Εκτροφή τσιπούρας και λαβρακίου στον Αμβρακικό Κόλπο (Bachelor thesis)

Μαλτέζου, Αικατερίνη


The purpose of this project is to present two specific juvenile sea bream and sea bass both in their morphology and their growth environment and in their production on fish farms, and more specifically to the owner's facilities George Theodorou of Euryale company E. EE, placed in the Amvrakikos Gulf in the area of Menidi. The station was established in 1986 and operated initially as a fish hatchery for breeding egg incubation, hatching, pre-fattening, fattening and sale of both species juveniles. In recent years, it works only for the last two stages, for lack of money is impossible to maintain. The procedure followed by the sale includes many checks on the water, fish and their food both from the state before being offered to consumers and from the company itself to ensure the quality and populations reared. The breeding season of spawning begins in the tanks, located on land over a period of optimal conditions. Below is the collection of eggs and transfer them to larger hatching tanks. When undergoing nurseries for 50-55 days fed with special live foods such as rotifer, Artemia and seaweed and dry food in order to prepare for the exclusive feeding with the last stage of fattening. The fry then reaching the ideal size vaccinated to protect against bacteria Vibrio and Pasteurella and sorted in order to place depending on the trend of development in different fattening cages in the sea until you complete this step. After obtaining the ideal body weight in a given year, caught and packed in a special place until sale to traders who will sell to consumers. The product is necessary to carry labels describing full features.
Institution and School/Department of submitter: «Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής /Τμήμα Ζωικής Παραγωγής »
Subject classification: Sparus aurata -- Breeding -- Greece -- Amvrakikos, Gulf of
Sea basses -- Breeding -- Greece-- Amvrakikos, Gulf of
Τσιπούρα-- Εκτροφή -- Ελλάδα -- Αμβρακικός, Κόλπος
Λαβράκια--Εκτροφή--Ελλάδα -- Αμβρακικός Κόλπος
Keywords: Breeding;Amvrakikos Gulf;Food;Fish;Εκτροφή;Αμβρακικός Κόλπος;Τροφή;Ψάρι
Description: Πτυχιακή εργασία-- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Ζωικής Παραγωγής,2015--7383
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13309
Item type: bachelorThesis
Subject classification: Sparus aurata -- Breeding -- Greece -- Amvrakikos, Gulf of
Sea basses -- Breeding -- Greece-- Amvrakikos, Gulf of
Τσιπούρα-- Εκτροφή -- Ελλάδα -- Αμβρακικός, Κόλπος
Λαβράκια--Εκτροφή--Ελλάδα -- Αμβρακικός Κόλπος
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: «Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής /Τμήμα Ζωικής Παραγωγής »
Publication date: 2015-12-03
Bibliographic citation: «Μαλτέζου Αικατερίνη», «Εκτροφή τσιπούρας και λαβρακίου στον Αμβρακικό Κόλπο», «Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής /Τμήμα Ζωικής Παραγωγής », «Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης», «2015».
Abstract: Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η παρουσίαση δύο συγκεκριμένων ιχθυδίων, της τσιπούρας και του λαυρακιού τόσο ως προς τη μορφολογία τους και το περιβάλλον ανάπτυξής τους όσο και κατά την παραγωγή τους στις ιχθυοκαλλιέργειες, και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του κατόχου Γεωργίου Θεοδώρου της εταιρείας Ευρύαλος Ε.Π.Ε, που τοποθετείται στον Αμβρακικό Κόλπο στην περιοχή του Μενιδίου. Ο σταθμός ιδρύθηκε το 1986 και λειτουργούσε αρχικά ως ιχθυογεννητικός σταθμός με σκοπό την αναπαραγωγή αυγών, επώαση, εκκόλαψη, προπάχυνση, πάχυνση και πώληση των δύο ειδών ιχθυδίων. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί μόνο για τα δύο τελευταία στάδια καθώς λόγω έλλειψης χρημάτων είναι αδύνατη η συντήρησή του. Η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας πραγματοποιεί ελέγχους ώστε να διασφαλισθεί η ποιότητα και η ασφάλεια του εκτρεφόμενου πληθυσμού. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο θαλασσινό νερό, στα ίδια τα ψάρια καθώς και στην τροφή που καταναλώνουν μέχρι να είναι έτοιμα προς διάθεση στην αγορά. Αξιοσημείωτοι είναι οι έλεγχοι από το κρατική κτηνιατρική υπηρεσία. Η αναπαραγωγική περίοδος των γεννητόρων ξεκινά μέσα στις δεξαμενές, που βρίσκονται στην ξηρά, σε περίοδο ιδανικών συνθηκών. Ακολουθεί η συλλογή αυγών και η μεταφορά τους σε μεγαλύτερες δεξαμενές εκκόλαψης. Όταν βρίσκονται στο στάδιο της προπάχυνσης για 50-55 ημέρες τρέφονται με ειδικές ζωντανές τροφές όπως rotifer, αρτέμια και φύκια αλλά και ξηρή τροφή με σκοπό να προετοιμαστούν για την αποκλειστική εκτροφή τους με την τελευταία στο στάδιο της πάχυνσης. Τα ιχθύδια τότε φτάνοντας στο ιδανικό μέγεθος εμβολιάζονται για την προστασία από τα βακτήρια Vibrio και Pasteurella και διαλέγονται ώστε να τοποθετηθούν ανάλογα με την τάση ανάπτυξής τους σε διαφορετικούς κλωβούς πάχυνσης μέσα στη θάλασσα, ώσπου να ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό. Αφού αποκτήσουν το ιδανικό σωματικό βάρος σε συγκεκριμένο χρόνο, αλιεύονται και συσκευάζονται σε ειδικό χώρο μέχρι την πώλησή τους σε εμπόρους που θα τα διαθέσουν στους καταναλωτές. Το προϊόν είναι απαραίτητο να φέρει ετικέτες που θα περιγράφουν πλήρως χαρακτηριστικά του.
