Εποχιακές τάσεις της ποιότητας γάλακτος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τα έτη 2010-2015 (Bachelor thesis)

Σαρφίσης, Δημήτρης/ Αλεξίου, Χριστίνα


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΣαρφίσης, Δημήτρηςel
dc.contributor.authorΑλεξίου, Χριστίναel
dc.date.accessioned2022-02-11T14:08:35Z-
dc.date.available2022-02-11T14:08:35Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13936-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2017 α.α. 8908el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΠοιότητα γάλακτοςel
dc.subjectΜέγεθος εκτροφήςel
dc.subjectΣωματικά κύτταραel
dc.subjectΟλική μεσόφιλη χλωρίδαel
dc.subjectΤάσηel
dc.subjectΛιποπεριεκτικότηταel
dc.subjectMilk qualityen
dc.subjectHerd sizeen
dc.subjectSomatic cell counten
dc.subjectTotal bacteria counten
dc.subjectTrenden
dc.subjectFat contenten
dc.titleΕποχιακές τάσεις της ποιότητας γάλακτος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τα έτη 2010-2015el
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationMilk--Quality--Greece -- Region of Central Macedoniaen
heal.classificationΓάλα -- Ποιότητα -- Ελλάδα -- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίαςel
heal.classificationMilk--Analysisen
heal.classificationΓάλα--Ανάλυσηel
heal.classificationMilk -- Compositionen
heal.classificationΓάλα -- Σύνθεσηel
heal.identifier.secondary8908-
heal.dateAvailable2022-02-11T14:09:35Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.publicationDate2017-10-04-
heal.bibliographicCitationΣαρφίσης Δημήτρης/ Αλεξίου Χριστίνα, Εποχιακές τάσεις της ποιότητας γάλακτος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τα έτη 2010-2015, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017el
heal.abstractΟ σκοπός της εργασίας ήταν η εποχιακή αξιολόγηση των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων αγελαδινού γάλακτος των εκτροφών, βάσει των γαλακτοκομικών ελέγχων που πραγματοποίησε ο ΕΛΟΓΑΚ κατά τα γαλακτοκομικά έτη 2010 έως 2015, στις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία αποτελεί σημαντικό κλάδο της οικογενειακής και επιχειρηματικής κτηνοτροφίας. Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα καλύπτει το 30% της συνολικής αγροτικής παραγωγής, ενώ η φυτική παραγωγή καλύπτει το 70%. Η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ελλειμματική σε κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς το 63% του ελλείμματος του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου προέρχεται από τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ για το έτος 2016, ο αριθμός των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις στους 2.552. Το 35.35% αυτών δραστηριοποιείται στις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι παράγουν το 49.03% της εθνικής παραγόμενης ποσότητας. Το 42% των παραπάνω παραγωγών δραστηριοποιείται στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Τα δεδομένα των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων παραχωρηθήκαν από τον ΕΛΟΓΑΚ και ταξινομήθηκαν ανάλογα με το μέγεθος της εκτροφής σε κλάσεις. Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων για τα έτη 2010-1015 έδειξαν ότι όλες σχεδόν οι κλάσεις μεγέθους των εκτροφών για το παραπάνω διάστημα είχαν κατά μέσο όρο λιποπεριεκτικότητα 3.94 ± 0.16%, πρωτεΐνη 3.40 ± 0.07 % και λακτόζη 4.68 ± 0.04%. Επιπλέον, οι μέγιστες τιμές στη λιποπεριεκτηκότητα, την πρωτεΐνη και τη λακτόζη παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο του χειμώνα, ενώ οι ελάχιστες το καλοκαίρι. Επίσης, όσον αφορά τον αριθμό των σωματικών κυττάρων σε εκτροφές μεγαλύτερες των 50 αγελάδων παρουσίασαν αυξημένο αριθμό σωματικών κυττάρων, έναντι των εκτροφών με μικρότερο αριθμό ζώων, ενώ οι εκτροφές με μεγαλύτερο των 50 ζώων είχαν μικρότερο αριθμό ολικής μεσόφιλης χλωρίδας (Ο.Μ.Χ) έναντι των μικρότερων εκτροφών.el
heal.abstractThe objective of this study was to present and evaluate the monthly chemical and microbiological analyzes of the milk of livestock, based on the dairy inspections carried out by ELOGAK during the milk years 2010 to 2015 in the Regional Units of Central Macedonia. Dairy cow farming is an important branch of family and business livestock farming. However, livestock farming in Greece accounts for 30% of total agricultural production, while plant production accounts for 70%. The country is particularly deficient in livestock products, as 63% of the agricultural trade deficit comes from livestock products. According to ELOGAK figures for the year 2016, the number of producers in Greece responsible for the production of cow's milk is only 2.552. 35,35% of them are located in the Regional Units of Central Macedonia, which account for 49,03% of the national quantity produced. About 42% of these producers are located in the region of Thessaloniki. The data collected by the ELOGAK were classified in classes according to the size of the rearing. These data showed that the average classes for the years 2010-1015 had a fat content of 3.94 ± 0.16%, protein 3.40 ± 0.07% and lactose 4.68 ± 0.04%. It was observed that as the size of the unit increased, the number of somatic cells increased, indicating that units under 50 cows had better management in mastitis and dry season, while units over 50 cows had better management in environmental hygiene, breast preparation and treating sick animals. Finally, it was observed that the peak values ​​of the fat, protein and lactose classes were in winter, while the minimum were during the summer period.en
heal.tableOfContentsi. Περίληψη ……………………………………………………………………... 5 ii. Abstract ……………………………………………………………………….. 6 iii. Εισαγωγή ……………………………………………………………………... 7 Κεφάλαιο Πρώτο 1.1 Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία στην Ελλάδα ……………………….. 9 1.2 Η παραγωγή γάλακτος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την τελευταία δεκαετία ……………………………………………………………………… 12 1.3 Η χημική σύσταση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αγελαδινού γάλακτος 14 1.3.1. Ορισμός αγελαδινού γάλακτος ……………………………………………. 14 1.3.2. Ορισμός ποιότητας και χημικής σύστασης του γάλακτος ………………….. 15 1.3.3. Υγιεινή γάλακτος ………………………………………………………….. 15 1.3.4 Σύσταση του γάλακτος ……………………………………………………. 16 1.3.5. Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του γάλακτος …………………. 18 Κεφάλαιο Δεύτερο 2. Η παραγωγή γάλακτος και αξιολόγηση χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων του γάλακτος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τα έτη 2010-2015 ……………………………………………………………………. 22 2.1. Μεθοδολογία αξιολόγησης των στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ....………………... 22 2.2. Αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων ανά κλάση όλων των Περιφερειακλων Ενοτήτων για τα έτη 2010-2015 ………………………... 23 iv. Συμπέρασμα ………………………………………………………………….. 34 v. Ευχαριστίες …………………………………………………………………... 35 vi. Βιβλιογραφία …………………………………………………………………. 36el
heal.advisorNameΜητσόπουλος, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΜητσόπουλος, Ιωάννηςel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages39-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΣΑΡΦΙΣΗΣ-ΑΛΕΞΙΟΥ.pdfΣαρφίσης/ Αλεξίου, Πτυχιακή 1.56 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13936
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.