Διερεύνηση της γνώσης και στάσης των φοιτητών του τμήματος νοσηλευτικής σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης του πόνου (Bachelor thesis)

Ασπιώτη, Φρειδερίκη/ Λασκάκη, Άννα/ Μανώλα, Φρειδερίκη/ Πιστοφίδης, Ευστάθιος


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο πόνος είναι η δυσάρεστη αίσθηση που συνήθως προκύπτει από ένα πολύ έντονο ή καταστροφικό σωματικό ερέθισμα κι είναι μια αίσθηση που όλοι οι άνθρωποι, λίγο ή πολύ την έχουμε βιώσει. Αν και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός καθώς μας προστατεύει, προειδοποιώντας μας πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό μας, πάντα προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτόν όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται. Πολλές φορές τα φάρμακα όμως δεν αρκούν καθώς η ανακούφιση που προσφέρουν είναι αρκετά προσωρινή και συνήθως συνοδεύεται από μια σειρά παρενεργειών. Έτσι σταδιακά αρχίζουν να εφαρμόζονται οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας που παρέχουν μια ολιστική φροντίδα του ατόμου και στο σύνολο τους αναφέρονται ως «Εναλλακτική Ιατρική». ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της γνώσης και της στάσης των φοιτητών της Νοσηλευτικής σχετικά με τις Εναλλακτικές Μορφές Θεραπείας του Πόνου. ΑΝΑΛΥΣΗ: «Εναλλακτική Ιατρική» είναι ένα αόριστα καθορισμένο σύνολο προϊόντων, πρακτικών και θεωριών που πιστεύεται ή αντιλαμβάνεται από τους χρήστες της πως έχει τις θεραπευτικές ιδιότητες της ιατρικής, αλλά των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει σαφώς καθοριστεί με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων. Τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν:  Ομοιοπαθητική  Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (βελονισμός, βοτανοθεραπεία, μασάζ κ.α)  Αγιουρβεδική Ιατρική  Θεραπεία μέσω Ενεργητικών Πεδίων (Reiki, Θεραπευτική Αφή κ.α.)  Ολιστική Ιατρική Σώματος και Πνευματος (yoga, meditation, υπνοθεραπεια κ.α)  Χειραγώγηση Σώματος (χειροπρακτική, οστεοπαθητική κ.α.)  Θρησκεία και faith healing ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η διερεύνηση του επιπέδου της γνώσης και στάσης των φοιτητών κατέδειξε ότι οι γνώσεις των φοιτητών είναι ελλειπείς και η στάση τους θετική με την πλειοψηφία να εκδηλώνει ενδιαφέρον. Δεδομένου λοιπόν ότι οι σημερινοί φοιτητές αποτελούν το μελλοντικό νοσηλευτικό δυναμικό της χώρας καταλήγουμε πως είναι σημαντική η εκπαίδευση τους πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να ενσωματώσουν τις τεχνικές αυτές στα νοσοκομεία και στην καθημερινότητα του πληθυσμού. Για αυτό προτείνουμε την ένταξη της Εναλλακτικής Ιατρικής στο πρόγραμμα σπουδών με τα γνωστικά αντικείμενα των μεθόδων αντιμετώπισης του πόνου στο ακαδημαϊκό πλαίσιο σπουδών.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας - Τμήμα Νοσηλευτικής
Subject classification: Pain -- Alternative treatment
Πόνος -- Εναλλακτική θεραπεία
Nursing students -- Attitudes
Φοιτητές νοσηλευτικής -- Στάσεις
Keywords: γνώση;στάσεις;φοιτητές Νοσηλευτικής;εναλλακτική θεραπεία;αντιμετώπιση πόνου;knowledge;attitudes;Nursing students;alternative therapy;pain treatment
Description: Πτυχιακή εργασία -- ΣΕΥΠ -- Νοσηλευτικής, 2016 (α/α8152)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13192
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AspiotiLaskakiManolaPistofidis.pdf1.41 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13192
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.