Παιδική παχυσαρκία (Bachelor thesis)

Βαμβούνη, Στέλλα


Η παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο έχει καταστεί ως επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την επισκόπηση της βιβλιογραφίας έχει διαπιστωθεί ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι μείζονες αιτίες συννοσηρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου II, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των διαφόρων μορφών καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας, γεγονός που μπορεί να συντελέσει σε ακόμα πιο επιβλαβείς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σχετικά έξοδα υγείας θεωρούνται, επίσης. σημαντικά. Ακόμη, πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εξέταση όλων των πτυχών της νόσου, στην ευαίσθητη αυτή ηλικιακή ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρείται η αποσαφήνιση του όρου ‘παχυσαρκία’ και επισημαίνονται τα βασικά του χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα κυριότερα αίτια πρόκλησης της παιδικής παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των γενετικών, όσο και των περιβαλλοντικών παραγόντων. Δεν πρέπει να παραληφθούν κι οι παράγοντες συμπεριφοράς. Ακολούθως, στο επόμενο κεφάλαιο περιγράφονται οι συνέπειες της νόσου, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αναφορά γενικότερα στο βαθμό επικράτησης της στον ευρωπαϊκό χώρο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά και ειδικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική πραγματικότητα. Τέλος, επισημαίνονται οι πιθανοί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα ‘Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας ( Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγέιας (ΠΟΥ).
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας.
Keywords: Παιδική παχυσαρκία;Παχυσαρκία;Παιδιά;Υγεία;Childhood obesity;Obesity;Children;Health
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2019 (α/α 10896)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14106
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14106
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.