Το προφίλ και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τμήματος Εμπορίας & Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 2012-2016 (Bachelor thesis)

Χατζηνικολάου, Αικατερίνη


Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται το φαινόμενο της ανεργίας των νεαρών πτυχιούχων της τεχνολογικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα την ενσωμάτωση των αποφοίτων του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην αγορά εργασίας. Είναι έρευνα πρωτογενών στοιχείων και πραγματοποιήθηκε κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2016, με τη μορφή δημοσκόπησης, με ερωτηματολόγιο σε δείγμα 60 αποφοίτων του τμήματος. Οι στόχοι που τέθηκαν σε αυτή την έρευνα είναι η διερεύνηση του προφίλ των αποφοίτων καθώς και της επαγγελματικής τους πορείας μετά την περάτωση των ακαδημαϊκών σπουδών τους, καθώς και η άποψη τους ως προς το θεωρητικό και τεχνολογικό επίπεδο του τμήματος. Οι ενότητες που ακολουθούν προσδιορίζουν τους στόχους της έρευνας, ενώ πραγματοποιείται ανασκόπηση βιβλιογραφίας με θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, την δομή του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα και ειδικότερα την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση κατά τα τελευταία έτη. Ακόμα, παραθέτονται κάποιες μελέτες που αφορούν την επαγγελματική ενσωμάτωση των αποφοίτων των τεχνολογικών ιδρυμάτων όλης της χώρας καθώς και μια πιο εξειδικευμένη μελέτη που αφορά το αντίστοιχο τμήμα στο ΤΕΙ Κρήτης. Συνοπτικά τα συμπεράσματα από την πρωτογενή έρευνα έδειξαν πως οι περισσότεροι απόφοιτοι φαίνονται ικανοποιημένοι από το επίπεδο σπουδών του τμήματος, εργάζονται ως πλήρως απασχολούμενοι σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, αλλά το αντικείμενο της εργασίας τους δεν σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών τους. Τέλος, οι περισσότεροι εμφανίζουν ουδέτερη στάση όσον αφορά τις χρηματικές απολαβές σε σχέση με τις ώρες που εργάζονται.
Institution and School/Department of submitter: Διοίκησης & Οικονομίας - Διοίκησης Επιχειρήσεων / Μάρκετινγκ
Subject classification: Technological Educational Institute of Thessaloniki. Department of Marketing--Graduate students--Employment
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης-Απόφοιτοι φοιτητές--Επαγγελματική απασχόληση
Keywords: επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας -- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων / Κατεύθυνση Μάρκετινγκ, 2016 (α/α8151)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12947
Appears in Collections:Κατεύθυνση Μαρκετινγκ

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12947
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.