Μεταβολικό σύνδρομο και υιοθέτηση μεσογειακών προτύπων διατροφής με έμφαση στην κατανάλωση πρωινού γεύματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο (Bachelor thesis)

Λιάββα, Ελένη/ Μπάπκα, Ελπίδα


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΛιάββα, Ελένηel
dc.contributor.authorΜπάπκα, Ελπίδαel
dc.date.accessioned2022-03-23T12:36:06Z-
dc.date.available2022-03-23T12:36:06Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14160-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8804el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΜεσογειακή Διατροφήel
dc.subjectΜεταβολικό Σύνδρομοel
dc.subjectΚαρδιαγγειακά νοσήματαel
dc.subjectΠρωινόel
dc.subjectMediterranean Dieten
dc.subjectMetabolic Syndromeen
dc.subjectCardiovascular diseasesen
dc.subjectBreakfasten
dc.titleΜεταβολικό σύνδρομο και υιοθέτηση μεσογειακών προτύπων διατροφής με έμφαση στην κατανάλωση πρωινού γεύματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσοel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΚαρδιαγγειακό σύστημα -- Ασθένειες -- Ασθενείς -- Διατροφήel
heal.classificationCardiovascular system -- Diseases -- Patients -- Nutritionen
heal.classificationMetabolic syndrome--Diet therapyen
heal.classificationΜεταβολικό σύνδρομο--Διαιτητική θεραπείαel
heal.classificationDiet--Mediterranean Regionen
heal.classificationΔίαιτα --Μεσόγειος Περιοχήel
heal.identifier.secondary8804-
heal.dateAvailable2022-03-23T12:37:06Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2017-07-03-
heal.bibliographicCitationΛιάββα Ελένη/ Μπάπκα Ελπίδα, Μεταβολικό σύνδρομο και υιοθέτηση μεσογειακών προτύπων διατροφής με έμφαση στην κατανάλωση πρωινού γεύματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017el
heal.abstractΗ ισορροπημένη διατροφή παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενέργεια του σώματος, αλλά και για τη δόμηση τμημάτων του. Προϋπόθεση μιας υγιεινής διατροφής είναι η καλή κατανομή γευμάτων, με τροφές χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό, σύμφωνα με τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής. Αυτό το μοτίβο διατροφής φαίνεται να συνδέεται αρνητικά με την εμφάνιση διαταραχών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποδεδειγμένα η Μεσογειακή διατροφή λόγω των αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών μορίων, δρα προστατευτικά ενάντια στην αθηροσκλήρωση, βελτιώνοντας τους τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο Μεταβολικού Συνδρόμου (MetS), το οποίο χαρακτηρίζεται από κοιλιακή παχυσαρκία, υπεργλυκαιμία, τριγλυκεριναιμία, χαμηλή συγκέντρωση χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) και αυξημένη αρτηριακή πίεση (BP). Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η παράκαμψη πρωινού (συχνά σε συνδυασμό με ανεπαρκή διάρκεια ύπνου) φάνηκαν να συνδέονται με έναν ενισχυμένο κίνδυνο MetS. H συχνή κατανάλωση πρωινού έχει προταθεί για τη μείωση της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, έχει συσχετιστεί με έναν χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, με χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία και χρόνιες ασθένειες, μέσω μηχανισμών οι οποίοι εμπλέκουν το ενεργειακό ισοζύγιο και τον μεταβολισμό. ΣΚΟΠΟΣ: Η συσχέτιση κατανάλωσης πρωινού γεύματος με την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου και κατ’ επέκταση με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. ΜΕΘΟΔΟΙ: Συγκεκριμένα έγινε μελέτη σε δείγμα 42 ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις των Γενικών Νοσοκομείων Έδεσσας και Κατερίνης. Μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες (ερωτηματολόγιο MedDietScore), κοινωνικές συνήθειες (κάπνισμα), η φυσική δραστηριότητα, με την ύπαρξη υγιεινής συμπεριφοράς (EatingBehaviourScore), συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης πρωινού. Μετρήθηκαν τα επίπεδα βιοχημικών δεικτών (τριγλυκερίδια, HDL χοληστερόλη, γλυκόζη) καθώς και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, περίμετρος μέσης, περίμετρος ισχύων, περίμετρος λαιμού) και η αρτηριακή πίεση. Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν αποτελέσματα γενικού πληθυσμού από την έρευνα Υδρία και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η σύγκριση των ομάδων έγινε με τον μέσο όρο, την τυπική απόκλιση και την τιμή P των στατιστικών ελέγχων. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην ύπαρξη καρδιαγγειακών με στατιστικά σημαντική διαφορά είναι η περιφέρεια μέσης τόσο στους άνδρες ασθενείς, όσο και στο δείγμα των γυναικών (P<0,001), ο λόγος περιμέτρου μέσης/ περίμετρο ισχύων (P<0,001) και ο ΔΜΣ, αλλά παραδόξως μόνο στο δείγμα των γυναικών ασθενών (P=0,015), γιατί οι άνδρες δεν εμφάνισαν στατιστικό επίπεδο σημαντικότητας (P=0,491). Η γλυκόζη τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και των γυναικών(P<0,001), τα τριγλυκερίδια επίσης και στα δύο φύλλα (P<0,001), η HDL χοληστερόλη (P=0,02), η συστολική αρτηριακή πίεση (P<0,001), αλλά όχι η διαστολική αρτηριακή πίεση η οποία δεν εμφάνισε στατιστικά σημαντική διαφορά (P=0,878). Η χαμηλή συχνότητα κατανάλωσης πρωινού βρέθηκε να έχει σημαντική συσχέτιση με την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχει συμμόρφωση των ασθενών σε υγιεινά πρότυπα διατροφής, αφού σχεδόν όλοι οι δείκτες και στα 2 φύλλα εξακολουθούν να εμφανίζουν σημαντικά αυξημένο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου, καθώς και η κατάλληλη ενημέρωση των καρδιολογικών ασθενών, αποτελούν κύριο στόχο της θεραπευτικής ομάδας δίνοντας την ανάλογη έμφαση στον ρόλο του διαιτολόγου.el
