Μελέτη ιδιοτήτων ροής αμύλου σε σκόνη (Bachelor thesis)

Καραμπαλάση, Λυδία/ Σιώμου, Αντωνία


Το άμυλο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής. Έχει υψηλή διατροφική σημασία καθώς και εργοστασιακή. Γι’ αυτόν το λόγο, η χημική και φυσική δομή του θα πρέπει να μελετώνται εκτενώς, αφού δίνουν αρκετές πληροφορίες για τις ιδιότητες του αμύλου. Εξαιτίας της πρακτικής σημασίας και της εύκολης προετοιμασίας και εφαρμογής καθαρού προϊόντος, το άμυλο ήταν ένα από τα πρώτα φυσικά πολυμερή που εκλήθησαν να μελετηθούν εξονυχιστικά. Σε αυτή την εργασία μελετήθηκαν και συγκρίθηκαν τα σύμπλοκα αμυλόζης με λιπαρά οξέα, το άμυλο, το προζελατινοποιημένο άμυλο, τα σύμπλοκα αμυλόζης με λιπαρά οξέα και βελτιωτικά ροής και το άμυλο με βελτιωτικά ροής ως προς την επίδρασή τους στις ιδιότητες ροής τους. ‘Ένας από τους λόγους που μελετήθηκαν οι ιδιότητες ροής του συμπλοκοποιημένου αμύλου με τα λιπαρά οξέα είναι η παρουσία αυτών των συμπλόκων σε καινοτόμες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στη δόμηση φαρμακευτικών χαπιών, τα οποία εκτός από τη δραστική τους ουσία, μπορούν να προσδώσουν ευεξία και διατροφική αξία στους καταναλωτές ακόμα και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων. Για να γίνει αυτή η μελέτη χρησιμοποιήθηκε ξηραντήρας εκνέφωσης, ο οποίος, αποτελεί σημαντικό κομμάτι στις βιομηχανίες τροφίμων και πρώτο βήμα στη μελέτη και τα πειράματα της εργασίας. Ο ξηραντήρας εκνέφωσης χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η ξήρανση του μίγματος των σύμπλοκων αμύλου με τα λιπαρά οξέα. Αφού ελήφθη η σκόνη σκέτου και συμπλοκοποιημένου αμύλου από τον ξηραντήρα εξετάστηκε ο χρόνος ροής του με και χωρίς βελτιωτικά ροής (Aerosil, Kollidon και σε συνδυασμό των δύο) με τη βοήθεια ειδικού χωνιού. Άλλοι παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν η γωνία εναπόθεσης, ο δείκτης συμπιεστότητας, η αναλογία Hausner και το μέγεθος των σωματιδίων του αμύλου με τη βοήθεια της σκέδασης του φωτός. Επίσης εκτελέστηκαν διαβροχές με νερό στα δείγματα αμύλου με και χωρίς βελτιωτικά ροής και στα δείγματα συμπλοκοποιημένου αμύλου με και χωρίς βελτιωτικά ροής, ώστε να επιτευχθεί αύξηση του μεγέθους των σωματιδίων με σκοπό να μην «κολλάνε» τα σωματίδια μεταξύ τους λόγω του μικρού μεγέθους τους και φράζουν την έξοδο του χωνιού, εμποδίζοντας έτσι την ροή της σκόνης. ΜΕΛΕΤΗ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΡΟΗΣ ΑΜΥΛΟΥ ΣΕ ΣΚΟΝΗ Kαραμπαλάση Λυδία Σιώμου Αντωνία 3 Τέλος, γίνεται συζήτηση των αποτελεσμάτων της εργασίας σχετικά με το συμπλοκοποιημένο άμυλο με και χωρίς βελτιωτικά ροής, το οποίο παρουσιάζει πολύ φτωχή ικανότητα ροής. Επίσης, γενικά όλα τα δείγματα σκόνης αμύλου παρουσίασαν φτωχές ιδιότητες χωρίς βελτιωτικά ροής, εκτός από το δείγμα αμύλου το βελτιωτικό ροής Aerosil που τείνει να κατέχει τον καλύτερο χρόνο ροής από τα υπόλοιπα δείγματα με βελτιωτικά ροής.
Alternative title / Subtitle: Study of flow properties of starch powder
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Keywords: Ιδιότητες ροής αμύλου;Άμυλο σε σκόνη;Σύμπλοκα αμυλόζης;Σχηματισμός συμπλόκων αμυλόζης;Λιπαρά οξέα
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής -- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2019 (α/α 10781)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13956
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Karabalasi_Siomou.pdf1.53 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13956
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.