Ρομποτικός φύλακας σε βιομηχανικούς χώρους (Bachelor thesis)

Μπίμπα, Λέντιο/ Γκαζίνας, Αλέξανδρος


Σε αυτήν την πτυχιακή εργασία θέλαμε να συνδυάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις που λάβαμε κατά την διάρκεια των μαθήματων μας στην σχολή. Όμως θέλαμε να συνδυάσουμε τεχνολογία και βιομηχανία. Τέλος καταλήξαμε σε ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να περπατάει στα δυο του πόδια και να παρατηρεί τον χώρο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έρευνας που κάναμε για το πως θα μπορούσε να είναι αυτό το ρομπότ, καταλήξαμε σε μια κατασκευή που θα έχει 2 μεγάλα πόδια ώστε να πέτυχουμε την ισορροπία του , χωρίς να χρειαστεί να εφαρμόσουμε άλλες τέχνες (βλ. ανάστροφο εκκρεμές ). Επίσης χρησιμοποιήθηκαν τέσσερεις σερβοκινητήρες για την επίτευξη της κίνησης. Για τον έλεγχο αυτών χρησιμοποιήθηκε ένα Arduino Mega. Το επόμενο πρόβλημα ήταν η ανίχνευση εμποδίων ώστε να μην κολλάει το ρομπότ σε κάποιο σημείο. Έτσι προσθέσαμε ένα αισθητήριο υπερηχητικών κυμάτων ώστε να μπορεί αυτό να εντοπίζει εμπορία και με μια τεχνική οπισθοχώρησης και αλλαγής κατεύθυνσης καταφέραμε να λύσουμε κ αυτό το πρόβλημα. Η παρατήρηση του περιβάλλοντος γίνεται με 2 αισθητήρια, θερμοκρασίας & υγρασίας και εύφλεκτων αερίων. Αυτά ελέγχονται από ένα Arduino Uno το οποίο συλλέγει τα δεόμενα και μεσώ μιας Wi-Fi κεραίας τα στέλνει σε μια online πλατφόρμα για την παρατήρηση, επεξεργασία και απεικόνιση τους.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού.
Keywords: Ρομποτικός φύλακας;Ρομπότ;Arduino Uno;Τεχνολογία;Βιομηχανία;Robotic guard;Industrial environments
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών - Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού, 2019 (α/α 10683)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14021
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Submission Date: 2022-03-01T13:46:42Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού.
Publication date: 2019-01-15
Bibliographic citation: Μπίμπα, Λ., Γκαζίνας, Α. (2019). Ρομποτικός φύλακας σε βιομηχανικούς χώρους (Πτυχιακή εργασία ). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Abstract: Σε αυτήν την πτυχιακή εργασία θέλαμε να συνδυάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις που λάβαμε κατά την διάρκεια των μαθήματων μας στην σχολή. Όμως θέλαμε να συνδυάσουμε τεχνολογία και βιομηχανία. Τέλος καταλήξαμε σε ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να περπατάει στα δυο του πόδια και να παρατηρεί τον χώρο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έρευνας που κάναμε για το πως θα μπορούσε να είναι αυτό το ρομπότ, καταλήξαμε σε μια κατασκευή που θα έχει 2 μεγάλα πόδια ώστε να πέτυχουμε την ισορροπία του , χωρίς να χρειαστεί να εφαρμόσουμε άλλες τέχνες (βλ. ανάστροφο εκκρεμές ). Επίσης χρησιμοποιήθηκαν τέσσερεις σερβοκινητήρες για την επίτευξη της κίνησης. Για τον έλεγχο αυτών χρησιμοποιήθηκε ένα Arduino Mega. Το επόμενο πρόβλημα ήταν η ανίχνευση εμποδίων ώστε να μην κολλάει το ρομπότ σε κάποιο σημείο. Έτσι προσθέσαμε ένα αισθητήριο υπερηχητικών κυμάτων ώστε να μπορεί αυτό να εντοπίζει εμπορία και με μια τεχνική οπισθοχώρησης και αλλαγής κατεύθυνσης καταφέραμε να λύσουμε κ αυτό το πρόβλημα. Η παρατήρηση του περιβάλλοντος γίνεται με 2 αισθητήρια, θερμοκρασίας & υγρασίας και εύφλεκτων αερίων. Αυτά ελέγχονται από ένα Arduino Uno το οποίο συλλέγει τα δεόμενα και μεσώ μιας Wi-Fi κεραίας τα στέλνει σε μια online πλατφόρμα για την παρατήρηση, επεξεργασία και απεικόνιση τους.
Advisor name: Δρακάκη, Μαρία
Examining committee: Δρακάκη, Μαρία
Publishing department/division: Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού.
Publishing institution: teithe
Number of pages: 65
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gazinas_ Mpimpa.pdf3.59 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14021
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.