Μελέτη και Συσχέτιση της Χρήσης Συμπληρωμάτων Διατροφής με το Φύλο και τη Δημοφιλία τους (Bachelor thesis)

Στρικούδη, Παναγιώτα/ Καλτσός, Γεώργιος/ Σεμερτζίδης, Δημήτριος


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΣτρικούδη, Παναγιώταel
dc.contributor.authorΚαλτσός, Γεώργιοςel
dc.contributor.authorΣεμερτζίδης, Δημήτριοςel
dc.date.accessioned2022-03-24T21:25:56Z-
dc.date.available2022-03-24T21:25:56Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14170-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής - Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8808el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΈρευναel
dc.subjectΣυμπληρώματα διατροφήςel
dc.subjectΧρήσηel
dc.subjectΠαράγοντεςel
dc.subjectΔείγμαel
dc.subjectΦύλοel
dc.subjectΣτατιστικός έλεγχοςel
dc.subjectΑποτελέσματαel
dc.subjectΣυμπέρασμαel
dc.subjectResearchen
dc.subjectDietary supplementsen
dc.subjectUseen
dc.subjectFactorsen
dc.subjectSampleen
dc.subjectSheeten
dc.subjectStatistical controlen
dc.subjectResultsen
dc.subjectConclusionen
dc.titleΜελέτη και Συσχέτιση της Χρήσης Συμπληρωμάτων Διατροφής με το Φύλο και τη Δημοφιλία τουςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationDietary supplements--Health aspectsen
heal.classificationΣυμπληρώματα διατροφής -- Υγειονομικές απόψειςel
heal.identifier.secondary8808-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2017-07-03-
heal.bibliographicCitationΣτρικούδη Παναγιώτα/ Καλτσός Γεώργιος/ Σεμερτζίδης Δημήτριος, Μελέτη και Συσχέτιση της Χρήσης Συμπληρωμάτων Διατροφής με το Φύλο και τη Δημοφιλία τους, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017el
heal.abstractΕισαγωγή: Ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι ένα προϊόν προοριζόμενο για κατάποση, το οποίο περιέχει ένα «διαιτητικό συστατικό» που προορίζεται να προσθέσει περαιτέρω θρεπτική αξία, ώστε να συμπληρώσει τη διατροφή. Συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βρεθούν σε πολλές μορφές, όπως δισκία, κάψουλες, μαλακές γέλες, ζελατίνες, υγρά ή σκόνες. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στη διασφάλιση επαρκούς διαιτητικής πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών. Άλλα μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος κάποιας ασθένειας. Σκοπός: Είναι η μελέτη των τάσεων του πληθυσμού σε ότι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής και πιο ειδικά η συσχέτιση του φύλου με τα τέσσερα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής. Γίνεται επίσης εκτενής παρουσίαση των χαρακτηριστικών του κάθε συμπληρώματος και των αποδεδειγμένων ωφελειών του στην υγεία. Μεθοδολογία: Δόθηκε ερωτηματολόγιο 32 ερωτήσεων πολλαπλών απαντήσεων σε δείγμα 1.200 ατόμων με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αξιοπιστία. Έπειτα πραγματοποιήθηκε διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ακολούθησε ανάλυση των αποτελεσμάτων με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS με έλεγχο x2. Συμπεράσματα: Συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποίησε ή χρησιμοποιεί το 61,8% του δείγματος. Τα άτομα με συχνότητα γυμναστικής 3 φορές/εβδ, με χαμηλό σχετικά εισόδημα (παράγοντας που σχετίζεται με την μικρότερη ηλικία μεγάλου μέρους του δείγματος, 21- 30 ετών) και μικρότερο ΒΜΙ (20-25), είναι οι συνήθεις χρήστες των συμπληρωμάτων. Ενδιαφέρον έχει πως η ηλικία δεν επηρεάζει τη χρήση, αλλά επηρεάζει την συμμόρφωση με την ιατρική παρακολούθηση κατά τη χρήση. Τα τέσσερα πλέον δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής είναι οι πρωτεΐνες, οι πολυβιταμίνες, η βιταμίνη C και ο σίδηρος.Τα αποτελέσματα επισημαίνουν ότι οι κύριοι χρήστες συμπληρωμάτων πρωτεϊνών είναι οι άνδρες, ενώ οι γυναίκες είναι οι κύριοι χρήστες συμπληρωμάτων σιδήρου.el
