Πως επηρεάζεται η ποιότητα ζωής ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τις διατροφικές τους συνήθειες. (Master thesis)

Κατσιδώνη, Γεωργία


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚατσιδώνη, Γεωργίαel
dc.date.accessioned2021-01-06T18:58:16Z-
dc.date.available2021-01-06T18:58:16Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12898-
dc.descriptionΜεταπτυχιακή εργασία--Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας--Τμήμα Νοσηλευτικής,2015--7190el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΣακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2el
dc.subjectΠοιότητα ζωήςel
dc.subjectΔιατροφικές συνήθειεςel
dc.subjectDiabetes Mellitus type 2en
dc.subjectQuality of lifeen
dc.subjectFood habits-
dc.titleΠως επηρεάζεται η ποιότητα ζωής ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τις διατροφικές τους συνήθειες.el
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.generalDescriptionΜεταπτυχιακήel
heal.classificationNon-insulin-dependent diabetesen
heal.classificationNon-insulin-dependent diabetes--Nutritional aspectsen
heal.classificationQuality of life.en
heal.classificationΜη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτηςel
heal.classificationΜη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης - Διατροφικές πτυχέςel
heal.classificationΠοιότητα ζωής.el
heal.classificationFood habbitsen
heal.classificationΔιατροφικές συνήθειεςel
heal.identifier.secondary7190-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας/ Τμήμα Νοσηλευτικήςel
heal.publicationDate2015-10-23-
heal.bibliographicCitation<<Γεωργία Κατσιδώνη>>, <<Πως επηρεάζεται η ποιότητα ζωής ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τις διατροφικές τους συνήθειες.>>, <<Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας/ Τμήμα Νοσηλευτικής>>, <<Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης>>, <<2015>>el
heal.abstractΟ Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί ένα μεταβολικό νόσημα με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισής του, στο οποίο η διατροφή και η ποιότητα ζωής διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο. Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ της ποιότητας ζωής και των διατροφικών συνηθειών σε ασθενείς που νοσούν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Επίσης γίνονται συγκρίσεις μεταξύ των δύο βασικών προαναφερθέντων παραγόντων και της τιμής της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης αλλά και του Δείκτη Μάζας Σώματος των ασθενών. Εξετάσθηκαν και επιπρόσθετοι παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλλο, το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και η οικογενειακή κατάσταση. Οι συσχετίσεις μεταξύ των δύο βασικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν, το ένα για τη διατροφή (MedDietScore) και το άλλο για τη μέτρηση της ποιότητας ζωής (SF-36), δεν έφεραν στην επιφάνεια κάποια σημαντικά αποτελέσματα όμως η σύγκριση των διατροφικών συνηθειών με τις υποκλίμακες του ερωτηματολογίου της ποιότητας ζωής έδωσαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα, δείχνοντας πως υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο μελετούμενων παραγόντων. Τα άτομα που κατά κύριο λόγω ακολουθούν όπως προκύπτει από το ερωτηματολόγιο, έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις υποκλίμακες του ερωτηματολογίου της ποιότητας ζωής, όπως στην υποκλίμακα της Γενικής υγείας, στην υποκλίμακα της Κοινωνικής δραστηριότητας-λειτουργικότητας καθώς και σε αυτήν της Φυσικής δραστηριότητας.el
heal.abstractDiabetes Mellitus is a metabolic disease with increasing frequency of appearance, where the nutrition and quality of life play an important role. This thesis deals with the relationship between quality of life and eating habits in patients suffering from type 2 diabetes. It also made comparisons between the two main factors mentioned above and the value of glycosylated hemoglobin and the BMI of patients. There were also examined some additional factors such as age, gender, educational and economic level, and marital status. Correlations between the two main tools , one for nutrition (MedDietScore) and the other to measure quality of life (SF-36), they did not bring to light some significant results, however, compared the eating habits with the subscales quality of life questionnaire yielded statistically significant results, showing that there is a relationship between both studied factors. People who mainly follow, as is clear from the questionnaire, a healthier diet they have better results in subscales of the questionnaire of quality of life, as in the subscale of the General Health, the Social subscale of functional activity and in the Physics activity subscale .en
heal.tableOfContentsΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ…………………………………………………………………………….1 ABSTRACT…………………………………………………………………………….2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ……………………………………………………………………………..3 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ…………………………………………..4 1.1 Τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη………………………………………………………….4 1.1.1 Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 ………………………..……………………...4 1.1.2 Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2………………………………………………..5 1.1.3 Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης………………………………………..…..6 1.1.4 Άλλοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη………………………………………..….6 1.2 Κλινική εικόνα και διάγνωση…………………………………………………….....7 1.3 Θεραπευτική αντιμετώπιση…………………………………………………………7 1.4 Η πρόληψη στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2…………………………………..10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 – ΔΙΑΤΡΟΦΗ 2.1 Γενικά για τη διατροφή……………………………………………………………...11 2.2 Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή…………………………………………11 2.3 Μεσογειακή διατροφή…………………………………………………………….…12 2.3.1 Επιδημιολογικά στοιχεία για τον προστατευτικό ρόλο της Μεσογειακής διατροφής στην παχυσαρκία και στο ΣΔ τύπο2…………………………………………13 2.3.2 Μηχανισμοί που συνδέουν τη Μεσογειακή διατροφή με την προστασία από το ΣΔ τύπου 2……………………………………………………………………………………....14 2.4 Διατροφικές συνήθειες………………………………………………………………...20 2.5 Διατροφική παρέμβαση………………………………………………………………..21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ 3.1 Ορισμός……………………………………………………………………………..….24 3.2 Διαστάσεις της ποιότητας ζωής………………………………………………………25 3.3. Σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής……………………………………………27 3.4 Εκτίμηση και μέτρηση της ποιότητας ζωής…………………………………………28 3.5 Ποιότητα ζωής και διατροφή σε ασθενείς με ΣΔ τύπου 2…………………………..31 ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. ΣΚΟΠΟΣ………………………………………………………………………….33 2. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ……………………………………………………...…34 2.1. Το δείγμα της μελέτης…………………………………………………..……34 2.1.1 Κριτήρια επιλογής………………………………………………………34 2.1.2 Κριτήρια αποκλεισμού………………………………………………….34 2.2. Μεθοδολογία…………………………………………………………..……….34 2.2.3 Εργαλεία μέτρησης…………………………………………...…………35 2.3 Στατιστική ανάλυση…………………………………………………..………..37 3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ……………………………………………………………….38 3.1 Περιγραφική σταστιστική ανάλυση…………………………………………38 4. ΣΥΖΗΤΗΣΗ………………………………………………………………………..60 5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ………………………………………………63 5.1. Περιορισμοί της μελέτης……………………………………………………...64 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ……………………………………………………………………….65 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ……………………………………………………………….……...….74el
heal.advisorNameΜηνασίδου , Ευγενίαel
heal.committeeMemberNameΜηνασίδου, Ευγενίαel
heal.academicPublisherΣχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας/ Τμήμα Νοσηλευτικήςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12898
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.