Διαχείριση ποιότητας στη γεωργία: Η περίπτωση του AGRO 2.2 στην παραγωγή ρυζιού (Bachelor thesis)

Κωστούδης, Νικόλαος


Η εργασία αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκπόνησης της πτυχιακής μου εργασίας στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης με θέμα της, την εφαρμογή συστημάτων ποιότητας στο ρύζι. Οι ανάγκες της σύγχρονης γεωργίας απαιτούν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις να υιοθετήσουν πρακτικές, οι οποίες σέβονται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιεργειών αποτελεί την ορθολογική άσκηση της γεωργίας (μεταξύ Συμβατικής και Βιολογικής). Σε γενικές γραμμές, εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την παραγωγή καλύτερης ποιότητας προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά. Τα ελληνικά προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με το εθνικό σύστημα πιστοποίησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης φέρουν το σήμα του κρατικού οργανισμού AGROCERT, που επιβεβαιώνει ότι έχουν παραχθεί σύμφωνα με τα ανάλογα πρότυπα AGRO. Τα ελληνικά προϊόντα φυτικής παραγωγής φέρουν πιστοποίηση με το σήμα AGRO πρότυπα 2-1 και 2-2. Στην παρούσα μελέτη, εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής συστήματος διαχείρισης ποιότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις δίνοντας έμφαση στην παραγωγή ρυζιού, σύμφωνα με το πρότυπο AGR 2.2. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας παραγωγής του ρυζιού, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται εκτενής αναφορά στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον τομέα των καλλιεργειών στην Ελλάδα.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής-Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων
Subject classification: Farm management
Διαχείριση καλλιεργειών
Total quality management
Διαχείριση ολικής ποιότητας
Rice -- Quality
Ρύζι --Ποιότητα
Keywords: σύγχρονης γεωργία, ρύζι;modern agriculture, rice, AGRO 2-1, AGRO 2-2
Description: Πτυχιακή εργασία-Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής-Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, 2017(α/α 8593)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13231
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13231
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.