Benefits of Omega-3 of Oily Fishes (Bachelor thesis)

Δαραβίκα, Δήμητρα/ Λάτσου, Ελευθερία/ Μπουχούρη, Στεφανία


Omega-3 fatty acids are the basic building block of nerve cells. The receipt of these fatty acids has been associated with the reduction of symptoms in various abnormal situations in our health. They belong to the good polyunsaturated fat and associated with ALA, EPA and DHA. The is a variety of effects in the omega-3 since they act in a protective way on heart, health, contribute to a proper brain function and regulation of glycerides in blood ,and appear to be associated with the reduction of inflammation and reduce pain, treat depression and preventive action against in some forms of cancer. Among the most beneficial fatty fish, mackerel, sardines, salmon and mackerel are included. Of course all the fatty fish should have a specific daily consumption can lead to not-anticipated findings. In contrast Omega-6 and Omega-9 produced by the body itself and are essential for the growth and regeneration of the body. Additionally they are used for the synthesis of other fatty acids (LA,AA).Finally, even though they have multiple benefits ,their intake usually does not include consumption recommendation. So we enrich our diet with Omega-3 supplements such as fish oil flaxseed and cod liver oil, which have antioxidant properties.
Alternative title / Subtitle: Benefits of Omega-3 of Oily Fishes
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας - Τμήμα Νοσηλευτικής
Subject classification: Omega-3 fatty acids -- Health aspects
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -- Υγειονομικές απόψεις
Fish oils in human nutrition
Ιχθυέλαια στην ανθρώπινη διατροφή
Keywords: λιπαρά ψάρια;oily fishes;οφέλη των Ωμέγα-3;benefits of Omega-3;φυσικά φαρμακευτικά σκευάσματα;natural medicines;τεχνητά φαρμακευτικά σκευάσματα;artificial medicines
Description: πτυχιακή εργασία -- ΣΕΥΠ -- Νοσηλευτικής, 2016 (α/α8077)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13219
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: πτυχιακή εργασία
Subject classification: Omega-3 fatty acids -- Health aspects
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -- Υγειονομικές απόψεις
Fish oils in human nutrition
Ιχθυέλαια στην ανθρώπινη διατροφή
Submission Date: 2021-02-28T20:02:22Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας - Τμήμα Νοσηλευτικής
Publication date: 2016-10-24
Bibliographic citation: Δαραβίκα, Δ. Λάτσου, Ε. Μπουχούρη, Στ. (2016). Τα Οφέλη των Ωμέγα-3 των Λιπαρών Ψαριών (πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Abstract: Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων. Η λήψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων έχει συσχετιστεί με την μείωση συμπτωμάτων σε διάφορες μη φυσιολογικές καταστάσεις στην υγεία μας. Ανήκουν στα καλά πολυακόρεστα λιπαρά και συνδέονται με το ALA, το EPA και το DHA. Οι δράσεις των Ωμέγα-3 ποικίλουν, δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των γλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής και τον περιορισμό του πόνου, αντιμετώπιση της κατάθλιψης και προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Ανάμεσα στα πιο ευεργετικά λιπαρά ψάρια ανήκουν το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός και ο κολιός. Βέβαια όλα τα λιπαρά ψάρια πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ημερήσια κατανάλωση ενώ η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε μη προσδοκώμενα συμπεράσματα. Αντιθέτως τα Ωμέγα-6 και τα Ωμέγα-9 τα παράγει ο οργανισμός μόνος του και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανάπλαση του οργανισμού ενώ χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα και για την σύνθεση άλλων λιπαρών οξέων (LA,AA). Τέλος αν και είναι πολλαπλά τα οφέλη τους η πρόσληψη τους συνήθως δεν καλύπτει τις συστάσεις κατανάλωσης. Έτσι εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με συμπληρώματα Ωμέγα-3 όπως είναι το ιχθυέλαιο, λιναρόσπορος και μουρουνέλαιο τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Omega-3 fatty acids are the basic building block of nerve cells. The receipt of these fatty acids has been associated with the reduction of symptoms in various abnormal situations in our health. They belong to the good polyunsaturated fat and associated with ALA, EPA and DHA. The is a variety of effects in the omega-3 since they act in a protective way on heart, health, contribute to a proper brain function and regulation of glycerides in blood ,and appear to be associated with the reduction of inflammation and reduce pain, treat depression and preventive action against in some forms of cancer. Among the most beneficial fatty fish, mackerel, sardines, salmon and mackerel are included. Of course all the fatty fish should have a specific daily consumption can lead to not-anticipated findings. In contrast Omega-6 and Omega-9 produced by the body itself and are essential for the growth and regeneration of the body. Additionally they are used for the synthesis of other fatty acids (LA,AA).Finally, even though they have multiple benefits ,their intake usually does not include consumption recommendation. So we enrich our diet with Omega-3 supplements such as fish oil flaxseed and cod liver oil, which have antioxidant properties.
Advisor name: Μίνος, Γεώργιος
Examining committee: Μίνος, Γεώργιος
Publishing department/division: Τμήμα Νοσηλευτικής
Publishing institution: teithe
Number of pages: 48σ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DaravikaLatsouBouchouri.pdf1.94 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13219
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.