Δικτύωση αγροτικών επιχειρήσεων και τοπική ανάπτυξη. Η περίπτωση της περιοχής της Καβάλας (Bachelor thesis)

Μωυσιάδου, Παρασκευή


Η Δικτύωση και το Clustering έχει αποδειχθεί και είναι ευρέως αποδεκτό από σύσσωμο τον επιχειρηματικό, και όχι μόνο, κόσμο ότι είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, όμως, δείχνουν μια επιφυλακτική στάση σε μια προοπτική συνεργασίας και δεν συμμετέχουν εύκολα σε κάποιο cluster ή ακόμη και σε κάποιο επιχειρηματικό δίκτυο. Ως clusters ορίζονται οι ομάδες επιχειρήσεων, συνήθως σε κοντινές γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες αλληλεπιδρούν για την επίτευξη κοινών στόχων και στρατηγικών, με την υλοποίηση προγραμματισμένων ενεργειών σε καθορισμένους τομείς. Με αυτό επιτυγχάνουν την προώθηση των τοπικών προϊόντων της περιοχής που λαμβάνουν δράση και την επιβίωση τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στον αγροτικό χώρο είναι πολύ σημαντική η δικτύωση λόγω του ότι είναι απομονωμένες επιχειρήσεις και σε μεγάλο βαθμό οικογενειακές. Βάση της εμπειρίας και της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δικτυώσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα γύρω από το κρασί. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα στην περιοχή της Καβάλας σε επιχειρήσεις οι οποίες σχετίζονται με αυτό , όπως οινοποιεία, εστιατόρια, κάβες και καφέ-μπαρ. Η περιοχή της Καβάλας σχετίζεται με το κρασί σε μεγάλο βαθμό αφού οι ετικέτες του όρους Παγγαίου, και όχι μόνο, είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων από 50 επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το κρασί. Τα βασικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι θετικοί σε οποιοδήποτε είδος συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά στην περιοχή της Καβάλας οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε κάποιο τοπικό δίκτυο είναι ελάχιστες.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής-Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων
Subject classification: Αγρότες--Ελλάδα--Καβάλα
Farmers--Greece--Kavala
Γεωργικές καινοτομίες--Ελλάδα--Καβάλα
Agricultural innovations--Greece--Kavala
Business networks--Greece--Kavala
Επιχειρηματικά δίκτυα--Ελλάδα--Καβάλα
Industrial clusters--Greece--Kavala
Βιομηχανικές συστάσεις--Ελλάδα--Καβάλα
Keywords: Δικτύωση επιχειρήσεων, Clusters, Συστάδες, Καβάλα, κρασί;Business networking, Clusters, Clusters, Kavala, wine
Description: πτυχιακή εργασία-Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής-Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, 2017(α/α 8510)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13467
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13467
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.