Μελέτη για την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής στις περιοχές της Ρόδου, της Κρήτης, και της Θεσσαλονίκης. (Bachelor thesis)

Παπανικόλα - Ταραλή, Κυρούλα/ Αθανασάκη, Ελένη/ Βαρβαγιάννη, Μεταξένια


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠαπανικόλα - Ταραλή, Κυρούλαel
dc.contributor.authorΑθανασάκη, Ελένηel
dc.contributor.authorΒαρβαγιάννη, Μεταξένιαel
dc.date.accessioned2022-04-10T11:59:04Z-
dc.date.available2022-04-10T11:59:04Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14254-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας , 2016 α.α 7493el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΣυμπληρώματα διατροφήςel
dc.subjectΙσσοροπημένη διατροφήel
dc.subjectΝομοθεσίαel
dc.subjectΤοξικότηταel
dc.subjectΑσφαλής δόσηel
dc.subjectΥγείαel
dc.titleΜελέτη για την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής στις περιοχές της Ρόδου, της Κρήτης, και της Θεσσαλονίκης.el
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή Εργασίαel
heal.classificationDietary supplements -- Greece -- Rhodes (Island)en
heal.classificationΣυμπληρώματα διατροφής -- Ελλάδα -- Ρόδος (Νησί)el
heal.classificationΣυμπληρώματα διατροφής -- Ελλάδα -- Κρήτηel
heal.classificationΣυμπληρώματα διατροφής -- Ελλάδα -- Θεσσαλονίκηel
heal.classificationDietary supplements -- Greece -- Creteen
heal.classificationDietary supplements -- Greece -- Thessalonikien
heal.dateAvailable2022-04-10T12:00:04Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Επιστημών υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2016-02-26-
heal.bibliographicCitationΠαπανικόλα- Ταραλή, Κ., Αθανασάκη, Ε. & Βαρβαγιάννη, Μ. (2016). Μελέτη για την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής στις περιοχές της Ρόδου, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη: ΔΙΠΑΕ.el
heal.abstractΤα συμπληρώματα διατροφής είναι διατροφικά προϊόντα που στοχεύουν στη συμπλήρωση μιας συνήθους δίαιτας. Η χρήση τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το φύλο και την ηλικία. Για κάποιες ομάδες πληθυσμών, κρίνονται αναγκαία για την υγεία τους . Η αλόγιστη κατανάλωσή τους , όμως, δεν είναι πάντα ασφαλής, αφού έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες και φαινόμενα τοξικότητας. Μέχρι και σήμερα γίνονται έρευνες ώστε να βρεθούν ασφαλείς δόσεις και διάρκεια χρήσης των διαφόρων συμπληρωμάτων. Στην αγορά της Ευρώπης τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν έχουν ελεγχθεί αυστηρά και ακολουθούν τους κανόνες που ορίζει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής στην περιοχή της Ρόδου, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης. Στόχος της μελέτης είναι να βρεθεί κατά πόσο οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα. Για να υλοποιηθεί αυτός ο σκοπός χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια που απευθύνονταν στο γενικό πληθυσμό. Το μεγαλύτερο μέρος των 1200 ερωτηματολογίων απαντήθηκε από γυναίκες σε ποσοστό 55,3% (664 γυναίκες), ενώ πιο κοινό εύρος ηλικιών ήταν αυτό των 21-30 σε ποσοστό 37,9%. Αποτελέσματα: Οι χρήστες συμπληρωμάτων αποτέλεσαν το 55% του πληθυσμού , με πιο κοινό λόγο χρήσης να αναφέρεται η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, λόγος που αποδεικνύεται ορθά, αποτελώντας μια από τις πιο κοινές θετικές αλλαγές. Οι πολυβιταμίνες ήταν το συνηθέστερο συμπλήρωμα που λαμβάνεται, ενώ κατά την αγορά η αναγνωσιμότητα της εταιρείας παραγωγής ήταν η δημοφιλέστερη απάντηση. Και όμως το 39,5% και 35,1% αυτών δηλώνουν πως με μια ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσαν ή νομίζουν πως θα μπορούσαν, αντίστοιχα, να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς την κατανάλωση συμπληρωμάτων. Συμπεράσματα: Πάνω από το μισό πληθυσμό του δείγματος παίρνει συμπληρώματα (55%), ενώ λιγότεροι από του μισούς δήλωσαν πως γνωρίζουν τι είναι ή νομίζουν πως ξέρουν. Αυτό δείχνει πως παρότι κάποιοι δεν τα γνωρίζουν τόσο καλά, ωστόσο τα χρησιμοποιούν.el
heal.abstractDietary supplements are products intended to add further nutritional value to the daily diet. Their use depends from several factors like the sex and age. In some groups are necessary to their health conditions. However their consumption is not always beneficial, and that's proved by side effects and toxicity's effects. Researches for safe doses and safe use's duration are proceeded until today. At the EU market, the supplements that are available for use, have passed from severe test and are harmonized with the regulation of European Parliament. This senior thesis has as theme the use of dietary supplements in three Greece’s locations, Rhodes, Crete and Thessaloniki. The aim of this study is to find, how many things, the residents of these locations, know about supplements and if they use them. For this purpose, are used questionnaires, which addressed in the general population The biggest part of 1200 questionnaires are answered by women, with percentage 55,3% (664 women) and the most common range of age it was that of 21-30, the 37,9% of the sample. Results: The 55% of the population uses supplements and the most common reason seems to be the improvement of physical condition, in which we have important results. Multivitamins are the first in preference. Furthermore people seem to buy a supplement with main criteria the popularity and recognition of the producer/company. Yet a percent of 39, 5% believes that a normal and balanced diet provides the necessary nutrients with no further consumption of supplements. Conclusion: Over the half of the population that took part in our research uses supplements although less than the half claimed to know or to believe knowing the negative effects a supplement can cause. So to conclude to that, we have come to the belief that besides the extended use of supplements people do not possess the knowledge required for the correct use.en
heal.advisorNameΚυρανάς, Ευστράτιοςel
heal.committeeMemberNameΚυρανάς, Ευστράτιος-
heal.academicPublisherΣχολή Επιστημών υγείας / Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages146-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PAPANIKOLA-ATHANASAKI-VARVAGIANNI.pdfΠαπανικόλα - Αθανασάκη - Βαρβαγιάννη - Πτυχιακή εργασία 3.75 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14254
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.