Πεπτικό έλκος (Bachelor thesis)

Ρέντζα, Ιωάννα/ Αδαμίδου, Νικολέτα/ Τσάγγα, Αθανασία


Αν και το φαγητό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις δυστυχώς συχνά μπορεί να μετατραπεί σε δυσάρεστη εμπειρία για πολλούς όπου πάσχουν από νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Το έλκος του στόμαχου ή του δωδεκαδάκτυλου είναι μια λύση της συνέχειας του βλεννογόνου στην εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού συστήματος. Ο βλεννογόνος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου διαβρώνεται σε βάθος που μπορεί να φθάνει μέχρι τη μυϊκή στιβάδα του βλεννογόνου. Η ακεραιότητα του γαστρικού βλεννογόνου εξαρτάται και διασφαλίζεται από την ισορροπία μεταξύ επιθετικών παραγόντων και αμυντικών παραγόντων. Στους επιθετικούς παράγοντες συγκαταλέγονται το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου (όπου χρησιμεύει για την αποτελεσματική διάσπαση και πέψη της τροφής), η πεψίνη (που διασπά τα λευκώματα της τροφής), το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pylori), τα φάρμακα και το οινόπνευμα. Στους αμυντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η βλέννα (η οποία έχει προστατευτική δράση έναντι του υδροχλωρικού οξέως και της πεψίνης) και οι προσταγλαδίνες (οι οποίες παράγονται από την βλέννα, παρουσιάζουν προστατευτικές ιδιότητες). Οποιαδήποτε διαταραχή ανάμεσα στην ισορροπία αυτών των δύο ρυθμιστικών παραγόντων μπορεί να δημιουργήσει έλκη στο πεπτικό σύστημα. Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα είναι ο πόνος ή το αίσθημα καύσου στο επιγάστριο. Ο πόνος έρχεται συχνά αρκετές ώρες μετά από το γεύμα όταν το στομάχι είναι άδειο και είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εμφανίζονται αλλαγές στην όρεξη με απώλεια ή με αύξηση αερίων στον πεπτικό σωλήνα και μετεωρισμό. Η διάγνωση του έλκους βασίζεται στο ιστορικό , τις εργαστηριακές εξετάσεις , την ακτινογραφία και την ενδοσκόπηση . Φαρμακολογικά αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών για την εκρίζωση του H. Pylori, φαρμάκων που μειώνουν ή καταστέλλουν την έκκριση οξέων απ’ το στομάχι και φαρμάκων που καλύπτουν και προστατεύουν το βλεννογόνο. Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται σε περιπτώσεις επιπλοκών όπως η αιμορραγία, η πυλωρική στένωση ή διάτρηση.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας/ Τμήμα Νοσηλευτικής
Subject classification: Peptic ulcer
Γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος
Keywords: Peptic ulcer;Πεπτικό έλκος
Description: Πτυχιακή εργασία--Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας--Τμήμα Νοσηλευτικής,2015--7141
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13001
Table of contents: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛ ΠΡΟΛΟΓΟΣ……………………………………………………………………………………………………………………………………..7 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ……………………………………………………………………………………………………………………………………8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ…………………………………………………………………………………………………………………………………..9-10 Κεφάλαιο 1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1.1 Ανατομία και φυσιολογία πεπτικού συστήματος……………………………………………….11-13 1.2 Ανατομία στομάχου και δωδεκαδάκτυλου…………………………………………………………13-16 1.3 Φυσιολογία στομάχου και δωδεκαδάκτυλου……………………………………………………..16-18 1.4 Φυσιολογία της κινητικής λειτουργίας του στομάχου………………………………………18-19 1.5 Παθολογία στομάχου και δωδεκαδάκτυλου………………………………………………………….20 Κεφάλαιο 2. ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ 2.1 Ορισμός…………………………………………………………………………………………………………….21-22 2.2 Αιτιολογία……………………………………………………………………………………………………………….23 2.3 Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού – Ορισμός…………………………………………………………….24 2.3.1 Παθοφυσιολογία……………………………………………………………………………………….25-27 2.3.2 Συμπτώματα………………………………………………………………………………………..…………28 2.3.3 Διάγνωση……………………………………………………………………..………………………………..28 2.3.4Πρόληψη……………………………………………………………………………………………………..29-30 2.3.5 Θεραπεία……………………………………………….………………………………………………………..30 2.4 Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα…………………………………………………………..…30-31 Κεφάλαιο 3. Συμπτώματα και επιπλοκές 3.1 Συμπτώματα…………………………………………………………………………………………………………….32 3.2 Επιπλοκές……………………………………………………………………………….…………………………..33-37 3.3 Οξεία αιμορραγία………………………………………………………………………………………………..37-38 3.3.1 Κλινική αξιολόγηση………………………………………………………………………….………….38-40 3.3.2 Διαγνωστική προσέγγιση – Αιτιολογία- Πρόγνωση……………………………………..41-42 3.3.3 Θεραπευτική αντιμετώπιση………………………………………………………………………..20-44 3.3.4 Νοσηλευτική αντιμετώπιση………………………………………………………….………………….44 3.4 Διάτρηση …………………………………………………………………………………………………………….44-45 3.4.1 Κλινική αξιολόγηση- Συμπτωματολογία………………………………………………………45-46 3.4.2 Διαγνωστική προσέγγιση-Συμπτωματολογία……………………………………………………46 3.4.3 Θεραπευτική αντιμετώπιση………………………………………………………………………...47-50 3.4.4 Νοσηλευτική αντιμετώπιση…………………………………………………………………………..….50 3.5 Πυλωρική στένωση…………………………………………………………………………………………………..51 3.5.1 Κλινική αξιολόγηση-Συμπτωματολογία…………………………………………………………51-52 3.5.2 Διαγνωστική προσέγγιση…………………………………………………………………………………..52 3.5.3 Θεραπευτική αντιμετώπιση……………………………………………………………………........52-53 3.5.4 Νοσηλευτική αντιμετώπιση……………………………………………………………………………..…54 Κεφάλαιο 4. Διάγνωση και θεραπεία 4.1 Διάγνωση γενικά………………………………………………………………………………………………………55 4.2 Ιστορικό……………………………………………………………………………………………………………………55 4.3 Ακτινογραφία……………………………………………………………………………………………………………55 4.4 Εργαστηριακές εξετάσεις………………………………………………………………………………………….56 4.5 Ενδοσκόπηση……………………………………………………………………………………………………………56 4.6 Θεραπεία γενικά………………………………………………………………………………………………………57 4.7 Φαρμακευτική……………………………………………………………………………………………….…..57-58 4.8 Ενδοσκοπική………………………………………………………………………………………………………….….58 4.9 Χειρουργική ………………………………………………………………………………………………………..58-60 Κεφάλαιο 5. Νοσηλευτική φροντίδα και διατροφή ασθενών με πεπτικό έλκος 5.1 Νοσηλευτική φροντίδα γενικά………………………………………………………………………………..61 5.2 Οξεία φάση……………………………………………………………………………………………………..…61-62 5.3 Υποξεία φάση………………………………………………………………………………………………………..62 5.3.1 Διδασκαλία ασθενή……………………………………………………………………………………….62 5.3.2 Το άγχος και η νοσηλευτική αντιμετώπιση……………………………………………....62-63 5.3.3 Επιπλοκές και νοσηλευτική αντιμετώπιση…………………………………………..……63-65 5.4 Διατροφή και πεπτικό έλκος………………………………………………………………………………65-66 ΕΠΙΛΟΓΟΣ………………………………………………………………………………………………………………………………..…..67 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ………………………………………………………………………………………………………………………...68-69
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13001
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.