώνιος. Η καλή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας, της ασφάλειας και της απόδοσης των δρομέων του μαραθωνίου. Η γενική υγεία βελτιώνεται από τη διατροφή καθώς παρέχει ενέργεια για το σώμα, πρωτεΐνη για τα κύτταρα και βιταμίνες και μέταλλα για βέλτιστη λειτουργία. Σκοπός: Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση και αξιολόγηση των διατροφικών πρακτικών των μαραθωνοδρομέων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και του αγώνα καθώς και οι επιπτώσεις τους στην σύσταση σώματος. Μεθοδολογία: Στη έρευνα έλαβαν μέρος έμπειροι μαραθωνοδρομείς (n=18, 45,5±13,5 ετών), οι μετρήσεις αξιολογήθηκαν πριν και μετα από τον 13ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (42,195χλμ.). Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, πριν-μετά τον αγώνα, ανάλυση σύστασης σώματος, διατροφική ανάλυση με την χρήση του προγράμματος Food Processor, όπως προέκυψε από το ημερολόγιο τριήμερης καταγραφής, εκτίμηση του όγκου φυσικής δραστηριότητας με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων και βιοχημικές εξετάσεις. Έπειτα, έγινε ανάλυση των δεδομένων με την χρήση του στατιστικού πακέτου IBM SPSS v20. Αποτελέσματα: Συμμετείχαν 18 έμπειροι μαραθωνοδρομείς με βάρος πριν τον αγωνα 78,5±5,8 κιλά, ύψος 1,74±0,05 μέτρα, ΔΜΣ 26,0±2.4 kg/m2 και σωματικό λίπος 21,4±3,9%. Από την διατροφική ανάλυση προέκυψε ότι καταναλώνουν 3,4±1,0 gr/kg ΣΒ υδατάνθρακες (52±7,9 % της διατροφής), 1,0±0,4 gr/kg ΣΒ πρωτεΐνες (16±3,6 % της διατροφής) και 1,0±0,3 gr/kg ΣΒ λιπίδια (34,3±5,6 % της διατροφής). Η ενεργειακή πρόσληψη εκτιμήθηκε στις 2084±652 Kcal ημερησίως, ενώ η ενεργειακή δαπάνη στις 3462±735 Kcal ημερησίως. Η σωματική μάζα κατά την περίοδο προετοιμασίας δεν είχε συσχέτιση με κάποια από τα μακροθρεπτικά συστατικά ,όπως και το σωματικό λίπος δεν είχε κάποια συσχέτιση ,ούτε και η ενεργειακή πρόσληψη, ούτε στην προετοιμασία ούτε και μετα των αγώνα. Η άπαχη μάζα (kg) είχε θετική συσχέτιση (r: 0,737 και 0,583, P <.05 ) με τις διαιτητικές ίνες και τις πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της περιόδου προετοιμασίας αντίστοιχα. Παρουσιάστηκαν σημαντικά αρνητικές συσχετίσεις (r: -533,-0.524, P <.05) με την ενεργειακή πρόσληψη κατά την περίοδο προετοιμασίας και με υδατάνθρακες κατά την περίοδο προετοιμασίας στην επίδοση του αγώνα. Θετική συσχέτιση είχε η ξηρή μάζα (kg) με την πρωτεΐνη (r: 0,588, P <.05). Συσχετίσεις βρέθηκαν μεταξύ μικροθρεπτικών συστατικών και επιλεγμένων μεταβλητών της σωματικής σύνθεσης: η Vitamin Α πριν με τη ξηρή μάζα (-0,584, P<.05) μετα των αγώνα με το σωματικό βάρος, άλιπη μάζα, ξηρή μάζα (r: -0,494, -0,484, -0,588 P<.05) αντίστοιχα, η Vitamin B2 πριν τον αγώνα με το σωματικό βάρος και την άλιπη μάζα (r:0,479, 0.510, P <.05) αντίστοιχα, η Vitamin B3 μετα τον αγώνα με το σωματικό βάρος και την άλιπη μάζα (r: -0,487, 0.522, P <.05) αντίστοιχα, η Vitamin Β12 πριν τον αγώνα με την ξηρή μάζα (r: 0,512, P <.05), η Vitamin Κ μετα τον αγωνα με την FFMI (r:-0,474, P <.05), ο σίδηρος πριν τον αγώνα με το σωματικό βάρος (r: 0,481, P <.05), το Νάτριο πριν τον αγώνα με το σωματικό βάρος, την άλιπη μάζα με το FFMI (r: 0,489, 0,506, 0,550, P <.05) αντίστοιχα και μετά τον αγώνα με την ξηρή μάζα (r: 0,568, P <.05) και κατά την διάρκεια με το σωματικό βάρος και το FFMI (r: 0,474, 0.536, P <.05) αντίστοιχα, ο χαλκός πριν τον αγώνα με την άλιπη μάζα (r: -0,469, P <.05) και μετά τον αγώνα με την άλιπη και την ξηρή μάζα (r: -0,479, -0,598, P <.05) αντίστοιχα, το σελήνιο θετική συσχέτιση με την άλιπη μάζα (r: 0,516, P <.05) Συμπέρασμα: Τα βασικά ευρήματα της παρούσας μελέτης ήταν ότι οι μαραθωνοδρομείς παρότι έμπειροι δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τις διατροφικές συστάσεις