Καταγραφή και αξιολόγηση αμελκτικών μηχανών και τεχνικής άμελξης σε αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης (Bachelor thesis)

Χαλήλ, Χαλήλ


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΧαλήλ, Χαλήλel
dc.date.accessioned2022-04-27T11:20:07Z-
dc.date.available2022-04-27T11:20:07Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14361-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - ΣΤΓ&ΤΤ&ΔΔ - Τμήμα Γεωπονίας, 2019 (α/α 10906)el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΆμελξηel
dc.subjectΤύποι αμελκτηρίωνel
dc.subjectΑγελαδοτροφίαel
dc.subjectΠεριφερειακές Ενότητες Θράκηςel
dc.subjectΕλλάδαel
dc.subjectΒοοτροφίαel
dc.titleΚαταγραφή και αξιολόγηση αμελκτικών μηχανών και τεχνικής άμελξης σε αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκηςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.identifier.secondary10906-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ &ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣel
heal.publicationDate2019-03-07-
heal.bibliographicCitationΧαλήλ, Χ. (2019). Καταγραφή και αξιολόγηση αμελκτικών μηχανών και τεχνικής άμελξης σε αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκηςel
heal.abstractΣκοπός της εργασίας ήταν η καταγραφή και αξιολόγηση των αμελκτηρίων και των τεχνικών άμελξης των αγελαδοτροφικών εκμεταλλεύσεων στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Θράκης. Για τη συλλογή των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της προσωπικής συνέντευξης με τη χρήση εδικά διαμορφωμένου ερωτηματολογίου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο 2015 έως τον Ιούλιο 2015, με επιτόπιες επισκέψεις σε 52 αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις (93.40±71.40 αμελγόμενες αγελάδες, 20.6±7,9 χλγ. γάλακτος/ζώο/ημέρα) των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της Θράκης. Στις παραπάνω περιοχές υπάρχουν όλα τα μεγέθη των εκμεταλλεύσεων που αποτελούν το 14.43% των εκτροφών και παράγουν το 13.20% του αγελαδινού γάλακτος της χώρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 69% των εκτροφών της έρευνας διέθεταν χώρους αναμονής και αίθουσα άμελξης. Όσον αφορά τους τύπους των αμελκτηρίων αυτών των εκτροφών, το 19% ήταν σε διάταξη «ψαροκόκαλο διπλής σειράς», το 27% σε διάταξη «ψαροκόκαλο μονής σειράς» και το 23% ήταν σε «θέσεις σε ευθεία διάταξη». Οι υπόλοιπες εκτροφές, μικρού κυρίως μεγέθους, που αντιστοιχεί στο 31% των εκτροφών της έρευνας, χρησιμοποιούσαν «φορητές αμελκτικές μηχανές με κάδους τύπου χειράμαξας». Σε ότι αφορά τους αυτοματισμούς, το 69% των εκτροφών διέθετε αυτόματο πλύσιμο του αμελκτηρίου, το 25% διέθετε σύστημα αυτόματης αποκόλλησης των θηλάστρων μετά το πέρας της άμελξης και το 24% αυτόματη καταγραφή της γαλακτοπαραγωγής. Ως υπεύθυνοι της άμελξης, στις περισσότερες εκτροφές, ήταν οι ιδιοκτήτες των εκτροφών κατά 36%, σε 31% τα μέλη της οικογενείας (σύζυγος και τέκνα), σε 24% μόνο οι εργάτες και στο 9% ο ιδιοκτήτης και οι εργάτες των εκτροφών. Το 61% των εκτροφών πραγματοποιούσε γενική συντήρηση του αμελκτικού συγκροτήματος κάθε έξι μήνες, το 8 % ετήσια συντήρηση και το 31% όταν υπήρχε πρόβλημα. Στο 41% των εκτροφών τη συντήρηση την πραγματοποιούσε εξειδικευμένο συνεργείο, 27% άλλο συνεργείο και 32% οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Στο 52% των εκτροφών γινόταν πλύσιμο μαστού (με υγρή πετσέτα), στο 38% στέγνωμα μαστού (με ξηρό ειδικό χαρτί), στο 64% οπτικός έλεγχος των πρώτων ακτίνων γάλακτος πριν τον καθαρισμό του μαστού και στο 62% εμβάπτιση θηλών μετά την άμελξη σε απολυμαντικό. Στο 40 % των εκτροφών, η παραλαβή του γάλακτος γινόταν καθημερινά, συνήθως μετά την πρωινή άμελξη, στις υπόλοιπες η παραλαβή γινόταν κάθε δύο ημέρες. Συμπερασματικά, στις αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της Θράκης, σε μεγάλο αριθμό των εκτροφών χρησιμοποιούνται σύγχρονα αμελκτικά συγκροτήματα, καλά συντηρημένα, ενώ τηρούνται σε μεγάλο βαθμό οι τεχνικές άμελξης και οι σχετικοί κανόνες υγιεινής.el
heal.abstractThe purpose of this study was the recording and assessment of the milking parlors and milking techniques in dairy farms of the Regions Units of Thrace. The data, collection method used, was the personal interview, using a specially questionnaire. The surgery began in February 2015 and was completed July 2015, with visits to 52 dairy farms (93.40±71.40 dairy cattle, 20.6±7.9 kg. milk/cattle/daily) in the Regions Units (RU) of Thrace. In this areas, there are farms of all sizes that constitute 14.43%of dairy farms and produce 13.20% of cow milk the country. According to the results, 69% of the dairy had holding areas and milking parlors. Concerning the types of milking parlors in these farms, 9% were of «herringbone double row», 27% of « herringbone singe row » and 23% were of «side opening». The remaining farms, mostly small sized, corresponding to 31% of the dairy farms, used «portable milking machines with hand truck type of buckets». With regards to automation, 69% of the farms had automatic washing of the milking parlors, 25% had automatic detachment system after milking and 24% automatic recording of the milk production. Responsible for milking, in most farms, were the owners by 36%, in 31% family members, 24% were workers and only 9% were the owners and workers of those farms. A 61% of the farms performed a general maintenance on the milking assembly every six months, 8% performed it annually and a 31% whenever it was necessary. In 41% of the livestock maintenance, it was performed by a specialist workshop, in 27% by another crew and in 32% by the owners themselves. A 52% of the farms performed breast washing (with a wet towel), 38% with breast drying ( with dried towel), in 64%, visual inspection on the first ray of milk was performed, before the cleaning of the breast and in 62% the breast were dipped in disinfectant after the milking. In 76% of the farms, the milk was received daily, usually after the morning milking, whilst in the rest, every two days. In conclusion, the cow production holding of the Regions Units of Thrace. a large number of farms uses older, well maintained, modern milking units, whilst holding milking techniques and related hygiene rules in high regarden
heal.advisorNameΜητσόπουλος, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΜητσόπουλος, Ιωάννηςel
heal.academicPublisherΣΤΓ&ΤΤ&ΔΔ/Τμήμα Γεωπονίαςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages47 σελ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14361
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.