Καταγραφή θρεπτικών στοιχείων από κτήματα στη Μέση - Βέροιας που καλλιεργούνται με οπωροφόρα (Bachelor thesis)

Γιαννοπούλου, Βασιλική


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΓιαννοπούλου, Βασιλικήel
dc.date.accessioned2022-03-01T13:39:48Z-
dc.date.available2022-03-01T13:39:48Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14020-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2017 α.α. 8988el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΘρεπτικά στοιχείαel
dc.subjectΟπωροφόραel
dc.subjectΑμπέλιel
dc.subjectΑκτινιδιέςel
dc.subjectΡοδακινιέςel
dc.subjectNutrientsen
dc.subjectFruit treesen
dc.subjectVineyarden
dc.subjectKiwisen
dc.subjectPeachesen
dc.titleΚαταγραφή θρεπτικών στοιχείων από κτήματα στη Μέση - Βέροιας που καλλιεργούνται με οπωροφόραel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationPlant nutrients -- Greece -- Veroiaen
heal.classificationΘρεπτικά συστατικά φυτών -- Ελλάδα Βέροιαel
heal.classificationSoil microbiology -- Greece -- Veroiaen
heal.classificationΜικροβιολογία εδάφους -- Ελλάδα -- Βέροιαel
heal.classificationFruit trees--Greece--Veroiaen
heal.classificationΟπωροφόρα--Ελλάδα--Βέροιαel
heal.identifier.secondary8988-
heal.dateAvailable2022-03-01T13:40:48Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.publicationDate2017-10-12-
heal.bibliographicCitationΓιαννοπούλου Βασιλική, Καταγραφή θρεπτικών στοιχείων από κτήματα στη Μέση - Βέροιας που καλλιεργούνται με οπωροφόρα, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017el
heal.abstractΓια την καταγραφή και μελέτη των θρεπτικών στοιχείων των 17 διαφορετικών κτημάτων στη Μέση- Βεροίας τα οποία καλλιεργούνται με οπωροφόρα (ροδακινιές, ακτινιδιές και αμπελώνας), λήφθηκαν 34 δείγματα βάθους 0-30cm και 30-60cm. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο της εδαφολογίας του ΑΤΕΙΘ και στο εδαφολογικό Ινστιτούτο του ΕΘΙΑΓΕ (προσδιορισμός του Βορίου) μας έδωσαν τα παρακάτω αποτελέσματα: Ροδακινιές: ως επί των πλείστων είναι αργιλοπηλώδη, αλκαλικά με χαμηλή έως μέση περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε CaCO₃ χαρακτηρίζεται από χαμηλή έως υψηλή και η αλατότητά τους είναι σε κανονικά επίπεδα. Από πλευράς περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία, τα εδάφη βρέθηκαν με επαρκήέως υπερεπαρκή ποσότητα Ν, ανεπαρκή έως πολύ υψηλά επίπεδα αφομοιώσιμου Ρ, ανεπαρκείς έως υπερεπαρκείς συγκεντρώσεις ανταλλάξιμου Κ και πολύ υψηλά επίπεδα συγκεντρώσεως ανταλλάξιμου Mg²⁺ και Ca²⁺. Τέλος αλλά εξίσου σημαντικό, είναι οι συγκεντρώσεις των εδαφών στα ιχνοστοιχεία Fe, Cu, Zn, Mn και B. Μέτρια έως επαρκή εμφανίσθηκαν τα επίπεδα του Β. Σε άριστα επίπεδα βρέθηκε ο Fe και ο Cu, σε υπερεπαρκή ο Zn αλλά υπήρξαν διακυμάνσεις ως προς το ιχνοστοιχείο Μn που σε 5 κτήματα βρέθηκε να είναι ανεπαρκής. Ακτινιδιές: σε 2 από τα 3 κτήματα το έδαφος είναι ιλυοπηλώδες, ενώ στο 3ᵒ είναιαμμοπηλώδες επιφανειακά και πηλώδες στο υπέδαφος. Έχουν αλκαλική αντίδραση και χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Το CaCO₃ είναι μέσης περιεκτικότητας και δεν έχουν άλατα. Όσον αναφορά στα θρεπτικά στοιχεία παρουσιάζουν επάρκεια έως υπερεπάρκεια σε Ν. Ο αφομοιώσιμος Ρ χαρακτηρίστηκε ως ανεπαρκής στο ένα από τα τρία κτήματα και ως υπερεπαρκής στα υπόλοιπα δύο. Τα επίπεδα του ανταλλάξιμου Κ βρέθηκαν επαρκή, ενώ των ανταλλάξιμων Mg²⁺ και Ca²⁺ σε υψηλά. Η περιεκτικότητά τους σε Β και Fe είναι σε επαρκή επίπεδα, o Cu και ο Zn σε υπερεπαρκή, ενώ το Mn το συναντάμε σε μεγάλη έλλειψη και στα τρία κτήματα. Αμπέλι: το έδαφος του αμπελώνα έχει πηλώδες επιφανειακό έδαφος, ενώ το υπέδαφος χαρακτηρίζεται ως ιλυοπηλώδες, έχει αλκαλικό pH, χαμηλή περικτικότητα σε οργανική ουσία, μέση περιεκτικότητα σε CaCO₃ και δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα αλατότητας. Το Ν εμφανίζεται πολύ υψηλό, ο αφομοιώσιμος Ρ είναι επαρκής, οι συγκεντρώσεις των ανταλλάξιμων Κ, Ca²⁺ και Mg²⁺ βρίσκονται σε υπερεπαρκή επίπεδα. Όσον αναφορά στην περιεκτικότητά του εδάφους στα ιχνοστοιχεία Β, Fe, Cu και Zn βρίσκονται σε επαρκή έως υπερεπαρκή επίπεδα, σε αντίθεση το Mn βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη στο έδαφος. Όσον αναφορά τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στα κτήματα είναι: Ακτινιδιές: Τσεχελίδη Ροδακινιές: Andros (βιομηχανικά), Bing Ban (επιτραπέζια), Bing Top (επιτραπέζια),Royal Time (επιτραπέζια), Royal Gem (επιτραπέζια), Royal Gloria (επιτραπέζια), Early Bomba (επιτραπέζια), Flavor Top, Spring Belle (επιτραπέζια), κατερίνα(βιομηχανικά), Bordeaux (επιτραπέζια). Αμπέλι: Παμίδιel