heal.abstractA balanced diet provides the necessary nutrients for body energy, but also to construct the segments. Condition of a healthy diet is good meals distribution with foods low in fat and rich in non-refined carbohydrates, vitamins, minerals, fiber and water, according to the standards of the Mediterranean diet. This dietary pattern shown negatively associated with the occurrence of disorders such as cardiovascular diseases. Proven the Mediterranean diet due to the antioxidants and bioactive molecules, acts protective against atherosclerosis, improving the areas related to the development of cardiovascular diseases. Adherence to Mediterranean diet was associated with a reduced risk of metabolic syndrome (MetS), which is characterized by abdominal obesity, hyperglycemia, hypertriglyceridemia, low high density lipoprotein cholesterol concentration (HDL) and increased blood pressure (BP). Processed foods and breakfast bypass (often in combination with inadequate during sleep) was associated with an enhanced risk MetS. Frequent breakfast consumption has been proposed for the reduction of total cholesterol, triglycerides and insulin levels in the blood, has been associated with a lower body mass index, with a lower risk for obesity and chronic diseases, through mechanisms involving energy balance and metabolism. PURPOSE: The association of breakfast consumption with the existence of metabolic syndrome and thus the occurrence of cardiovascular diseases. METHODS: It was a study on a sample of 42 patients with cardiovascular disease General Hospital of Edessa and Katerini. They were studied the eating habits (MedDietScore questionnaire), social habits (smoking), physical activity, the existence of healthy behavior (EatingBehaviourScore). They were measured levels of biochemicals markers (triglycerides, HDL cholesterol, glycose) and the anthropometric characteristics (height, weight, waist circumference, circumference potencies, neck circumference) and blood pressure. As a control group were used results of general population from the research Hydria and Charokopio Athens University. The comparison of groups using the mean, standard deviation and the P value of statistical tests. RESULTS: The factors which appear to contribute to the existence of cardiovascular with statistically significant difference is the middle region both male patients, and in the sample of women (P<0,001), the ratio waist / girth current (P<0,001) and BMI, but surprisingly only in female patients sample (P=0,015), that’s why men did not show statistical significance level (P=0,491). Glycose among both men and women (P<0,001), triglycerides also both sheets (P=0,001), HDL cholesterol (P=0,02), systolic blood pressure (P<0,001), but not diastolic blood pressure which showed no statistically significant difference (P=0,878). CONCLUSION: There is no compliance of patients in healthy eating patterns, since almost all indicators and 2 cards show a statistically difference. There is a dependence of breakfast consumption and the existence of metabolic syndrome and thus the occurrence of cardiovascular diseases.en
heal.tableOfContentsΠερίληψη 2 Abstract 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο 6 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 6 1.1 Η έννοια και η σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής 6 1.2 Μεσογειακή Διατροφή 9 1.3 Η μετεξέλιξη και η αξία της Μεσογειακής διατροφής 11 Κύρια χαρακτηριστικά κάποιων υποσχόμενων τύπων διατροφής για το Μεταβολικό Σύνδρομο: 11 1.4 Κερδίζοντας έδαφος τα Δυτικού τύπου πρότυπα διατροφής, Επιπτώσεις, παχυσαρκία 20 1.4 1 Εγκαθίδρυση διατροφών δυτικού τύπου: 20 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο 23 ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ 23 2.1 Έννοια, χαρακτηριστικά, αίτια και παράγοντες κινδύνου του Μεταβολικού Συνδρόμου 23 2.1 1 ΚΛΙΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: 23 2.1 2 Συμπτώματα 26 2.1 3 Αιτίες 26 2.1 4 Παράγοντες κινδύνου 27 2.1 5 Θεραπεία 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3Ο 28 Επίδραση της έλλειψη κατανάλωσης πρωινού και κατάληξη σε καρδιαγγειακά νοσήματα 28 3.1 Καρδιαγγειακά νοσήματα 30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο 31 4.1 ΣΚΟΠΟΣ 31 4.2 ΜΕΘΟΔΟΙ 32 4.2 2 Σχεδιασμός και διαδικασία δειγματοληψίας 32 4.2 3 Διαιτητική εκτίμηση και αξιολόγηση διατροφικών συμπεριφορών (MedDietScore και Eating Behavior Score) 32 4.2 4 Ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά 33 4.2 5 Ιατρικό ιστορικό και κλινική κατάσταση 33 4.2 6 Χαρακτηριστικά τρόπου ζωής 34 4.2 7 Στατιστική Ανάλυση 34 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5Ο 34 5.1 Αποτελέσματα – Συζήτηση 34 5.1 1 Εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις 53 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6Ο 59 6.1 Συμπέρασμα 59 6.2 Περιορισμοί έρευνας 61 Βιβλιογραφία 62el
heal.advisorNameΚομνηνού, Δέσποιναel
heal.committeeMemberNameΚομνηνού, Δέσποιναel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages69-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΛΙΑΒΒΑ-ΜΠΑΠΚΑ.pdfΛιάββα/ Μπάπκα, Πτυχιακή 556.46 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14160
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.