Τάσεις παραγωγής γάλακτος και κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα από το 1960 έως το 2015 (Bachelor thesis)

Βαρτζίκου, Μαίρη


Σκοπός της πτυχιακής εργασίας ήταν η στατιστική καταγραφή του κλάδου της βοοτροφίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι σήμερα, της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και των παραγόμενων προϊόντων του, καθώς επίσης και η κατά κεφαλή κατανάλωση των κυριοτέρων γαλακτοκομικών προϊόντων στην παραπάνω περίοδο. Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία ξεκίνησε διστακτικά να εκτρέφεται πιο εντατικά στην Ελλάδα από το 1940 και μετά με τη δημιουργία μικρών σε μέγεθος εκτροφών κυρίως εγχώριων φυλών που χρησιμοποιούσαν πρωτίστως τα ζώα για εργασία και δευτερευόντως ως ζώα γαλακτοπαραγωγής, αφού η γαλακτοπαραγωγή των ήταν μικρή έως 750 λίτρα /ζώο. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά δημιουργήθηκαν σύγχρονες αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας έγιναν σοβαρές προσπάθειες για βελτίωση των εκτρεφόμενων εγχώριων φυλών για αύξηση των αποδόσεών τους, αλλά και εισήχθησαν βελτιωμένες φυλές αγελάδων, κυρίως της φυλής Holstein. Ο κλάδος της βοοτροφίας σήμερα αποτελεί τον πλέον ελλειμματικό κλάδο της ελληνικής ζωικής παραγωγής, καλύπτοντας σήμερα περίπου το 40% των αναγκών της χώρας σε αγελαδινό γάλα και μόλις το 15-20% των αναγκών σε βόειο κρέας. Η συνολική παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος αυξήθηκε σημαντικά από την δεκαετία του 60 έως σήμερα (126,19 %) , δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε, και αυτό οφείλεται αφενός μεν στην ταχύτερη αύξηση της απόδοσης των εγχώριων (αβελτίωτων και βελτιωμένων) αγελάδων σε σύγκριση με τη μείωση του αριθμού αυτών, αφετέρου δε τόσο στην αύξηση του αριθμού όσο και της απόδοσης των ξενικών αγελάδων. Η συνολική εγχώρια κατανάλωση γάλακτος παρουσίασε ανοδική πορεία την εξεταζόμενη περίοδο (1960-σήμερα) με τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζει μικρή μείωση. Τα τυροκομικά προϊόντα βάσει το αγελαδινό γάλα αποτελούν μέρος του ευρύτερου κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων, η ανάπτυξη του οποίου τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει αφενός, στην επίτευξη υψηλού παραγωγικού δυναμικού και αφετέρου, στην επέκταση του εύρους των προσφερόμενων προϊόντων του. Συμπερασματικά, η ανάπτυξη της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στη χώρα μας εμφανίζει πτωτική πορεία επειδή το γάλα είναι παγκοσμιοποιημένο προϊόν και θα πρέπει οι απομείναντες παράγωγοι να ακολουθούσουν τις εξελίξεις του κλάδου για να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Ζωικής Παραγωγής
Subject classification: Dairying
Γαλακτοκομία
Dairy products industry--Greece--History
Βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων - Ελλάδα - Ιστορία
Milk consumption--Greece
(Κατανάλωση γάλακτος--Ελλάδα)
Keywords: Ελλάδα, αγελαδοτροφία, παραγωγή γάλακτος, γαλακτοκομικά προϊόντα.;Greece, cow breeding, milk production, dairy products.
Description: Πτυχιακή Εργασία - Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, 2017 (α/α 8632)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13184
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13184
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.