Μαιευτική φροντίδα στην υπογονιμότητα (Bachelor thesis)

Αργυρίου, Ιωάννα


Η υπογονιμότητα είναι θέμα που απασχολεί αρκετά τα σύγχρονα ζευγάρια. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, τα ποσοστά της υπογονιμότητας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες, με το 1 στα 5 ζευγάρια σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας και με τα ποσοστά της υπογονιμότητας στην Κεντρική Ευρώπη να αγγίζουν το 8-12% το 2016. Μπορούμε να διακρίνουμε την υπογονιμότητα σε δύο κυρίως είδη, στην πρωτοπαθή και στη δευτεροπαθή. Τα αίτια της είναι ποικίλα και έχουν να κάνουν τόσο με τον άντρα όσο και με τη γυναίκα. Αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά και της ανεξήγητης υπογονιμότητας, τα αίτια της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, παρά την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας. Οι επιπτώσεις της υπογονιμότητας είναι πολλές και φαίνεται να επηρεάζουν την ψυχολογία των ανθρώπων, τα συναισθήματα τους και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ο ρόλος της μαίας/μαιευτή είναι εξαιρετικά σημαντικός και πολύπλευρος στη διαδικασία αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Περιλαμβάνει την ενημέρωση και συμβουλευτική του ζευγαριού για τα αίτια της υπογονιμότητας, τη ψυχική υποστήριξη καθώς και την αποφυγή του άγχους τους. Υφίσταται άμεση και στενή συνεργασία με οποιαδήποτε επαγγελματία υγείας συνεργάζεται με το ζευγάρι (Τσολακίδης Δ., 2009).
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας. Τμήμα Μαιευτικής.
Keywords: μαιευτική φροντίδα;υπογινιμότητα
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας -- Τμήμα Μαιευτικής, 2017 (α/α 9250)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13815
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας. Τμήμα Μαιευτικής.
Publication date: 2017-11-27
Bibliographic citation: Αργυρίου, Ι. (2017). Μαιευτική φροντίδα στην υπογονιμότητα (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Abstract: Η υπογονιμότητα είναι θέμα που απασχολεί αρκετά τα σύγχρονα ζευγάρια. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, τα ποσοστά της υπογονιμότητας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες, με το 1 στα 5 ζευγάρια σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας και με τα ποσοστά της υπογονιμότητας στην Κεντρική Ευρώπη να αγγίζουν το 8-12% το 2016. Μπορούμε να διακρίνουμε την υπογονιμότητα σε δύο κυρίως είδη, στην πρωτοπαθή και στη δευτεροπαθή. Τα αίτια της είναι ποικίλα και έχουν να κάνουν τόσο με τον άντρα όσο και με τη γυναίκα. Αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά και της ανεξήγητης υπογονιμότητας, τα αίτια της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, παρά την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας. Οι επιπτώσεις της υπογονιμότητας είναι πολλές και φαίνεται να επηρεάζουν την ψυχολογία των ανθρώπων, τα συναισθήματα τους και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ο ρόλος της μαίας/μαιευτή είναι εξαιρετικά σημαντικός και πολύπλευρος στη διαδικασία αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Περιλαμβάνει την ενημέρωση και συμβουλευτική του ζευγαριού για τα αίτια της υπογονιμότητας, τη ψυχική υποστήριξη καθώς και την αποφυγή του άγχους τους. Υφίσταται άμεση και στενή συνεργασία με οποιαδήποτε επαγγελματία υγείας συνεργάζεται με το ζευγάρι (Τσολακίδης Δ., 2009).
Advisor name: Καλλία, Θωμαή
Examining committee: Καλλία, Θωμαή
Publishing department/division: Τμήμα Μαιευτικής
Publishing institution: teithe
Number of pages: 74
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13815
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.