Καλλιέργεια του κρόκου στην Ελλάδα με έμφαση στο μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται (Bachelor thesis)

Ζυμάρα, Σοφία


In this Thesis the cultivation of crocus (saffron) plant in Greece were investigated. Emphasis is placed on the mechanical equipment that is used on the different stages of the cultivation process. The processes of growing and harvesting the flowers are described in detail. Its purpose is to gather information on the cultivation management in Greece, over the years. The research was based upon the international and the Greek bibliography and in personal communications. Crocus sativus L. is the only species of crocus cultivated worldwide. It is propagated exclusively with corms and its biological circle is composed of the period of activity and the period of dormancy. According to the research that has been done, concerning its requirements on different conditions, it is a plant with high adaptability. Its performance is related to various soil, climate and ecological factors. The cultivation of the Greek saffron is happening for its excellent quality red-colored stigmas that are a product of flavoring, aromatic and medical use. It is very important that the producer familiarizes with this kind of cultivation, which is based on a traditional cultivating method. There is no extensive scientific research, regarding to the preparation and the planting of the soil, the appropriate care requirement during the growing season, the harvest and the following procedures of processing the product. The harvesting of crocus is done by hand, despite the efforts of mechanization, by manufacturing various types of machinery. It is a tedious process that requires expertise workers. Thus, the problem of the crocus mechanical harvest is in collaboration with the cultivators life quality.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής - Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής
Subject classification: Κρόκοι (Φυτά) -- Ελλάδα
Crocuses -- Greece
Κρόκοι (Φυτά) -- Μηχανολογικός εξοπλισμός -- Ελλάδα
Crocuses -- Machinery -- Greece
Keywords: καλλιέργεια κρόκου;crocus cultivation;παραδοσιακή καλλιέργεια;traditional cultivation;μηχανολογικός εξοπλισμός;agricultural equipment used;εκμηχάνιση παραγωγής;production mechanization
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής - Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, 2016 (α/α 8314)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12891
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Κρόκοι (Φυτά) -- Ελλάδα
Crocuses -- Greece
Κρόκοι (Φυτά) -- Μηχανολογικός εξοπλισμός -- Ελλάδα
Crocuses -- Machinery -- Greece
Submission Date: 2021-01-05T22:51:47Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής - Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής
Publication date: 2016-12-01
Bibliographic citation: Ζυμάρα, Σ. (2016). Καλλιέργεια του κρόκου στην Ελλάδα με έμφαση στο μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Abstract: Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο την καλλιέργεια του κρόκου στην Ελλάδα. Δίνεται έμφαση στο μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στα επιμέρους στάδια της καλλιέργειας. Περιγράφονται αναλυτικά η διαδικασία καλλιέργειας, καθώς επίσης και η μέθοδος συγκομιδής των λουλουδιών. Σκοπός της είναι η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη διαχείριση της καλλιέργειας στην Ελλάδα με την πάροδο των χρόνων. Πραγματοποιήθηκε έρευνα διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας, καθώς και εμπειρική προσέγγιση του θέματος. Ο Crocus sativus L. είναι το μοναδικό είδος κρόκου που καλλιεργείται παγκοσμίως. Πολλαπλασιάζεται αποκλειστικά με κόρμους και ο βιολογικός του κύκλος απαρτίζεται από την περίοδο δραστηριότητας και την περίοδο του λήθαργου. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις απαιτήσεις του στις διάφορες συνθήκες, πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλη προσαρμοστικότητα. Η απόδοση σχετίζεται με διάφορους εδαφικούς, κλιματικούς και οικολογικούς παράγοντες. Η καλλιέργεια του ελληνικού κρόκου πραγματοποιείται για τα εξαιρετικής ποιότητας κοκκινόχρωμα στίγματά του, που είναι ένα προϊόν αρτυματικής, αρωματικής και φαρμακευτικής χρήσης. Είναι σημαντική η εξοικείωση του παραγωγού με την καλλιέργεια ετούτη, που βασίζεται σε ένα παραδοσιακό σύστημα παραγωγής. Δεν υπάρχει εκτεταμένη επιστημονική μελέτη σε ό, τι αφορά την προετοιμασία και τη φύτευση του εδάφους, τις κατάλληλες φροντίδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τη συγκομιδή, αλλά και τις μετέπειτα διαδικασίες επεξεργασίας του προϊόντος. Η συγκομιδή του κρόκου γίνεται με το χέρι, παρά τις όποιες προσπάθειες μηχανοποίησης με την κατασκευή διαφόρων τύπων μηχανημάτων. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία κατά την οποία απαιτείται ιδιαίτερη τεχνογνωσία του εργατικού προσωπικού. Έτσι τίθεται το ζήτημα της εκμηχάνισης της καλλιέργειας, ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής της γεωργικής οικογένειας.
In this Thesis the cultivation of crocus (saffron) plant in Greece were investigated. Emphasis is placed on the mechanical equipment that is used on the different stages of the cultivation process. The processes of growing and harvesting the flowers are described in detail. Its purpose is to gather information on the cultivation management in Greece, over the years. The research was based upon the international and the Greek bibliography and in personal communications. Crocus sativus L. is the only species of crocus cultivated worldwide. It is propagated exclusively with corms and its biological circle is composed of the period of activity and the period of dormancy. According to the research that has been done, concerning its requirements on different conditions, it is a plant with high adaptability. Its performance is related to various soil, climate and ecological factors. The cultivation of the Greek saffron is happening for its excellent quality red-colored stigmas that are a product of flavoring, aromatic and medical use. It is very important that the producer familiarizes with this kind of cultivation, which is based on a traditional cultivating method. There is no extensive scientific research, regarding to the preparation and the planting of the soil, the appropriate care requirement during the growing season, the harvest and the following procedures of processing the product. The harvesting of crocus is done by hand, despite the efforts of mechanization, by manufacturing various types of machinery. It is a tedious process that requires expertise workers. Thus, the problem of the crocus mechanical harvest is in collaboration with the cultivators life quality.
Advisor name: Δημητριάδης, Χρήστος
Examining committee: Δημητριάδης, Χρήστος
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής/ Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Publishing institution: teithe
Number of pages: σ. 96
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ζυμάρα.pdf6.8 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12891
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.