Εγκατάσταση νέων στην γεωργία μέσω προγράμματος «Νέοι αγρότες». Η περίπτωση της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης (Bachelor thesis)

Δαλακούρα, Ιωάννα


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού, πράγμα που υποδηλώνει τη φθίνουσα πορεία ανάπτυξης στο τομέα της γεωργίας. Οι νέοι όλο και λιγότεροι ασχολούνται με τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, καθιστώντας την ανάγκη για λήψη μέτρων παρακίνησης επιτακτική. Για το σκοπό αυτό, η αγροτική πολιτική θέσπισε μέτρα για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο γεωργικό επάγγελμα. Στην παρακάτω εργασία παρουσιάζεται η διαδικασία επιχορήγησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ" από το ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση νέων στη γεωργία, μέτρο που λήφθηκε προκειμένου ο αγροτικός πληθυσμός να ανανεωθεί και ο κλάδος να αναπτυχθεί ανά περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται η περίπτωση της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης. Αναλύονται τα κριτήρια, οι διαδικασίες αλλά και τα στοιχεία συμμετεχόντων του προγράμματος, ενώ στο τέλος παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα του προγράμματος. Η έρευνα βασίστηκε στα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων στην Ροδόπη, από το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι ότι στη πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες ήταν μουσουλμάνοι με μέση εκπαίδευση και με περισσότερες συμμετοχές στη φυτική παραγωγή.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής-Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων
Subject classification: Αγρότες--Ελλάδα--Ροδόπη
Farmers--Greece-- Rodopi
Γεωργικές καινοτομίες--Ελλάδα--Ροδόπη
Agricultural innovations--Greece--Rodopi
Keywords: Νέοι αγρότες, Πρόγραμμα Νέοι Αγρότες, Ροδόπη, Αγροτική Ανάπτυξη;Young Farmers, Young Farmers Program, Rodopi, Rural Development
Description: πτυχιακή εργασία-Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής-Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, 2017(α/α 8519)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13454
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13454
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.