heal.abstractIntroduction: A dietary supplement is a product intended for ingestion containing a "dietary ingredient" intended to add further nutritional value to supplement nutrition. Dietary supplements can be found in many forms such as tablets, capsules, soft gels, gelatins, liquids or powders. Some dietary supplements can help ensure adequate dietary intake of essential nutrients. Others may help reduce the risk of a disease. Purpose: The objective of the research is to study the population's trends in nutritional supplements and, more specifically, to link gender to the four most popular dietary supplements. Furthermore an extensive presentation of the characteristics of each supplement and its proven benefits to human health is attempted. Methodology: A questionnaire of 32 multiple answer questions was provided to a sample of 1200 individuals in a way that is credible. An investigation was then made into the factors influencing the use of dietary supplements, followed by analysis of the results using the x2 statistical SPSS statistical program. Conclusion: 61.8% of the sample consumes or has consumed dietary supplements. People with a fitness rate of 3 times / week, low relative intake (this factor was associated mostly with younger ages of most patricians – between 21-30) and lower BMI (20-25) are the average users of supplements. Interestingly, age does not affect use but compliance with medical surveillance during use. The four most common dietary supplements are proteins, multivitamins, vitamin C and iron. Results hightlight that the main users of protein supplaments are men, while on the contrary, women are the main users of iron supplements.en
heal.tableOfContentsΠΕΡΙΛΗΨΗ 3 ΜΕΡΟΣ 1Ο : ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 8 1.Συμπληρώματα διατροφής 8 2. Ποιες κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής υπάρχουν 26 2.1 Βιταμίνες 27 ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΏΝ 28 Βιταμίνη Α ή Ριβοφλαβίνη 34 ΒΙΤΑΜΙΝΗ D 35 ΒΙΤΑΜΊΝΗ Ε 40 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ 42 ΒΙΤΑΜIΝΗ C 44 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 46 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 47 ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΎ 48 ΝΙΑΣΙΝΗ 49 ΒΙΟΤΙΝΗ 51 2.2 Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία 52 ΑΣΒΕΣΤΙΟ 53 Διατροφικές απαιτήσεις ασβεστίου 54 ΚΑΛΙΟ 56 ΜΑΓΓΑΝΙΟ 58 ΜΑΓΝΗΣΙΟ 60 Διττανθρακικό νάτριο 64 Σελήνιο 68 Σίδηρος 71 Χαλκός 77 Χρώμιο 79 Ψευδάργυρος 81 2.3 Βότανα/Εκχυλίσματα 85 ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ – ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ 87 ALOE VERA 89 ΙΠΠΟΦΑΕΣ 90 ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ 91 ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ 92 ΣΚΟΡΔΟ 94 BERRIES 99 GINGKO 101 GINSENG 102 KAVA 102 2.4 Άλλα Συμπληρώματα 103 Γλυκοζαμίνη 111 Μελατονίνη 113 Συνένζυμο Q10 115 Α -ΛΙΠΟΪΚΟ ΟΞΥ 116 ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ 117 ΚΡΕΑΤΙΝΗ 118 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 119 ΜΙΓΜΑ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ 120 ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ 121 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ 122 ΜΕΡΟΣ 2ο 123 Πειραματικό μέρος 123 Πρόλογος στατιστικής μελέτης 124 Συγκρίσεις Αποτελεσμάτων 173 ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 206 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 216 Παράρτημα 234el
heal.advisorNameΚυρανάς, Ευστράτιοςel
heal.committeeMemberNameΚυρανάς, Ευστράτιοςel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages242-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΣΤΡΙΚΟΥΔΗ-ΚΑΛΤΣΟΣ-ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ.pdfΣτρικούδη / Καλτσός / Σεμερτζίδης, Πτυχιακή2.37 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14170
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.