Πως οι γνώσεις των καταναλωτών για τα θαλασσινά αντανακλούν τις διατροφικές επιλογές τους (Bachelor thesis)

Κολιάσταση, Αικατερίνη


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚολιάσταση, Αικατερίνηel
dc.date.accessioned2022-04-13T10:25:05Z-
dc.date.available2022-04-13T10:25:05Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14273-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών υγείας - Τμήμα επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας , 2016 α.α 7484el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΘαλασσινάel
dc.subjectΔιατροφικές επιλογέςel
dc.subjectΓνώσειςel
dc.subjectΔιατροφικές συνήθειεςel
dc.subjectΔίαιταel
dc.subjectΔιατροφήel
dc.titleΠως οι γνώσεις των καταναλωτών για τα θαλασσινά αντανακλούν τις διατροφικές επιλογές τουςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΔιατροφικές συνήθειες -- Ελλάδαel
heal.classificationΘαλασσινά -- Ελλάδαel
heal.classificationFood habits -- Greeceen
heal.classificationSeafood -- Greeceen
heal.identifier.secondaryα.α 7484-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Επιστημών υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2016-02-26-
heal.bibliographicCitationΚολιάσταση, Α. (2016). Πως οι γνώσεις των καταναλωτών για τα θαλασσινά αντανακλούν τις διατροφικές επιλογές τους. Θεσσαλονίκη: Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.el
heal.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό τη μελέτη και διερεύνηση του επιπέδου των γνώσεων των Ελλήνων καταναλωτών, σχετικά με τα ψάρια και τα θαλασσινά, καθώς και την συσχέτιση αυτής με την κατανάλωσή τους. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με πρότυπο αυτή των (Almeida, Altintzoglou, Cabral, & Vaz, 2015) που έλαβε χώρα στην Πορτογαλία. Έγινε χρήση του ερωτηματολογίου τους, αφού πρώτα προσαρμόστηκε αναλόγως για τα δεδομένα της Ελλάδας. Το δείγμα του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα αποτελείται από 205 άτομα, χωρίς ηλικιακούς, γεωγραφικούς ή/και άλλους περιορισμούς. Για την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την έρευνα το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε τόσο διαδικτυακά όσο και αυτοπροσώπως και αποτελείται από τέσσερις τομείς και συνολικά 21 ερωτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς αυτοί διακρίνονται στους εξής: συχνότητα κατανάλωσης, υποκειμενικές και αντικειμενικές γνώσεις, ενδιαφέρον για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα ψάρια και τα θαλασσινά και τέλος, κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, έγινε στατιστική ανάλυση όλων των δεδομένων με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS, για τον προσδιορισμό συχνοτήτων κατανάλωσης, είδους ψαριού που καταναλώθηκε, κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών, εκτίμηση γνώσεων, καθώς και στον έλεγχο διαφορών στην επίδραση των διαφόρων παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάζουν θετικά, αρνητικά ή και καθόλου την συχνότητα κατανάλωσης και την προτίμηση του καταναλωτή. Αφού διεξήχθησαν οι απαραίτητοι στατιστικοί έλεγχοι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην κατανάλωση των θαλασσινών γενικά, στο είδος αυτών καθώς και στην ώρα και τον τόπο όπου καταναλώνονται αναλόγως των αντικειμενικών και υποκειμενικών γνώσεων του καταναλωτή, του ενδιαφέροντος που εμφανίζει για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτά, του τόπου κατοικίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλότερο επίπεδο αντικειμενικών γνώσεων καταναλώνουν περισσότερες φορές θαλασσινά, γαύρο, τσιπούρα και χταπόδι, για μεσημεριανό στο σπίτι σε σχέση με αυτούς που έχουν χαμηλό επίπεδο αντικειμενικών γνώσεων. Αντίστοιχα, εκείνοι με υψηλό επίπεδο υποκειμενικών γνώσεων καταναλώνουν επίσης περισσότερες φορές θαλασσινά, σαφρίδια, γόπες, τσιπούρες και άλλα θαλασσινά, για μεσημεριανό στο σπίτι, σε αντίθεση με όσους έχουν χαμηλό επίπεδο υποκειμενικών γνώσεων. Επιπλέον, από τις πληροφορίες που 7 αναγράφονται στη συσκευασία, προέκυψε ότι αυτές που επηρεάζουν την κατανάλωση των θαλασσινών είναι το αν τα ψάρια είναι ιχθυοτροφείου ή ελεύθερα, τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών για την υγεία, η προέλευση, ο τρόπος αλιείας, η βιώσιμη αλιεία, η καλή διαβίωση των ψαριών, οι τροφές που χρησιμοποιούνται στο ιχθυοτροφείο, η ημερομηνία αλίευσης, η προέλευση μεταποίησης, οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν και τέλος το αν είναι γενετικά τροποποιημένα. Τέλος, η ηλικία και ο τόπος κατοικίας ως προς την έκταση (αγροτική περιοχή ή επαρχιακή πόλη ή Αθήνα / Θεσσαλονίκη) φάνηκε ότι επηρεάζουν την συχνότητα κατανάλωσης θαλασσινών, ενώ το επάγγελμα και η ηλικία την συχνότητα κατανάλωσής του ανάλογα με την ώρα και τον τόπο.el
heal.abstractThe present dissertation aims to study and investigate the level of knowledge of Greek consumers on fish and seafood, and how this is correlated with their consumption. This study was carried out using as a model this of (Almeida, Altintzoglou, Cabral, & Vaz, 2015) which took place in Portugal. The questionnaire of this research was used, after being adjusted accordingly to be applied on Greek consumers. The sample of the population surveyed consists of 205 people with no age, geographic and/or other restrictions. In order to gather the necessary data, the survey was distributed both online and in person. In brief, it consists of four sections and total twenty one questions. More specifically, these sections are distinguished in the following: frequency of consumption, subjective and objective knowledge, interest in additional information on fish and seafood and finally sociodemographic characteristics. Subsequently, a statistical analysis of the data was made in the statistical program SPSS, so to determine the frequency of seafood consumption, the type of fish consumed, sociodemographic characteristics, knowledge assessment and the possible correlations of the various factors that may affect the consumption frequency and consumer preference in a positive, negative or neutral way. After all the necessary statistical analyses were conducted, the results showed that there are statistically significant differences in the consumption of seafood in general, in their kind and the time and place where they are consumed depending on the objective and subjective knowledge of the consumer, the interest he displays for further information about them, the place of residence, profession and age. In particular, individuals with a higher level of objective knowledge, consume most often seafood, anchovies, sea bream and octopus for lunch at home compared to those who have a low level of objective knowledge. Similarly, those with a high level of subjective knowledge also consume seafood more, horse mackerel, sea bream, bogue and other seafood for lunch at home, as opposed to those with low level of subjective knowledge. Furthermore, it was shown that from the information on the package, those that affect consumption are whether the fish is farmed of free, the health benefits of consuming fish, origin, method of fishing, sustainable fisheries, welfare of the fish, foods used in the farm, the date of catch, the manufacturing origin, the coloring agents used and finally, whether it is genetically modified or not. Lastly, age and place of residence in terms of extent ( rural district or provincial town or Athens / Thessaloniki) seemed to affect 9 the rate of seafood consumption, while occupation and age affect consumption frequency depending on time and place.en
heal.advisorNameΚαραστογιαννίδου , Καλλιόπηel
heal.committeeMemberNameΚαραστογιαννίδου, Καλλιόπηel
heal.academicPublisherΣχολή Επιστημών υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages87-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14273
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.