Προσδιορισμός τιγεκυκλίνης σε ορό αίματος επιμυών και σε πλάσμα αίματος ενηλίκων ασθενών μέσω της μεθόδου υγρής χρώματογραφίας- φάσμα τομετρίας μαζών(UPLC-MS/MS) και προορισμός αμινοξέων σε αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι μέσω της μεθόδου υγρής χρωματογραφίας υδροφιλής αλληλεπίδρασης(UPLC-HILIC Tandem MS) (Bachelor thesis)

Γετίμη, Ειρήνη


Tigecycline is a glycylcycline expanded broad-spectrum antibiotic which exhibits robust activity against bacterial which are resistant to other antibiotic classes. Tigecycline has been evaluated as monotherapy for several infections, such as intraventricular and leather infections, due to its microbiologic, pharmacokinetic and pharmacodynamic properties. In this project has been investigated the pharmacokinetic profile of tigecycline which describes the stages from the time the drug enters the body until its final excretion. Specifically, has been determined the concentration of tigecycline in blood serum of rats and in plasma of adults patients with the method of Liquid Chromatography-Mass Spectrometry (LC-MS/MS). The results were obtained after sampling conducted at specific intervals over 24 hours, leading to the conclusion that the concentration of tigecycline both in serum of rats and in plasma of patients displays a maximum concentration during the first half hour after administration of the drug, while in then a gradual reduction. This is due to the approach followed tigecycline within the body which is depended on the enzymatic and metabolic processes that lead to absorption, tissue distribution, metabolism and eventually excretion. Furthermore, has been developed and validated a new UPLC-HILIC tandem Ms method (Hydrophilic Liquid Chromatography) for the determination of 21 amino acids in flour of emmer wheat. For the method development and final sample preparation, was used many hydrolysis tests and various tests for the selection of the appropriate mobile phase. The optimization of the spectrometer detector was made with the use of automated operation of SRM (Single Reaction Monitoring), while for the sample ionisation was selected the method of Electrospray positive ionisation mode (ESI). The method has proved suitable for compounds such amino acids, as it can reduce the disadvantages of other analytical methods.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Subject classification: Antibiotics--Pharmacokinetics
Hydrophilic interaction iquid chromatography
Mass spectrometry
Amino acids
Antibiotics in nutrition
Αντιβιοτικά --Φαρμακοκινητική
Υγρή χρωματογραφία υδροφιλής αλληλεπίδρασης
Φασματομετρία μαζών
Μολυσματικές ασθένειες και θεραπεία
Αμινοξέα
Keywords: Tigecycline;Antibiotic;Bacteria;Nutrition;Blood;Τιγεκυκλίνη;Αντιβίωση;Βακτήριο;Διατροφή;Αίμα
Description: Πτυχιακή εργασία-- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων,2015--7352
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13352
Table of contents: 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 7 1.1 Υγρή Χρωματογραφία (Liquid Chromatography, LC) 7 1.1.1 Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Πίεσης(High Pressure Liquid Chromatography, HPLC) 7 1.1.2 Hydrophilic Interaction Liquid Chromatography, HILIC 12 1.2 Φασματομετρία Μαζών (Mass Spectrometry, MS) 14 1.2.1 Εφαρμογές Φασματομετρίας Μαζών 15 1.2.2 Οργανολογία 15 1.3 Σύζευξη Υγρής Χρωματογραφίας-Φασματομετρία Μαζών(Liquid Chromatography-Mass Spectrometry, LC-MS) 17 1.3.1 Φασματομετρία Μαζών σε σειρά(Tandem MS) 17 1.3.2 Σύστημα LC-MS 18 1.4 Πρωτεΐνες και Αμινοξέα 20 1.4.1 Πρωτεΐνες αμινοξέα και τρόφιμα 20 1.4.2 Πρωτεΐνες, αμινοξέα και ανθρώπινος οργανισμός 21 1.4.3 Πέψη και απορρόφηση πρωτεϊνών 21 1.4.4 Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη Πρωτεΐνης (RDA) 23 1.4.5 Ασθένειες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών 24 1.4.6 Αμινοξέα 25 1.5 Σιτηρά 27 1.5.1 Σιτάρι 28 1.5.2 Δίκοκκο σιτάρι 34 1.6 Αντιβιοτικά 38 1.6.1 Μηχανισμοί αντιμικροβιακής δράσης 39 1.7 Τιγεκυκλίνη 41 1.7.1 Χημική δομή 41 1.7.2 Μηχανισμός δράσης 42 1.7.3 Αντιμικροβιακό φάσμα 43 1.7.4 Κλινικές εφαρμογές 43 1.8 Φαρμακοκινητική 44 1.8.1 Επίδραση της τροφής και των θρεπτικών συστατικών στην κινητική των φαρμάκων 48 1.8.2 Φαρμακοκινητικές Φαρμακοδυναμικές παράμετροι 49 1.8.3 Φαρμακοκινητική αντιβιοτικών 52 1.8.4 Φαρμακοκινητική τιγεκυκλίνης 53 1.9 Σκοπός εργασίας 54 2. ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ 55 2.1 Προσδιορισμός τυγεκυκλίνης σε ορό αίματος επιμυών και σε πλάσμα αίματος ενήλικων ασθενών 55 2.1.1 Συσκευές 55 2.1.2 Υλικά 56 2.1.3 Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση μεθόδου 56 2.1.4 Επιλογή Στατικής Φάσης και Βελτιστοποίηση Κινητής Φάσης 57 2.1.5 Επιλογή κατάλληλου διαλύτη εκχύλισης-αποπρωτεΐνωσης 57 2.1.6 Τελικές συνθήκες ανάλυσης 58 2.1.7 Προσδιορισμός τυγεκυκλίνης σε ορό αίματος επιμύων 59 2.1.8 Προσδιορισμός τυγεκυκλίνης σε πλάσμα αίματος ενήλικων ασθενών 61 2.2 Προσδιορισμός αμινοξέων σε δίκοκκο σιτάρι 63 2.2.1 Οργανολογία-Υλικά 63 2.2.2 Τελική προκατεργασία 63 3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ 64 3.1 Συγκέντρωση τυγεκυκλίνης σε ορό αίματος επιμυών και σε πλάσμα αίματος ενηλίκων 64 3.2 Ανάπτυξη μεθόδου προσδιορισμού αμινοξέων σε αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι 68 3.2.1 Βελτιστοποίηση λειτουργίας του ανιχνευτή 68 3.2.2 Επιλογή κινητής φάσης 70 3.2.3 Δοκιμές υδρόλυσης 70 4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 72 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 73
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13352
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.