Περιήγηση στο διάστημα : Μύθος ή πραγματικότητα; (Bachelor thesis)

Τομπουλίδης, Σάββας


Ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία της παγκόσμιας αγοράς, πεποίθηση που ενισχύει κάθε χρόνο το αυξανόμενο ποσοστό των ανθρώπων που σκοπεύουν να επισκεφθούν μία χώρα. Ένας προορισμός πρέπει, φυσικά, να έχει ορισμένα δυνατά σημεία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως μέσω προσέλκυσης τουριστών και, κατά συνέπεια, αναβάθμισης και αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή. Μία ανερχόμενη βιομηχανία, που τείνει να επηρεάζει όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις του κοινού, είναι η Περιήγηση στο διάστημα. Αυτό που κάνει αυτό το νέο είδος τουρισμού να ξεχωρίζει ιδιαίτερα από κάθε άλλο είδος, είναι ότι δεν υπάρχουν όρια, κυριολεκτικά. Με σωστή διαχείριση και σεβασμό προς το έργο, διότι είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνο, θα μπορούσε να γίνει μια πηγή ατελείωτης εκμετάλλευσης. Η ακόλουθη εργασία σκοπεύει να αναδείξει την σημασία της υλοποίησης της Περιήγησης στο διάστημα και την εφαρμογή της πάνω στον τουρισμό. Εξηγώντας κάποιες βασικές, όσο και προχωρημένες έννοιες του Διαστήματος για μια καλύτερη κατανόηση του θέματος, θα δούμε μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις και εταιρίες που αγωνίζονται για να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Ως στιγμής η κορυφαία εταιρία και γνωστότερη σε όλο των κόσμο ήταν η NASA. Λόγω αυτού του «μονοπωλίου» στο διάστημα που είχε η NASA δεν ήταν ελκυστικό κάποιος να κυνηγήσει το όνειρο να δημιουργήσει εύκολη πρόσβαση στο διάστημα σε προσιτές τιμές. Μέχρι που εμφανίστηκε μια πληθώρα ιδιωτικών εταιριών με ένα κοινό όραμα, να κάνουν ακριβώς αυτό. Στην κορυφή αυτών των εταιριών βρίσκονται η SpaceX του Elon Musk, η Virgin Galactic του Sir Richard Brandon, η Blue Origin του Jeff Bezos οι οποίες συγκεντρώνουν τα αγαθά τους σε αποστολές εκτόξευσης πυραύλων και την μείωση του κόστους κάνοντας κάθε πύραυλο επαναχρησιμοποιούμενο. Η εταιρία Made in Space σε αντίθεση, στοχεύει να μειώσει το κόστος των υλών που στέλνονται στο διάστημα, προτείνοντας την χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών (3D Printers) που έχουν κατασκευαστεί συγκεκριμένα γι’ αυτές τις συνθήκες. Οι Axiom Space όπως και οι Orion Span προσπαθούνε να βρούνε την «μαγική φόρμουλα» για την κατασκευή των πρώτων ξενοδοχείων στο διάστημα. Θα γίνουν αναφορές για επιτεύγματα στο παρελθόν όσο και εκτιμήσεις για το μέλλον.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Keywords: Διαστημικός τουρίστας;Διάστημα, Διαστημικός τουρισμός;Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;Μηδενική βαρύτητα;International Space Station
Description: Πτυχιακή εργασία – Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, 2019 (α/α 10962)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14354
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Publication date: 2019-04-18
Bibliographic citation: Τομπουλίδης, Σ. (2019). Περιήγηση στο διάστημα : Μύθος ή πραγματικότητα; (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Abstract: Ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία της παγκόσμιας αγοράς, πεποίθηση που ενισχύει κάθε χρόνο το αυξανόμενο ποσοστό των ανθρώπων που σκοπεύουν να επισκεφθούν μία χώρα. Ένας προορισμός πρέπει, φυσικά, να έχει ορισμένα δυνατά σημεία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως μέσω προσέλκυσης τουριστών και, κατά συνέπεια, αναβάθμισης και αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή. Μία ανερχόμενη βιομηχανία, που τείνει να επηρεάζει όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις του κοινού, είναι η Περιήγηση στο διάστημα. Αυτό που κάνει αυτό το νέο είδος τουρισμού να ξεχωρίζει ιδιαίτερα από κάθε άλλο είδος, είναι ότι δεν υπάρχουν όρια, κυριολεκτικά. Με σωστή διαχείριση και σεβασμό προς το έργο, διότι είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνο, θα μπορούσε να γίνει μια πηγή ατελείωτης εκμετάλλευσης. Η ακόλουθη εργασία σκοπεύει να αναδείξει την σημασία της υλοποίησης της Περιήγησης στο διάστημα και την εφαρμογή της πάνω στον τουρισμό. Εξηγώντας κάποιες βασικές, όσο και προχωρημένες έννοιες του Διαστήματος για μια καλύτερη κατανόηση του θέματος, θα δούμε μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις και εταιρίες που αγωνίζονται για να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Ως στιγμής η κορυφαία εταιρία και γνωστότερη σε όλο των κόσμο ήταν η NASA. Λόγω αυτού του «μονοπωλίου» στο διάστημα που είχε η NASA δεν ήταν ελκυστικό κάποιος να κυνηγήσει το όνειρο να δημιουργήσει εύκολη πρόσβαση στο διάστημα σε προσιτές τιμές. Μέχρι που εμφανίστηκε μια πληθώρα ιδιωτικών εταιριών με ένα κοινό όραμα, να κάνουν ακριβώς αυτό. Στην κορυφή αυτών των εταιριών βρίσκονται η SpaceX του Elon Musk, η Virgin Galactic του Sir Richard Brandon, η Blue Origin του Jeff Bezos οι οποίες συγκεντρώνουν τα αγαθά τους σε αποστολές εκτόξευσης πυραύλων και την μείωση του κόστους κάνοντας κάθε πύραυλο επαναχρησιμοποιούμενο. Η εταιρία Made in Space σε αντίθεση, στοχεύει να μειώσει το κόστος των υλών που στέλνονται στο διάστημα, προτείνοντας την χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών (3D Printers) που έχουν κατασκευαστεί συγκεκριμένα γι’ αυτές τις συνθήκες. Οι Axiom Space όπως και οι Orion Span προσπαθούνε να βρούνε την «μαγική φόρμουλα» για την κατασκευή των πρώτων ξενοδοχείων στο διάστημα. Θα γίνουν αναφορές για επιτεύγματα στο παρελθόν όσο και εκτιμήσεις για το μέλλον.
Advisor name: Αβραμίδης, Σπυρίδων
Examining committee: Αβραμίδης, Σπυρίδων
Publishing department/division: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Publishing institution: teithe
Number of pages: 86
Appears in Collections:(πρωην) Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14354
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.