Ο ρόλος των αρωματικών φυτών στη μεσογειακή δίαιτα Μελέτη την αντιοξειδωτικής δράσης της λεβάντας ως οικιακό ρόφημα (Bachelor thesis)

Σεραφείμ, Ευμορφία


Nature is the biggest pharmacy! The secret of health is well hidden in her flora, thanks to the variety of aromatic plants and herbs available. Since ancient times herbs stood out and were treasured for their therapeutic properties and the interest for them continues to grow more and more until today. The healing properties of plants contribute to the treatment of conditions such as oxidative stress, cancer, etc., that have become abundant nowadays due to the modern way of living. In this project we study the effects of antioxidants in the beverage (decoction and infusion) of Lavender, an aromatic plant of the Labiatae family. The objective is to investigate the presence of antioxidants in this plant.During the experimental procedure we used dried lavender for the preparation of a decoction and an infusion and then the process of extraction with four different solvents of increasing polarity (petroleum ether, diethyl ether, ethyl acetate and butanol) was followed. This procedure resulted in ten samples in which we studied: the total phenolic content of the samples by the Folin – Ciocalteau method and the interaction of the sample with the root of DPPH and ABTS, in order to determine the antioxidant capacity.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Subject classification: Lavenders --Health aspects
Aromatic plants--Therapeutic use
Herbal teas
Diet -- Mediterranean Region
Λεβάντες -- Υγειονομικές απόψεις
Τσάι από βότανα
Λεβάντες - Χρήση στο μαγείρεμα
Διαιτητική -- Περιοχή Μεσογείου
Keywords: Lavender;Aromatic plants;Herbs;Home use;Treatment;Λεβάντα;Αρωματικά φυτά;Βότανα;Οικιακή χρήση;Θεραπεία
Description: Πτυχιακή εργασία-- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας,2015--7341
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13376
Table of contents: 1. Εισαγωγή 8 2. Μεσογειακή διατροφή 9 3. Αναδρομή στα αφεψήματα 12 4. Αρωματικά φυτά 14 4.1. Συστατικά αρωματικών φυτών 15 4.1.1. Φαινολικές ενώσεις 15 4.1.2. Αλκαλοειδή 17 4.1.3. Τερπενοειδή 18 5. Η λεβάντα 20 5.1. Περιγραφή του φυτού 21 5.2. Τα συστατικά της λεβάντας 22 5.2.1. Φλαβονοειδή 22 5.2.2. Φαινολικά οξέα 25 5.2.3. Κουμαρίνες 27 5.2.4. Τανίνες 28 5.2.5. Τριτερπένια 28 5.2.6. Στερόλες 29 6. Αιθέρια έλαια 31 7. Οξείδωση 33 8. Ελεύθερες ρίζες 34 9. Οξειδωτικό στρες 36 10. Αντιοξειδωτικά 37 11. Μεθοδολογία 40 11.1. Φυτικό υλικό 40 11.2. Προετοιμασία και επεξεργασία του εγχύματος και του αφεψήματος λεβάντας 40 12. Διεξαγωγή οργανοληπτικών δοκιμών 42 13. Βιολογικά πειράματα 45 13.1 Μεθοδος Folin – Ciocalteau (FC) 45 13.2. Εκτίμηση αντιοξειδωτικής ικανότητας βασιζόμενη στη δέσμευση της 1,1-διφαίνυλο-2-πικρυλο-υδράζυλο ελεύθερης ρίζας (DPPH) 46 13.3. Προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής δράσης με τη μέθοδο ABTS 48 14. Αποτελέσματα 51 14.1. Διαχείριση και ανάλυση ερωτηματολογίων οργανοληπτικών δοκιμών 51 14.2. Προετοιμασία και επεξεργασία του εγχύματος και του αφεψήματος λεβάντας 56 14.3. Μεθοδος Folin – Ciocalteau 56 14.4. Προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής ικανότητας με τη μέθοδο ABTS 59 14.5. Εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας βασιζόμενη στη δέσμευση της 1,1-διφαίνυλο-2-πικρυλο-υδράζυλο ελεύθερης ρίζας (DPPH) 62 15. Συμπεράσματα – Συζήτηση 66 16. Βιβλιογραφία 68
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13376
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.