Μεταβολικό σύνδρομο και υιοθέτηση μεσογειακών προτύπων διατροφής με έμφαση στην κατανάλωση πρωινού γεύματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο (Bachelor thesis)

Λιάββα, Ελένη/ Μπάπκα, Ελπίδα


A balanced diet provides the necessary nutrients for body energy, but also to construct the segments. Condition of a healthy diet is good meals distribution with foods low in fat and rich in non-refined carbohydrates, vitamins, minerals, fiber and water, according to the standards of the Mediterranean diet. This dietary pattern shown negatively associated with the occurrence of disorders such as cardiovascular diseases. Proven the Mediterranean diet due to the antioxidants and bioactive molecules, acts protective against atherosclerosis, improving the areas related to the development of cardiovascular diseases. Adherence to Mediterranean diet was associated with a reduced risk of metabolic syndrome (MetS), which is characterized by abdominal obesity, hyperglycemia, hypertriglyceridemia, low high density lipoprotein cholesterol concentration (HDL) and increased blood pressure (BP). Processed foods and breakfast bypass (often in combination with inadequate during sleep) was associated with an enhanced risk MetS. Frequent breakfast consumption has been proposed for the reduction of total cholesterol, triglycerides and insulin levels in the blood, has been associated with a lower body mass index, with a lower risk for obesity and chronic diseases, through mechanisms involving energy balance and metabolism. PURPOSE: The association of breakfast consumption with the existence of metabolic syndrome and thus the occurrence of cardiovascular diseases. METHODS: It was a study on a sample of 42 patients with cardiovascular disease General Hospital of Edessa and Katerini. They were studied the eating habits (MedDietScore questionnaire), social habits (smoking), physical activity, the existence of healthy behavior (EatingBehaviourScore). They were measured levels of biochemicals markers (triglycerides, HDL cholesterol, glycose) and the anthropometric characteristics (height, weight, waist circumference, circumference potencies, neck circumference) and blood pressure. As a control group were used results of general population from the research Hydria and Charokopio Athens University. The comparison of groups using the mean, standard deviation and the P value of statistical tests. RESULTS: The factors which appear to contribute to the existence of cardiovascular with statistically significant difference is the middle region both male patients, and in the sample of women (P<0,001), the ratio waist / girth current (P<0,001) and BMI, but surprisingly only in female patients sample (P=0,015), that’s why men did not show statistical significance level (P=0,491). Glycose among both men and women (P<0,001), triglycerides also both sheets (P=0,001), HDL cholesterol (P=0,02), systolic blood pressure (P<0,001), but not diastolic blood pressure which showed no statistically significant difference (P=0,878). CONCLUSION: There is no compliance of patients in healthy eating patterns, since almost all indicators and 2 cards show a statistically difference. There is a dependence of breakfast consumption and the existence of metabolic syndrome and thus the occurrence of cardiovascular diseases.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Subject classification: Καρδιαγγειακό σύστημα -- Ασθένειες -- Ασθενείς -- Διατροφή
Cardiovascular system -- Diseases -- Patients -- Nutrition
Metabolic syndrome--Diet therapy
Μεταβολικό σύνδρομο--Διαιτητική θεραπεία
Diet--Mediterranean Region
Δίαιτα --Μεσόγειος Περιοχή
Keywords: Μεσογειακή Διατροφή;Μεταβολικό Σύνδρομο;Καρδιαγγειακά νοσήματα;Πρωινό;Mediterranean Diet;Metabolic Syndrome;Cardiovascular diseases;Breakfast
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8804
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14160
Table of contents: Περίληψη 2 Abstract 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο 6 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 6 1.1 Η έννοια και η σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής 6 1.2 Μεσογειακή Διατροφή 9 1.3 Η μετεξέλιξη και η αξία της Μεσογειακής διατροφής 11 Κύρια χαρακτηριστικά κάποιων υποσχόμενων τύπων διατροφής για το Μεταβολικό Σύνδρομο: 11 1.4 Κερδίζοντας έδαφος τα Δυτικού τύπου πρότυπα διατροφής, Επιπτώσεις, παχυσαρκία 20 1.4 1 Εγκαθίδρυση διατροφών δυτικού τύπου: 20 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο 23 ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ 23 2.1 Έννοια, χαρακτηριστικά, αίτια και παράγοντες κινδύνου του Μεταβολικού Συνδρόμου 23 2.1 1 ΚΛΙΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: 23 2.1 2 Συμπτώματα 26 2.1 3 Αιτίες 26 2.1 4 Παράγοντες κινδύνου 27 2.1 5 Θεραπεία 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3Ο 28 Επίδραση της έλλειψη κατανάλωσης πρωινού και κατάληξη σε καρδιαγγειακά νοσήματα 28 3.1 Καρδιαγγειακά νοσήματα 30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο 31 4.1 ΣΚΟΠΟΣ 31 4.2 ΜΕΘΟΔΟΙ 32 4.2 2 Σχεδιασμός και διαδικασία δειγματοληψίας 32 4.2 3 Διαιτητική εκτίμηση και αξιολόγηση διατροφικών συμπεριφορών (MedDietScore και Eating Behavior Score) 32 4.2 4 Ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά 33 4.2 5 Ιατρικό ιστορικό και κλινική κατάσταση 33 4.2 6 Χαρακτηριστικά τρόπου ζωής 34 4.2 7 Στατιστική Ανάλυση 34 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5Ο 34 5.1 Αποτελέσματα – Συζήτηση 34 5.1 1 Εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις 53 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6Ο 59 6.1 Συμπέρασμα 59 6.2 Περιορισμοί έρευνας 61 Βιβλιογραφία 62
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΛΙΑΒΒΑ-ΜΠΑΠΚΑ.pdfΛιάββα/ Μπάπκα, Πτυχιακή 556.46 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14160
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.