Παράγοντες που επηρεάζουν την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής στον Νομό Ημαθίας και τον Νομό Θεσσαλονίκης (Bachelor thesis)

Κουιμτσόγλου, Ελένη/ Οικονόμου, Παναγιώτα/ Πατέλη, Ευαγγελία


Τις τελευταίες δεκαετίες το εμπόριο συμπληρωμάτων διατροφής παρουσιάζει στοιχεία ανάπτυξης και κερδοφορίας καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτά. Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα υγείας αποφεύγοντας την χρήση φαρμάκων με παρενέργειες. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αξιόλογες έρευνες σε σχέση με τους παράγοντες που επηρεάζουν την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα. (Τζέλου 2013) Ο στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τους κατοίκους τόσο των μεγάλων πόλεων όσο και της επαρχίας στο να χρησιμοποιήσουν ή όχι συμπληρώματα διατροφής. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι άτομα ηλικίας 31-40 ετών επέλεγαν με μεγαλύτερη συχνότητα να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα, ενώ όσο μεγάλωνε η ηλικία, το ποσοστό χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής μειωνόταν. Άλλοι παράγοντες που έχουν αναλογική σχέση με την χρήση των συμπληρωμάτων είναι η εκπαίδευση και η συχνότητα γυμναστικής. Τέλος, η γνώση γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής έχουν και αυτά σημαντική σχέση με την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, με αυτούς που γνωρίζουν να είναι πιο επιρρεπείς στον να τα χρησιμοποιούν. Συμπερασματικά, τα δημογραφικά στοιχεία, η εκπαίδευση, ο τρόπος ζωής και διατροφής, οι γνώσεις αλλά και ο τόπος κατοικίας αποτελούν βασικούς παράγοντες στην συμπεριφορά του ατόμου απέναντι στα συμπληρώματα και την προτίμηση του σε αυτά.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Subject classification: Συμπληρώματα διατροφής -- Ελλάδα -- Ημαθία
Dietary supplements -- Greece -- Imathia
Συμπληρώματα διατροφής -- Ελλάδα -- Θεσσαλονίκη (Νομός)
Dietary supplements -- Greece -- Thessaloniki (Perfecure)
Keywords: Συμπληρώματα διατροφής;Παράγοντες
Description: Πτυχιακή Εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2016 α.α 7490
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14257
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή Εργασία
Subject classification: Συμπληρώματα διατροφής -- Ελλάδα -- Ημαθία
Dietary supplements -- Greece -- Imathia
Συμπληρώματα διατροφής -- Ελλάδα -- Θεσσαλονίκη (Νομός)
Dietary supplements -- Greece -- Thessaloniki (Perfecure)
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2016-02-26
Bibliographic citation: ΚΟΥΪΜΤΣΟΓΛΟΥ, Ε., ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Π. & ΠΑΤΕΛΗ, Ε. (2016). Παράγοντες που επηρεάζουν την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής στον Νομό Ημαθίας και στον Νομό Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη: Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Abstract: Τις τελευταίες δεκαετίες το εμπόριο συμπληρωμάτων διατροφής παρουσιάζει στοιχεία ανάπτυξης και κερδοφορίας καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτά. Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα υγείας αποφεύγοντας την χρήση φαρμάκων με παρενέργειες. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αξιόλογες έρευνες σε σχέση με τους παράγοντες που επηρεάζουν την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα. (Τζέλου 2013) Ο στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τους κατοίκους τόσο των μεγάλων πόλεων όσο και της επαρχίας στο να χρησιμοποιήσουν ή όχι συμπληρώματα διατροφής. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι άτομα ηλικίας 31-40 ετών επέλεγαν με μεγαλύτερη συχνότητα να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα, ενώ όσο μεγάλωνε η ηλικία, το ποσοστό χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής μειωνόταν. Άλλοι παράγοντες που έχουν αναλογική σχέση με την χρήση των συμπληρωμάτων είναι η εκπαίδευση και η συχνότητα γυμναστικής. Τέλος, η γνώση γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής έχουν και αυτά σημαντική σχέση με την χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, με αυτούς που γνωρίζουν να είναι πιο επιρρεπείς στον να τα χρησιμοποιούν. Συμπερασματικά, τα δημογραφικά στοιχεία, η εκπαίδευση, ο τρόπος ζωής και διατροφής, οι γνώσεις αλλά και ο τόπος κατοικίας αποτελούν βασικούς παράγοντες στην συμπεριφορά του ατόμου απέναντι στα συμπληρώματα και την προτίμηση του σε αυτά.
Advisor name: Κυρανάς, Ευστράτιος
Examining committee: Κυρανάς, Ευστράτιος
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 186
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14257
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.