για αθλήματα αντοχής και υπεραντοχής τόσο στην προαγωνιστική περίοδο όσο και στον αγώνα και μετά. Επιπλέον, φαίνεται ότι η απόδοσή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι παράμετροι σύνθεσης του σώματος και η μείωση της σωματικής τους μάζας μετά την κούρσα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη ενέργειας, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που λαμβάνονται ανά σωματική μάζα κατά την προετοιμασία τους και κατά τη διάρκεια αγώνα. Τέλος, η ενεργειακή δαπάνη και το χαμηλότερο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο κατά τη διάρκεια του αγώνα φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στις αλλαγές των επιδόσεων και της σωματικής τους σύνθεσης. Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, φαίνεται ότι οι διατροφικές μέθοδοι και οι στρατηγικές που αυτοί οι αθλητές ακολουθούν είναι ανεπαρκείς, επομένως δεν μπορούν να εγγυηθούν την πρόσληψη των κατάλληλων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, τόσο κατά την προετοιμασία τους όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Institution and School/Department of submitter: ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ &ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Keywords: Διατροφή;Μαραθωνοδρόμοι;Αγώνας;Σύσταση σώματος;Επίδοση;Αθλήματα αντοχής
Description: Πτυχιακή εργασία - ΣΤΓ&ΤΤ&ΔΔ - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2019 (α/α 10922)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14544
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ &ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Publication date: 2019-04-03
Bibliographic citation: Μουρατίδης, Α. (2019). Συσχέτιση μεταξύ διατροφικών παραγόντων κατα την προετοιμασία και την διάρκεια του αγώνα και της σύστασης σώματος πριν και μετά τον αγώνα σε έμπειρους μαραθωνοδρόμους (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Abstract: Εισαγωγή: Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στους μαραθώνιους αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό αποδεικνύεται από την αυξημένη συμμετοχή ερασιτεχνών αθλητών και επαγγελματιών σε πολλούς μαραθώνιους. Η διατροφή είναι μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή των αθλημάτων αντοχής όπως ο μαραθώνιος. Η καλή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας, της ασφάλειας και της απόδοσης των δρομέων του μαραθωνίου. Η γενική υγεία βελτιώνεται από τη διατροφή καθώς παρέχει ενέργεια για το σώμα, πρωτεΐνη για τα κύτταρα και βιταμίνες και μέταλλα για βέλτιστη λειτουργία. Σκοπός: Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση και αξιολόγηση των διατροφικών πρακτικών των μαραθωνοδρομέων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και του αγώνα καθώς και οι επιπτώσεις τους στην σύσταση σώματος. Μεθοδολογία: Στη έρευνα έλαβαν μέρος έμπειροι μαραθωνοδρομείς (n=18, 45,5±13,5 ετών), οι μετρήσεις αξιολογήθηκαν πριν και μετα από τον 13ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (42,195χλμ.). Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, πριν-μετά τον αγώνα, ανάλυση σύστασης σώματος, διατροφική ανάλυση με την χρήση του προγράμματος Food Processor, όπως προέκυψε από το ημερολόγιο τριήμερης καταγραφής, εκτίμηση του όγκου φυσικής δραστηριότητας με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων και βιοχημικές εξετάσεις. Έπειτα, έγινε ανάλυση των δεδομένων με την χρήση του στατιστικού πακέτου IBM SPSS v20. Αποτελέσματα: Συμμετείχαν 18 έμπειροι μαραθωνοδρομείς με βάρος πριν τον αγωνα 78,5±5,8 κιλά, ύψος 1,74±0,05 μέτρα, ΔΜΣ 26,0±2.4 kg/m2 και σωματικό λίπος 21,4±3,9%. Από την διατροφική ανάλυση προέκυψε ότι καταναλώνουν 3,4±1,0 gr/kg ΣΒ υδατάνθρακες (52±7,9 % της διατροφής), 1,0±0,4 