Διατροφική αξιολόγηση των Υπερηλίκων των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης και Νεάπολης (Bachelor thesis)
Τσιτσιμοίρη, Μαρία
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Τσιτσιμοίρη, Μαρία | el |
dc.date.accessioned | 2022-03-18T13:33:36Z | - |
dc.date.available | 2022-03-18T13:33:36Z | - |
dc.identifier.uri | http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14134 | - |
dc.description | Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8831 | el |
dc.rights | Default License | - |
dc.subject | Ηλικιωμένοι | el |
dc.subject | Υπερήλικες | el |
dc.subject | Διατροφικές συνήθειες | el |
dc.subject | Δείκτης Μάζας Σώματος | el |
dc.subject | Παχυσαρκία | el |
dc.subject | Μεσογειακή Διατροφή | el |
dc.subject | Όρεξη | el |
dc.subject | Elderly | en |
dc.subject | Diet | en |
dc.subject | Eating habits | en |
dc.subject | Body Mass Index | en |
dc.subject | Obesity | en |
dc.subject | Mediterranean Diet | en |
dc.subject | Appetite | en |
dc.title | Διατροφική αξιολόγηση των Υπερηλίκων των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης και Νεάπολης | el |
heal.type | bachelorThesis | - |
heal.type.en | Bachelor thesis | en |
heal.generalDescription | Πτυχιακή εργασία | el |
heal.classification | Older people--Nutrition--Greece--Thessaloniki | en |
heal.classification | Ηλικιωμένοι -- Διατροφή--Ελλάδα--Θεσσαλονιίκη | el |
heal.classification | Nutrition--Evaluation | en |
heal.classification | Διατροφή -- Αξιολόγηση | el |
heal.classification | Food habbits | en |
heal.classification | Διατροφικές συνήθειες | el |
heal.classification | Body mass index | en |
heal.classification | Δείκτης μάζας σώματος | el |
heal.identifier.secondary | 8831 | - |
heal.language | el | - |
heal.access | account | - |
heal.recordProvider | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας | el |
heal.publicationDate | 2017-07-11 | - |
heal.bibliographicCitation | Τσιτσιμοίρη Μαρία, Διατροφική αξιολόγηση των Υπερηλίκων των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης και Νεάπολης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017 | el |
heal.abstract | Δείγμα/Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 114 άτομα (51 άνδρες και 63 γυναίκες) , με ηλικίες 60-93 ετών. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2016. Για τις ανάγκες της εργασίας συντάχθηκε σχετικό ερωτηματολόγιο, με τη βοήθεια του οποίου διερευνήθηκε η διατροφική πρόσληψη των ηλικιωμένων, η σχέση της με τη Μεσογειακή Διατροφή και η αξιολόγηση της όρεξης. Τα ερωτηματολόγια περιλάμβαναν εκτός από τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις και το ιατρικό ιστορικό των ηλικιωμένων, εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης, όπως το PREDIMED και το CNAQ. Τα αποτελέσματα των ερωτήσεων που απάντησαν οι συμμετέχοντες αναλύονται παρακάτω. Αποτελέσματα: Μετά από την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι ο μέσος όρος του ΔΜΣ του δείγματος ήταν 29 kg/m2 . Συγκεκριμένα, το ποσοστό των νορμοβαρών υπερηλίκων ήταν 26.3%, των υπέρβαρων 37.7% και των παχύσαρκων 36%. Η προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή ήταν ελάχιστα μικρότερη στους στα παχύσαρκα άτομα. Η διάμεσος του δείκτη PREDIMED του δείγματος ήταν 7(5-8). Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πώς υπάρχει σημαντικό ποσοστό υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στο δείγμα που εξετάστηκε . Ωστόσο, η προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή ήταν μειωμένη στους παχύσαρκους, γεγονός που πιθανώς εξηγεί τις ευεργετικές επιδράσεις αυτού του τύπου διατροφής. Συμπεραίνουμε ότι η ενημερωτική παρέμβαση για την εκπαίδευση των ηλικιωμένων σε θέματα διατροφής κρίνεται αναγκαία. | el |
heal.abstract | Subjects/Methods: A total of 114 elderly took part in the survey (51 men and 63 women), aged 60-93. The measurements took place in Centers for the protection of the elderly of the Municipality of Thessaloniki from March 2016 to April 2016. A questionnaire was prepared for the needs of the work, with the help of which the dietary intake of elderly people was investigated and its relationship with the Mediterranean diet and the evaluation of the appetite. The questionnaires included, in addition to anthropometric measurements and the medical history of the elderly, nutrition assessment tools such as PREDIMED and CNAQ. The results of the questions answered by the participants are analyzed below. Results: After the statistical analysis of the data, it was found that the mean sample BMI was 29 kg / m2 . Specifically, 26.3% had normal weight, whereas 37.7% were overweight and 36% were obese. Adherence to the Mediterranean diet was barely lower in obese individuals. The median of the PREDIMED of the sample was 7(5-8). Conclusions: The results indicate that there is a significant percentage of excess weight in the sample tested. However, adhering to the Mediterranean diet was reduced in obesity, which probably explains the beneficial effects of this type of diet. We conclude that, informative intervention for the education of the elderly in nutrition is considered necessary. | en |
heal.tableOfContents | ΠΕΡΙΛΗΨH........................................................................................................................................... 4 ABSTRACT ............................................................................................................................................ 5 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ......................................................................................................................................... 6 2. ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ................................................................................................................. 7 3. ΜΕΘΟΔΟΣ...................................................................................................................................... 16 3.1 Δείγμα μελέτης............................................................................................................................ 16 3.2 Κοινωνικά χαρακτηριστικά.......................................................................................................... 17 3.3 Ανθρωπομετρικές μεταβλητές και άλλες μετρήσεις .................................................................. 18 3.4 Διατροφική αξιολόγηση .............................................................................................................. 18 3.4.1 PREDIMED (Prevencion con Dieta Mediterranea) ................................................................... 19 3.4.2 CNAQ (Council of Nutrition Appetite Questionnaire) .............................................................. 19 3.5 Στατιστική Ανάλυση .................................................................................................................... 20 4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ............................................................................................................................ 23 4.1 Περιγραφή του δείγματος........................................................................................................... 23 4.2 Σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και του δείκτη PREDIMED ..................................................................... 27 4.3 Σχέση μεταξύ της Περιμέτρου Μέσης (ΠΜ) και του δείκτη PREDIMED..................................... 29 4.4 Διαφορά στα σκορ PREDIMED μεταξύ των ομάδων από το ερωτηματολόγιο CNAQ. ............... 31 4.5 Σχέση μεταξύ του δείκτη PREDIMED και του δείκτη CNAQ........................................................ 31 5. ΣΥΖΗΤΗΣΗ...................................................................................................................................... 35 5.1 Κύρια ευρήματα .......................................................................................................................... 35 5.2 Περιορισμοί της έρευνας ............................................................................................................ 44 5.3 Προτάσεις για μελλοντικές έρευνες............................................................................................ 45 6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ........................................................................................................................... 47 6. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ............................................................................................................................... 48 | el |
heal.advisorName | Γραμματικοπούλου, Μαρία | el |
heal.committeeMemberName | Γραμματικοπούλου, Μαρία | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisherID | ihu | - |
heal.numberOfPages | 53 | - |
heal.fullTextAvailability | true | - |
heal.type.el | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | el |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΤΣΙΤΣΙΜΟΙΡΗ.pdf | Τσιτσιμοίρη, Πτυχιακή | 969.17 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
This item is a favorite for 0 people.
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14134
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.