Μελέτη του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης (Bachelor thesis)

Μουράτη, Κωνσταντίνα/ Βέζου, Χαρά


Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζων πρόβλημα υγείας της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες η συχνότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνει σημαντικά. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με στόχο τον ακριβή προσδιορισμό των ποσοστών παχυσαρκίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η ανθρωπομετρική εκτίμηση παιδιών ηλικίας 7 έως 10 ετών που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και η επίδραση παραγόντων του σχολικού περιβάλλοντος στον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας. Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 1086 παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών, εκ των οποίων 550 παιδιά της Β’ τάξης (280 αγόρια και 270 κορίτσια) με εύρος ηλικίας από 7 έως 8 ετών και 536 παιδιά Δ’ τάξης (264 αγόρια και 272 κορίτσια) με εύρος ηλικίας από 9 έως 10 ετών, σε δημοτικά σχολεία ανά τη Θεσσαλονίκη. Αποτελέσματα έρευνας: Τα κορίτσια της Β’ δημοτικού εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας(8,15%), ενώ τα αγόρια της ίδιας ηλικίας υπερτερούν στο ποσοστό υπέρβαρου(20,36%). Παρόλα αυτά μεγαλύτερο ποσοστό κοιλιακού λίπους εμφανίζουν τα αγόρια(20%). Τα ποσοστά παχυσαρκίας της Δ’ δημοτικού εμφανίζονται αυξημένα για τα αγόρια(7,95%), ενώ στο ποσοστό του υπέρβαρου υπερτερούν τα κορίτσια(26,84%). Μεγαλύτερο κοιλιακό λίπος εμφανίζουν τα αγόρια με 26%. Επίσης κατόπιν ανάλυσης του εντύπου αναφοράς του σχολείου προέκυψε ότι ο αυξημένος χρόνος φυσικής δραστηριότητας δρα θετικά στη μείωση του ΔΜΣ, οι δράσεις/πρωτοβουλίες στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος συμβάλλουν και αυτές στη μείωση του ΔΜΣ στις μεγαλύτερες ηλικίες(Δ’ τάξη) και τέλος η γεωγραφική τοποθέτηση του κάθε σχολείου σε διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης κατατάσσει τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά στη δυτική Θεσσαλονίκη. Συμπεράσματα: Αναλύοντας τα αποτελέσματα και συγκρίνοντάς τα με άλλες έρευνες που έγιναν στο παρελθόν είναι φανερό ότι συμπίπτουν μεταξύ τους. Κατόπιν των υψηλών ποσοστών υπέρβαρων παιδιών και στις δύο τάξεις και του σχετικά υψηλού ποσοστού παχυσαρκίας γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας των παιδιών. Επομένως, κρίνεται καθοριστική η περαιτέρω έρευνα ώστε να τεθούν νέα δραστικά προγράμματα προς υλοποίηση που στόχο θα έχουν να περιορίσουν το φαινόμενο.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Keywords: παιδική παχυσαρκία;υπέρβαροι;επιπολασμός;πρόγραμμα COSI
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2017 (α/α 9213)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13863
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13863
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.