gr/kg ΣΒ πρωτεΐνες (16±3,6 % της διατροφής) και 1,0±0,3 gr/kg ΣΒ λιπίδια (34,3±5,6 % της διατροφής). Η ενεργειακή πρόσληψη εκτιμήθηκε στις 2084±652 Kcal ημερησίως, ενώ η ενεργειακή δαπάνη στις 3462±735 Kcal ημερησίως. Η σωματική μάζα κατά την περίοδο προετοιμασίας δεν είχε συσχέτιση με κάποια από τα μακροθρεπτικά συστατικά ,όπως και το σωματικό λίπος δεν είχε κάποια συσχέτιση ,ούτε και η ενεργειακή πρόσληψη, ούτε στην προετοιμασία ούτε και μετα των αγώνα. Η άπαχη μάζα (kg) είχε θετική συσχέτιση (r: 0,737 και 0,583, P <.05 ) με τις διαιτητικές ίνες και τις πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της περιόδου προετοιμασίας αντίστοιχα. Παρουσιάστηκαν σημαντικά αρνητικές συσχετίσεις (r: -533,-0.524, P <.05) με την ενεργειακή πρόσληψη κατά την περίοδο προετοιμασίας και με υδατάνθρακες κατά την περίοδο προετοιμασίας στην επίδοση του αγώνα. Θετική συσχέτιση είχε η ξηρή μάζα (kg) με την πρωτεΐνη (r: 0,588, P <.05). Συσχετίσεις βρέθηκαν μεταξύ μικροθρεπτικών συστατικών και επιλεγμένων μεταβλητών της σωματικής σύνθεσης: η Vitamin Α πριν με τη ξηρή μάζα (-0,584, P<.05) μετα των αγώνα με το σωματικό βάρος, άλιπη μάζα, ξηρή μάζα (r: -0,494, -0,484, -0,588 P<.05) αντίστοιχα, η Vitamin B2 πριν τον αγώνα με το σωματικό βάρος και την άλιπη μάζα (r:0,479, 0.510, P <.05) αντίστοιχα, η Vitamin B3 μετα τον αγώνα με το σωματικό βάρος και την άλιπη μάζα (r: -0,487, 0.522, P <.05) αντίστοιχα, η Vitamin Β12 πριν τον αγώνα με την ξηρή μάζα (r: 0,512, P <.05), η Vitamin Κ μετα τον αγωνα με την FFMI (r:-0,474, P <.05), ο σίδηρος πριν τον αγώνα με το σωματικό βάρος (r: 0,481, P <.05), το Νάτριο πριν τον αγώνα με το σωματικό βάρος, την άλιπη μάζα με το FFMI (r: 0,489, 0,506, 0,550, P <.05) αντίστοιχα και μετά τον αγώνα με την ξηρή μάζα (r: 0,568, P <.05) και κατά την διάρκεια με το σωματικό βάρος και το FFMI (r: 0,474, 0.536, P <.05) αντίστοιχα, ο χαλκός πριν τον αγώνα με την άλιπη μάζα (r: -0,469, P <.05) και μετά τον αγώνα με την άλιπη και την ξηρή μάζα (r: -0,479, -0,598, P <.05) αντίστοιχα, το σελήνιο θετική συσχέτιση με την άλιπη μάζα (r: 0,516, P <.05) Συμπέρασμα: Τα βασικά ευρήματα της παρούσας μελέτης ήταν ότι οι μαραθωνοδρομείς παρότι έμπειροι δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τις διατροφικές συστάσεις για αθλήματα αντοχής και υπεραντοχής τόσο στην προαγωνιστική περίοδο όσο και στον αγώνα και μετά. Επιπλέον, φαίνεται ότι η απόδοσή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι παράμετροι σύνθεσης του σώματος και η μείωση της σωματικής τους μάζας μετά την κούρσα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη ενέργειας, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που λαμβάνονται ανά σωματική μάζα κατά την προετοιμασία τους και κατά τη διάρκεια αγώνα. Τέλος, η ενεργειακή δαπάνη και το χαμηλότερο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο κατά τη διάρκεια του αγώνα φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στις αλλαγές των επιδόσεων και της σωματικής τους σύνθεσης. Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, φαίνεται ότι οι διατροφικές μέθοδοι και οι στρατηγικές που αυτοί οι αθλητές ακολουθούν είναι ανεπαρκείς, επομένως δεν μπορούν να εγγυηθούν την πρόσληψη των κατάλληλων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, τόσο κατά την προετοιμασία τους όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Advisor name: Παπαδοπούλου, Σουζάνα
Examining committee: Μεθενίτης, Σπυρίδων
Παπαδοπούλου, Σουζάνα
Publishing department/division: ΣΤΓ&ΤΤ&ΔΔ/Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Publishing institution: teithe
Number of pages: 91 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14544
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.