Ανάδειξη Διατροφικών Συνηθειών των Νέων (ηλικίας 20-35 χρόνων) στο νομό Αχαΐας (Bachelor thesis)

Κουτρουμάνη, Χριστίνα


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚουτρουμάνη, Χριστίναel
dc.date.accessioned2021-04-04T19:29:54Z-
dc.date.available2021-04-04T19:29:54Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13362-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία-- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων,2015--7342el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectMediterranean Dieten
dc.subjectDietary Habitsen
dc.subjectObesityen
dc.subjectΜεσογειακή Διατροφήel
dc.subjectΔιατροφικές Συνήθειεςel
dc.subjectΠαχυσαρκίαel
dc.titleΑνάδειξη Διατροφικών Συνηθειών των Νέων (ηλικίας 20-35 χρόνων) στο νομό Αχαΐαςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.classificationFood habits – Greece -- Achaiaen
heal.classificationYoung adults -- Nutritionen
heal.classificationΔιατροφικές συνήθειες -- Ελλάδα -- Αχαΐαel
heal.classificationΝέοι ενήλικες -- Διατροφήel
heal.identifier.secondary7342-
heal.dateAvailable2021-04-04T19:30:54Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων /Τμήμα Διατροφής και Διαιτολόγιαςel
heal.publicationDate2015-11-18-
heal.bibliographicCitation«Κουτρουμάνη Χριστίνα », «Ανάδειξη Διατροφικών Συνηθειών των Νέων (ηλικίας 20-35 χρόνων) στο νομό Αχαΐας», «Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής /Τμήμα Φυτικής Παραγωγής », «Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης», «2015».el
heal.abstractΤην μάστιγα της σημερινής εποχής αποτελούν τα μη-μεταδοτικά νοσήματα(NCDs) καθώς συνιστά το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτου παγκοσμίως (WHO 2010). Τα αίτια ανάπτυξης των NCDs αποτελούν η αυξημένη γλυκόζη και χοληστερόλη αίματος, η πίεση, η μειωμένη πρόσληψη Φρούτων και λαχανικών, όπου αφορά άτομα με ΔΜΣ(Δείκτης Μάζας Σώματος) εκτός φυσιολογικών ορίων (υπέρβαροι, Παχύσαρκοι), με μειωμένη φυσική δραστηριότητα και χρήση καπνού (WHO,2004). Διατροφικές συνήθειες που παραπέμπουν σε ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής καθώς και η παρουσία φυσικής δραστηριότητας συμβάλουν στην διατήρηση της υγείας και πρόληψης ασθενειών (who, 2002). H αυξημένη συμμόρφωση στο Μεσογειακό πρότυπο αποτελεί ένδειξη μακροζωίας, ευεξίας και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (CVDs). Αποτελεί επίσης, ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο που συμβάλει στην βελτιστοποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Σκοπός: Ανάδειξη και αξιολόγηση διατροφικών συνηθειών σύμφωνα με το βαθμό αποτίμησης στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής. Περαιτέρω διερεύνηση για τις Διατροφικές Συνήθειες με πιθανόν αντίκτυπο στην συνολική υγεία Αποτελέσματα: Ο δείκτης MedDietScore αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό διατροφικό δείκτη, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο την αποτίμηση του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής (Panagiotakos et al, 2006). Τα αποτελέσματα με βάση το δείκτη MedDietScore, έδειξαν ότι το δείγμα (162 άτομα εκ των οποίων 82 άντρες και 80 γυναίκες ) σε ποσοστό 59.3% (96 άτομα άνδρες γυναίκες μαζί) εμφανίζει καλή συμφωνία με το Ελληνικό –Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, το 34.6% (56 άτομα) φανερώνει ανεπαρκής συμμόρφωση, το 5.6% (9 άτομα) πολύ καλή συμμόρφωση ενώ μόλις το 0.6% (1 άτομο) καθόλου καλή συμμόρφωση. Ο βαθμός προσκόλλησης που απεικονίζεται με τον δείκτη MedDietScore συσχετίστηκε θετικά με την συχνότητα κατανάλωσης πρωινού, το σύνολο των γευμάτων και το ποσοστό ατόμων που ασκούνται. Αρνητική συσχέτιση του δείκτη φάνηκε να υπάρχει με τον ΔΜΣ , %ποσοστό λίπους και το πηλίκο WHR (West-hip ratio) των ατόμων του δείγματος. Δηλαδή, ο διατροφικός δείκτης (MedDietScore) αποτελεί μέσω διατροφικής αξιολόγησης ή μέσω διερεύνησης της σχέσης διατροφικών συνηθειών με πιθανόν προβλήματα που προκύπτουν για την υγεία. Ο ΔΜΣ των ατόμων του δείγματος προέκυψε να συσχετίζεται θετικά με το σύνολο των γευμάτων, με την κατανάλωση συσκευασμένων χυμών, με ενεργειακά ποτά καθώς και των ατόμων που δήλωσαν ότι ασκούνται. Επίσης, θετική συσχέτιση παρουσίασε ο ΔΜΣ του δείγματος με το ποσοστό λίπους. Είναι γνωστό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση βάρους σηματοδοτεί την αύξηση του λίπους στην σύσταση σώματος. Ακόμη, θετική συσχέτιση προέκυψε με το ποσοστό λίπους του δείγματος με τα άτομα που ασκούνται καθώς και με την συχνότητα που σημείωναν άσκηση. Το ποσοστό του λίπους του δείγματος συσχετίστηκε θετικά με το πηλίκο WHR, κάτι το οποίο είναι κατανοητό καθώς το πηλίκο σηματοδοτεί αυξημένη συσσώρευση κοιλιακού λίπους όταν είναι πάνω από συγκεκριμένες τιμές για άνδρες και γυναίκες. Συμπεράσματα: Οι νέοι του νομού Αχαΐας είχαν ικανοποιητική προσκόλληση (59.3%) στο ΜΠΔ, ωστόσο ένα ανησυχητικό ποσοστό (34.6%) έδειξε «ανεπαρκή» συμμόρφωση . Αυτό το γεγονός, προμηνύει πιθανά προβλήματα υγείας στο εγγύς μέλλον από τόσο μικρές ηλικίες. Ιδιαίτερα χαμηλή φάνηκε να είναι η κατανάλωση φρούτων και φρέσκων χυμών σε άτομα που είχαν «ανεπαρκή» συμμόρφωση, ενώ τα άτομα του δείγματος που εμφάνισαν «καλή» συμμόρφωση στο ΜΠΔ φάνηκε να έχουν πιο συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, συχνή κατανάλωση πρωινού και αυξημένη σωματική δραστηριότητα.el
