Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ πρωτεϊνικής πρόσληψης και μυικής μάζας σε αθλούμενους σε διαφορετικά είδη προπόνησης (Bachelor thesis)

Στεφάνου-Τυροπώλη, Μαρία


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΣτεφάνου-Τυροπώλη, Μαρίαel
dc.date.accessioned2022-03-23T13:08:01Z-
dc.date.available2022-03-23T13:08:01Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14161-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8805el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΠρωτεϊνική πρόσληψηel
dc.subjectΜυϊκή μάζαel
dc.subjectΛιπώδης ιστόςel
dc.subjectΜακροθρεπτικά συστατικάel
dc.subjectΠρωτεϊνοσύνθεσηel
dc.subjectΚαταβολισμόςel
dc.subjectΠροπόνησηel
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΕνεργειακή ισορροπίαel
dc.subjectΒασικός μεταβολικός ρυθμόςel
dc.subjectProtein intakeen
dc.subjectMuscle massen
dc.subjectFat massen
dc.subjectMacronutrientsen
dc.subjectProtein synthesisen
dc.subjectCatabolismen
dc.subjectTrainingen
dc.subjectNutritionen
dc.subjectEnergy balanceen
dc.subjectBasic metabolic rateen
dc.titleΔιερεύνηση της σχέσης μεταξύ πρωτεϊνικής πρόσληψης και μυικής μάζας σε αθλούμενους σε διαφορετικά είδη προπόνησηςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΑθλητές--Διατροφήel
heal.classificationAthletes--Nutritionen
heal.classificationProteins--Synthesisen
heal.classificationΠρωτεΐνες--Σύνθεσηel
heal.classificationHigh-protein dieten
heal.classificationΔίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνεςel
heal.identifier.secondary8805-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2017-07-03-
heal.bibliographicCitationΣτεφάνου-Τυροπώλη Μαρία, Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ πρωτεϊνικής πρόσληψης και μυικής μάζας σε αθλούμενους σε διαφορετικά είδη προπόνησης ,Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017el
heal.abstractH παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 10 αθλούμενων 5 γυναικών και 5 ανδρών ηλικίας από 23 έως 27 ετών σε διαφορετικά είδη προπόνησης ώστε να διερευνηθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ πρωτεϊνικής πρόσληψης και μυϊκής μάζας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια ενός μήνα, από 1 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου του 2017 σε αθλούμενους και αθλούμενες στην νήσο Λέσβο. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με την βοήθεια ερωτηματολογίων, λιπομετρήσεων, ζυγίσεων και άλλων καταγραφών και στην συνέχεια επεξεργάσθηκαν με το πρόγραμμα SPSS(Statistical Package for Social Sciences), έκδοση 22. Λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος του δείγματος και ως εκ τούτου βασιζόμενοι σε αριθμητικές και ποσοστιαίες συσχετίσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα υπάρχει ένδειξη πως υφίσταται κάποια σχέση μεταξύ πρωτεϊνικής πρόσληψης και μυϊκής μάζας. Οι αθλούμενοι που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερους υδατάνθρακες είχαν πιο υψηλά ποσοστά μυϊκής μάζας και χαμηλότερα ποσοστά λιπώδη ιστού από του υπόλοιπους. Η συχνότητα των προπονήσεων έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. Όσοι είχαν μεγαλύτερη συχνότητα προπονήσεων είχαν και χαμηλότερα ποσοστά λιπώδη ιστού και υψηλότερα ποσοστά μυϊκής μάζας αντίστοιχα. Επίσης αυτοί που είχαν προπονήσεις με αντιστάσεις είχαν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα συγκριτικά με εκείνους που έκαναν άλλο είδος προπόνησης όπως είναι η κολύμβηση και το τρέξιμο. Οι άνδρες είχαν περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες. Τέλος η διερεύνηση κατέδειξε ότι τα άτομα που έκαναν χρήση συμπληρωμάτων είχαν μεγαλύτερα ποσοστά μυϊκής μάζας από αυτά που δεν έπαιρναν συμπληρώματα.el
heal.abstractThe present study was conducted with a sample of 10 participants, 5 women and 5 men from 23 to 27 years of age in different types of training, in order to investigate whether there is a relationship between protein intake and muscle mass. The survey was conducted during a month pediod, from February 1st to March 1st 2017, with sportsmen and women on the island of Lesbos. The data were collected by means of questionnaires, counting, weighing and other recording methods and then processed with the Statistical Package for Social Sciences (SPSS), version 22. Taking into account the small size of the sample and therefore based on numerical and percentage correlations, according to the results there is an indication that there is a relationship between protein intake and muscle mass. Athletes consuming more protein and fewer carbohydrates had higher muscle mass and lower fatty tissue than others. Frequency of training has shown similar results. Those with a higher frequency of workouts had lower fat tissue rates and higher muscle mass ratios, respectively. Also those with resistance training had a higher muscle mass than those who did another type of training such as swimming and running. Men had more muscle mass than women. Finally, the investigation showed that people who used supplements had higher muscle mass than those who did not take supplements.en
heal.tableOfContentsΠΕΡΙΛΗΨΗ……………………………………………..…………………………….2 ABSTRACT………………………………………………….………………………..3 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ………………………………………………………………6 1.1 ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 6 1.1.1ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 7 1.1.1.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ………………...................................................................7 1.1.2.ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 9 1.1.3ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ 10 1.1.4 ΑΜΙΝΟΞΕΑ 10 1.1.5 ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ 14 1.1.6 ΛΙΠΟΣ 14 1.1.7 H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ 16 1.1 8 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ…………………………………....16 1.2.1 ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΒΟDY MASS INTEX,BMI) 16 1.2.2 ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΩΝ 18 1.2.3 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΣΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ 19 1.2.4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ 20 1.3 ΑΕΡΟΒΙΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ 21 1.3.1 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗ 22 1.3.2 ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 25 1.4 ΜΥΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΥΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 27 1.4.1 Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ – ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ 27 1.4.2 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ 29 1.4.2.2ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ 30 1.4.3 ΜΥΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (ΜPB) ΚΑΙ Η ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ 33 1.4.4 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΥΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ 33 1.4.5 ΠΡΩΤΕΙΝΟΣΥΝΘΕΣΗ-ΑΝΑΒΟΛΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ 35 1.4.6 ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΓΛΥΚΟΓΟΝΟΥ 36 1.4.7 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ 38 1.4.8ΠΡΩΤΕΙΝΟΣΥΝΘΕΣΗ……………………………………………..………….39 1.4.9 ΜΥΙΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ 40 1.4.10 ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ 40 1.5 H ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΜΕ ΤΗ MYIKH MAZA KAI TO ΛΙΠΩΔΗ ΙΣΤΟ 41 2. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΕΡΕΥΝΑ 43 3. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 44 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 44 3.2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ 44 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. 45 ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 46 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 46 4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 51 5.ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ…………………………………………67 6.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 69 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 70 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 72el
heal.advisorNameΚαραστογιαννίδου, Καλλιόπηel
heal.committeeMemberNameΚαραστογιαννίδου, Καλλιόπηel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages78-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΥΡΟΠΩΛΗ ΜΑΡΙΑ.pdfΣτεφάνου-Τυροπώλη, Πτυχιακή 748.51 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14161
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.