heal.tableOfContentsΠΕΡΙΛΗΨΗ ..............................................................................................................................iv ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ............................................................................................................. 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ................................................................................................................ 1 1.2. ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ.................................................................. 2 1.3. ΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.............................. 4 1.3.1. ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ........................................................................................... 4 1.3.2. ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ .............................................................................................. 5 1.4. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ......................................................................................... 6 1.4.1. ΚΛΑΔΕΜΑ- ΣΧΗΜΑΤΑ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ......................................................................... 6 1.4.2. ΛΙΠΑΝΣΗ.................................................................................................................. 8 1.4.3. ΆΡΔΕΥΣΗ................................................................................................................ 10 1.5. ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΑΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ....................................................... 12 1.6. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ................................................................................................ 15 1.7. ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ................................................................................................................... 16 1.8. ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ................................................................................................ 19 1.9. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ................................................................................................. 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ......................................................................................... 22 2.1. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΕΙΑ........................................................................................................ 22 ΑΚΡΙΒΗΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ................................................ 24 2.2. ΜΥΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ................................................................................................... 34 2.3. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ................................................................... 38 2.4. ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΚΟΡΕΣΜΟΥ – ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ PH – ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ................................................................................................................... 42 2.5. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ CaCO₃........................... 45 2.6. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΙΤΡΙΚΩΝ(NO₃-N)............................................................................. 48 2.7. ΦΛΩΓΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΙΟΥ(K⁺)............................................... 50 2.8. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΩΣΦΟΡΟΥ(Ρ) ................................................................................ 53 2.9. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ(Ca⁺²) ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ(Mg²⁺)......................................... 57 2.10. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ(Mg²⁺)......................................................................... 59 2.11. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Fe²⁺, Mn²⁺, Cu²⁺, Zn²⁺ ......................................... 61 2.12. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΡΙΟΥ(Β) ...................................................................................... 63 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ................................................................. 66 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.................................................................................................................. 66 iii ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ................................................................................................................. 82 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ........................................................................................................................... 90 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ......................................................................................................................... 91 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1......................................................................................................................... 92 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2......................................................................................................................... 93el
heal.advisorNameΚαραγιαννίδης, Νικήταςel
heal.committeeMemberNameΚαραγιαννίδης, Νικήταςel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages103-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.pdfΓιαννοπούλου, Πτυχιακή 4.7 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14020
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.