Διαχείριση Ποιότητας στη Γεωργία: Η περίπτωση των κατάλοιπων γεωργοχημικών στα φρούτα και λαχανικά (Bachelor thesis)

Δάντση, Στέλλα


Τα τελευταία χρόνια η χρήση φυτοφαρμάκων γίνεται όλο και πιο έντονη από τους παραγωγούς με σκοπό την καλύτερη απόδοση της παραγωγής τους. Η χρήση των φυτοφαρμάκων όμως δεν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί κάποια πρότυπα όπως το HACCP,το ISO και το QS βασισμένα σε ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Επιπλέον έχει δημιουργηθεί ένα φάσμα συστημάτων ελέγχου από τα οποία περνούν οι παραγωγοί αλλά και διάφορες εταιρίες έτσι ώστε να υπάρχει μια ελεγχόμενη κατάσταση στη χρήση των φυτοφαρμάκων. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο στην διατροφή του ανθρώπου λόγω των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών που περιέχουν. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι προϊόντα ιδιαίτερα ευπαθή και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αλλοιωθεί η ποιότητα τους κατά τη μεταφορά τους στο εργαστήριο. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες δραστικές οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, ποια είναι η τιμή τους και ποιο το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για την χρήση τους. Όπως θα διαπιστώσουμε λοιπόν όλες οι καλλιέργειες εμφανίζουν μια τιμή δραστικής η οποία όμως δεν υπερβαίνει το όριο. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που ένα φρούτο ή ένα λαχανικό ξεπέρασε την επιτρεπόμενη τιμή. Θα αναφέρουμε ii ακόμα πως θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος των φρούτων και των λαχανικών στο εργαστήριο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ποια μέθοδος χρησιμοποιείται, ποια είναι τα μέγιστα επιτρεπτά όρια σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία καθώς και τις δραστικές που αναλύθηκαν. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν πίνακες αναφερόμενοι στις δραστικές που ανιχνεύτηκαν και στις τιμές τους.
Institution and School/Department of submitter: χολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων.
Keywords: Φυτοφάρμακα;Έλεγχος;Φρούτα;Δραστικές;Μέγιστα όρια υπολλειμάτων (MRL)
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, 2019 (α/α 10858)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14353
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dantsi Stella.pdf2.3 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14353
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.