The purpose of this project is to present two specific juvenile sea bream and sea bass both in their morphology and their growth environment and in their production on fish farms, and more specifically to the owner's facilities George Theodorou of Euryale company E. EE, placed in the Amvrakikos Gulf in the area of Menidi. The station was established in 1986 and operated initially as a fish hatchery for breeding egg incubation, hatching, pre-fattening, fattening and sale of both species juveniles. In recent years, it works only for the last two stages, for lack of money is impossible to maintain. The procedure followed by the sale includes many checks on the water, fish and their food both from the state before being offered to consumers and from the company itself to ensure the quality and populations reared. The breeding season of spawning begins in the tanks, located on land over a period of optimal conditions. Below is the collection of eggs and transfer them to larger hatching tanks. When undergoing nurseries for 50-55 days fed with special live foods such as rotifer, Artemia and seaweed and dry food in order to prepare for the exclusive feeding with the last stage of fattening. The fry then reaching the ideal size vaccinated to protect against bacteria Vibrio and Pasteurella and sorted in order to place depending on the trend of development in different fattening cages in the sea until you complete this step. After obtaining the ideal body weight in a given year, caught and packed in a special place until sale to traders who will sell to consumers. The product is necessary to carry labels describing full features.
Table of contents: Περίληψη………………………………………………………………………….5 Abstract……………………………………………………………………….......7 Εισαγωγή…………………………………………………………………….........8 Η Εταιρεία Ευρύαλος Ε.Π.Ε. ……………………………………………………..11 Τσιπούρα…………………………………………………………………………..14 Λαβράκι…………………………………………………………………………...17 1. Αναπαραγωγή…………………………………………………………………..20 2. Συλλογή αυγών…………………………………………………………………23 3. Επώαση…………………………………………………………………………23 4. Εκκόλαψη………………………………………………………………………24 5. Προπάχυνση……………………………………………………………………25 6. Πάχυνση………………………………………………………………………..25 7. Πλωτές εγκαταστάσεις…………………………………………………………26 7.1Παραλαβή γόνου………………………………………………………26 7.2 Ποσότητα τροφής………………………………………………….....27 7.3 Τρόπος ταΐσματος…………………………………………………….29 7.4 Πλήρης ιχθυοτροφή για τσιπούρες και λαβράκια (Προτεινόμενη από την Εταιρεία Mediterraneus Blue)……………………………………………...29 7.5 Συντήρηση πλωτών εγκαταστάσεων (δίχτυα)……………………….31 8. Εμβολιασμός…………………………………………………………………..33 8.1 Εμβολιασμός με εμβάπτιση………………………………………….34 8.2 Ενδοπεριτονιακό εμβόλιο……………………………………………34 9.Ζυγίσματα……………………………………………………………………...35 10. Διαλογή………………………………………………………………………35 10.1 Δυσμορφίες…………………………………………………………36 11. Έλεγχοι……………………………………………………………………....37 11.1 Έλεγχοι για τη ρύπανση του νερού…………………………………37 11.2 Έλεγχοι στα ψάρια………………………………………………….37 11.3 Έλεγχοι στις τροφές………………………………………………..37 12. Νηστεία………………………………………...…………………………….38 13. Συσκευαστήριο………………………………………………………………39 14. Συμπεράσματα……………………………………………………………….42 15. Βιβλιογραφία.………………………………………………………………..43
Advisor name: Κυρίτση , Σταυρούλα
Examining committee: Κυρίτση, Σταυρούλα
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής /Τμήμα Ζωικής Παραγωγής
Publishing institution: teithe
Number of pages: 43σ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13309
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.