Αξιολόγηση δενδρυλλίων ελιάς, εμβολιασμένων με ενδομυκορρυζικούς μύκητες (Bachelor thesis)

Στογιάννη, Μαρία


Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε σε 65 δενδρύλλια ελιάς της ποικιλίας Χονδρελιά Χαλκιδικής, φυτεμένα σε φυτοδοχεία σε θερμοκήπιο. Τα δενδρύλλια εμβολιάστηκαν με τέσσερεις ενδομυκορριζικούς μύκητες και εφαρμόστηκαν σε αυτά τρία διαφορετικά επίπεδα αλατότητας (0ppm NaCl, 75ppm NaCl, 150ppm NaCl). Ύστερα από εννιά μήνες συγκομίστηκαν τα φυτά. Εξετάστηκε το ποσοστό αποικισμού των ριζών. Επίσης εξετάστηκε η περιεκτικότητα νατρίου στα φύλλα, τους βλαστούς και τις ρίζες. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν τα ακόλουθα: Ο παράγοντας μυκόρριζα επηρέασε τη περιεκτικότητα Na στους βλαστούς και τον αριθμό των μυκηλιακών υφών που σχηματίστηκαν. Ο παράγοντας αλατότητα επηρέασε το ξηρό βάρος των φύλλων, τον αριθμό υφών και τον αριθμό των κύστεων (vesicles). Επίσης, επηρέασε τη περιεκτικότητα Na σε όλους τους φυτικούς ιστούς. Ειδικά στα φύλλα, μέσω του διαγράμματος, ήταν εμφανής η αύξηση της συγκέντρωσης Na με την αύξηση των επιπέδων αλατότητας. Η αλληλεπίδραση των μεταχειρίσεων μυκόρριζα x αλατότητα δεν επηρέασε στατιστικώς σημαντικά καμία εξεταζόμενη κατηγορία.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα φυτικής παραγωγής
Subject classification: Olive--Grafting
Ελιά--Εμβολιασμός
Endomycorrhizas
Ενδομυκκόριζα
Keywords: δενδρύλλια, ελιά, ενδομυκορρυζικοί μύκητες, Ελλάδα;saplings, olive, endomycorrhizal fungi, Greece
Description: πτυχιακή εργασία-Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα φυτικής παραγωγής ,2017 (α/α 8597)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13283
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13283
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.