heal.abstractThe nowadays scourge are the non-communicable diseases (NCDs) as they constitute the highest percentage of worldwide death (WHO 2010). The reason of NCDs growth are high glucose and blood cholesterol, hypertension, reduced intake of fruits and vegetables, concerning people with an increased (Overweight, Obese) BMI (Body Mass Index) having reduced physical activity and last but not least tobacco users (WHO, 2004). Moreover, a balanced standard nutrition and the presence of physical activity contribute to health maintenance and disease prevention (who, 2002). Increased adherence to the Mediterranean diet is a sign of longevity, wellbeing and reduced risk of cardiovascular diseases (CVDs). It is also a balanced dietary pattern that helps the improvement of nutritional behavior. Purpose: Promotion and assessment of eating habits according to the degree valuation on the model of the Mediterranean Diet. Further exploring on eating habits with possible impact on overall health. Results: The MedDietScore index represents a food index, which was created aiming at evaluating the degree of compliance to the Mediterranean Diet (Panagiotakos et al, 2006) .The results by MedDietScore index showed that within the sample (162 subjects of including 82 men and 80 women) a percentage of 59.3% (96 people men women together) complied with the Greek-Mediterranean dietary pattern, 34.6% (56 people) exhibited poor compliance, 5.6% (9 people) very good compliance while only 0.6% (1 person) showed no compliance. The degree of compliance is shown by the MedDietScore index was positively correlated with the frequency of breakfast consumption, the sum of daily meals and the percentage of people who exercised. Negative correlation of the index emerged with BMI, fat percent and ratio WHR (West-hip ratio) of the sample. Thus, the MedDietScore serves well as a means of dietary assessment and might provide reliable link between dietary and potential problems arising for health. The BMI of the sample showed positive correlation with the total number of meals, with consumption of beverages, with energy drinks, with exercise and body fat composition. As it is well known, in most cases the gaining of weight is related to increased fat in body composition. Furthermore, a positive correlation was shown between body fat composition and exercise. Aparently, body fat composition was positively correlated with WHR, an expected result, as the ratio signifies increased abdominal fat accumulation when it is not within physiological area for men and women. Conclusions: Young people of Achaia had good adherence (59.3%) in the Mediterranean pattern, but an alarming rate (34.6%) showed "poor" compliance. This outcome indicates potential health problems in the near future from such an early age. Particularly, low consumption of fruit and fresh juices was related to people who had "poor" compliance, while those of the sample who showed "good" compliance to Mediterranean pattern seemed to have more frequent meals during the day, frequent breakfast consumption and increased physical activity.en
heal.tableOfContentsΠΕΡΙΛΗΨΗ 3 ABSTRACT 5 1. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 8 1.2 Εισαγωγή 8 1.3 Μεσογειακή Διατροφή και ο ευεργετικός της ρόλος στην συνολική υγεία του ανθρώπου. 10 1.4. Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής και μακροζωία 12 1.5 Προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή ως παράγοντας πρόληψης μη μεταδοτικών νοσημάτων(NCDs). 14 1.6 Απεικόνιση της Μεσογειακής Πυραμίδας- Αναφορά των στοιχείων που την αποτελούν. 17 2. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 19 2.1 Εισαγωγή. 19 2.2 Απεικόνιση των σημερινών Διατροφικών Συνηθειών. 21 2.3 Συσχέτιση Διατροφικών συνήθειών με την παρουσία υπερβάλλοντος βάρους/Παχυσαρκίας (υψηλό ΒΜΙ). 23 2.4 Διατροφικές γνώσεις και τρόπος ζωής 25 2.5 Επιπολασμός της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας (καθιστική ζωή) και διατροφικές συνήθειες. 27 2.6 Κατανάλωση Πρωινού και η επίδραση του στο σύνολο της υγείας. 29 3. ΣΚΟΠΟΣ 30 4. ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ. 31 4.1 Δειγματοληψία. 31 4.2 Συμπλήρωση ερωτηματολογίου. 31 4.3 Διεξαγωγή μετρήσεων. 32 4.4 Στατιστική ανάλυση 36 5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ 37 5.1. Χαρακτηριστικά του δείγματος……………………….…………………..............37 5.2 Σχετίσεις των αποτελεσμάτων……………………………………………............48 6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 81 7.ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 83 8 . ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 90el
heal.advisorNameΚαλογιάννης , Σταύροςel
heal.committeeMemberNameΚαλογιάννης, Σταύροςel
heal.academicPublisher«Σχολή Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Διατροφής και Διαιτολόγιας»el
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages95σ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13362
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.