Προσδιορισμός οργανικής ουσίας σε κομπόστ με υγρή και ξηρή καύση : σύγκριση των δύο μεθόδων και προσδιορισμός του ολικού αζώτου (Bachelor thesis)

Ιωαννίδης, Δημήτρης


Ένας από τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της οργανικής ουσίας στα εδάφη είναι η προσθήκη σε αυτά οργανικών υλικών, όπως τα κομπόστ. Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε σε δείγματα κομπόστ από 50 οικιακές μονάδες (κάδους) παραγωγής από διάφορους δήμους της Χαλκιδικής, προκειμένου να προσδιοριστεί η περιεκτικότητά τους σε οργανική ουσία και σε ολικό άζωτο, καθώς και για να μελετηθούν οι μεταξύ τους σχέσεις. Ο προσδιορισμός της οργανικής ουσίας έγινε τόσο με τη μέθοδο της ξηρής καύσης, όσο και με τη μέθοδο της υγρής οξείδωσης (υγρής καύσης), ενώ ο προσδιορισμός του ολικού αζώτου έγινε με τη μέθοδο Kjeldahl. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η μέση περιεκτικότητα (%) σε οργανική ουσία όπως αυτή προσδιορίστηκε με την υγρή καύση είναι 17,59 ± 6,13, ενώ η αντίστοιχη στην περίπτωση της ξηρής καύσης είναι 23,08 ± 8,34. Η σύγκριση μεταξύ των τιμών οργανικής ουσίας των δύο μεθόδων έδειξε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλος βαθμός συσχέτισής τους (R2 = 0,6545). Η μέση περιεκτικότητα (%) των δειγμάτων σε ολικό άζωτο βρέθηκε ίση με 12,41 ± 5,57. Τέλος, ο συντελεστής συσχέτισης (R2) μεταξύ του ολικού αζώτου και της οργανικής ουσίας που μετρήθηκε με την ξηρή καύση βρέθηκε ίσος με 0,7013, σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο στην περίπτωση της υγρής καύσης (0,4341). Στα δείγματα κομπόστ της μελέτης, η μέθοδος της ξηρής καύσης μπορεί να θεωρηθεί πιο αξιόπιστη μέθοδος προσδιορισμού της οργανικής ουσίας σε σχέση με τη μέθοδο της υγρής καύσης.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής
Subject classification: Κομπόστ -- Ελλάδα -- Πειράματα
Compost -- Greece -- Experiments
Άζωτο
Nitrogen
Keywords: οργανική ουσία;organic matter;εδάφη;soils;κομπόστ;compost;Χαλκιδική;Chalcidice;περιεκτικότητά;content;ολικό άζωτο;total nitrogen
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής - Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, 2016 (α/α 8309)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12905
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12905
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.