Αξιολόγηση υπολειμματικής ελαιοπάστας από ψυχρή έκθλιψη ελιάς για χρήση ως οργανικό εδαφοβελτιωτικό σε καλλιέργειες λαχανοκομικών ειδών (Bachelor thesis)

Ανδρωνά, Σταυρούλα/ Γιαλελή, Μαρία


Οι μεσογειακές χώρες είναι στο σύνολο τους ελαιοπαραγωγικές και ο μεγάλος όγκος του παραγόμενου ελαιόλαδου έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο όγκο αποβλήτων που πρέπει αυτές οι χώρες να διαχειριστούν. Τα ελαιουργικά απόβλητα χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλο οργανικό φορτίο, υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων, έντονη οσμή και έτσι καθίστανται ρυπογόνα για το περιβάλλον και δύσκολα διαχειρίσιμα. Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής, το πειραματικό μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε σε δικτυοκήπιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής το διάστημα Οκτωβρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017, μελετήθηκε η επίδραση που μπορεί να έχει σε λαχανοκομικά είδη (μαρούλι και κρεμμύδι), αλλά και στο έδαφος, η υπολειμματική ελαιόπαστα από ψυχρή έκθλιψη ελιάς η οποία συλλέχθηκε από το διφασικό ελαιοτριβείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Στο πρώτο πείραμα σε γλάστρες, η υπολειμματική ελαιόπαστα εφαρμόστηκε σε τέσσερα (4) διαφορετικής σύστασης εδαφικά υποστρώματα. Χρησιμοποιήθηκαν 80 γλάστρες των 9 λίτρων, οι οποίες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες των 20. Σε κάθε ομάδα εφαρμόστηκαν 4 διαφορετικές μεταχειρίσεις (μάρτυρας, μονή, διπλή και τριπλή δόση ελαιόπαστας) με 5 επαναλήψεις σε κάθε μεταχείριση. Στις γλάστρες φυτεύτηκε μαρούλι και σε αυτές μετρήθηκαν, σε τρεις ημερομηνίες, το ύψος των φυτών, η συγκέντρωση χλωροφύλλης (SPAD), η περιεχόμενη εδαφική υγρασία, καθώς επίσης το pH και η ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC) των εδαφικών υποστρωμάτων και μεταχειρίσεων. Στο πείραμα στο έδαφος έγινε φύτευση μαρουλιού και κρεμμυδιού (κοκκάρι) σε δύο μεταχειρίσεις (χωρίς και με ελαιόπαστα) και μετρήθηκαν (στις ίδιες ημερομηνίες) η συγκέντρωση χλωροφύλλης στο μαρούλι, το ύψος των φυτών κρεμμυδιού, το pH και η EC του εδάφους στις δύο μεταχειρίσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν, γενικά, ότι η προσθήκη ελαιόπαστας τόσο στο πείραμα στις γλάστρες, όσο και στο έδαφος του δικτυοκηπίου δεν είχε ευεργετική επίδραση στις μετρούμενες παραμέτρους. Από τα μελετούμενα εδαφικά υποστρώματα στις γλάστρες, μόνο σε εκείνο των Biosolids σημειώθηκε σε κάποιο βαθμό μετριασμός της αρνητικής επίδρασης της ελαιόπαστας σε φυτικές και εδαφικές παραμέτρους, όπως το ύψος των φυτών και η υγρασία εδάφους. Δεν παρατηρήθηκαν, επίσης, σημαντικές μεταβολές στο pH και στην αλατότητα του εδάφους. Γενικά, η μη θετική επίδραση της ελαιόπαστας στην ανάπτυξη των μελετούμενων φυτών, μπορεί να αποδοθεί και στη χειροτέρευση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους (μείωση του πορώδους, του αερισμού και της συγκράτησης της εδαφικής υγρασίας), καθώς αυτό το υλικό ήταν ιδιαίτερα παχύρευστο όταν αναμίχθηκε με το έδαφος και με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε σκληρό και συμπαγές υλικό που είχε αρνητική επίδραση στη δομή των εδαφικών υποστρωμάτων.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.
Keywords: υπολειμματική ελαιόπαστα;έκθλιψη ελιάς;ελιά;ελαιόλαδο
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, 2017 (α/α 9292)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13742
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13742
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.